napszemüveg

Lebomló napszemüveg Stella McCartneytől?

2011. december 20. - Winkler Róbert

A 2011-es tavaszi-nyári kollekció, a tervezőt a szár S-görbületéről ismerhetjük fel
 

Reméljük, nem. Maga Stella sem ígér ilyesmit, elvégre a napszemüveg nem pillepalack vagy tescóscekker. Volt már egyébként idén hasonló, környezetbarát próbálkozás. A minőségi síszemüvegeiről és kellemes utcai dolgairól ismert Smith promózta azzal a 2011-es utcai kollekciót, hogy nem tartalmaz génmódosított alapanyagokat, bár lenolajból készült. Stella McCartney ricinusolajat használ alapanyagként, a Napszemüveg Blog teljes szerkesztősége pedig fogait összaszorítva próbálja megakadályozni, hogy meginduljanak a fosatós poénok.

 

Hogy meg lehet-e menteni a világot környezetbarát napszemüvegekkel, az inkább úgy három-négy sör után lehet hálás vitatéma. Az viszont biztos, hogy az ilyen luxuscikkekkel kifejlesztett új anyagok és gyártási eljárások nagy lökést adhatnak a fejlődésnek. Így megy ez az autóiparban is: először milliós extra a legdrágább BMW-kben és Mercedesekben, tíz év múlva már alapfelszereltség a kisautókban mondjuk az ABS vagy a menetbiztonsági elektronika. Nem beszélve arról, hogy az Opel Astrában ma már megfizethető a táblafelismerő rendszer.

 

Na de vissza Paul McCartney leányához. Stella 12 éves korában készítette az első dzsekijét, 15 évesen már Christian Lacroix-nál volt gyakornok, aztán elvégezte a megfelelő iskolákat, és 2000-ben ő lett a Vogue magazinnál az év divattervezője. Hosszasan sorolhatnánk szakmai sikereit, de ez most nem annyira vág témánkba, mint hogy Stella vegetáriánus, és ruháihoz sem használ szőrmét vagy bőrt, mármint természetesen állati eredetű szőröket. Ugyanakkor konkrét gyilkossághoz nem köthető anyagokat, például gyapjút igen. És selymet is, ami egy kicsit érdekessé teszi a dolgot. Ha valaki elkezdi Stellával a szokásos, közhelyes vega-szivatást, hogy de bezzeg a sárgarépát kinyírod, te szemét, akkor azt is a szemére vetheti, hogy a selyemhernyó közel sem természetes halállal múlik ki. Bár egy rovar számára viszonylag természetes, hogy a forró vízben elpusztul, de talán maradjunk is ennyiben. A lényeg, hogy nagyon kellett már valami öko, hát ez lett a jövő évi napszemüveg-kollekció.

SM 3010, egy jó csajon mikrofonfrizurával jó lehet

 

A ricinusban az a jó, hogy gyengébb talajon is elél, kevés vizet kíván, és mivel egyelőre nem élet-halál kérdése a terméshozam, genetikailag sem módosítják. A Stella McCartney szemüvegkeretek tehát 54%-ban készülnek ricinusolajból, és olyan acetát-összetételt adnak, hogy az rettentő öko. Az új kollekcióban tehát két ilyen keret van, és három fém is, melyek nyilván nem ökók, de ha mondjuk visszatérnénk az őskorba, csiholhatunk velük tüzet, hogy meggyújtsunk egy megújuló energiaforrást (farakás). A kötelező bullshit-faktoron túl azért meg kel állapítani, hogy a tervezés elég jól megy Paul és a néhai Linda McCartney lányának. Stella napszemüvegei a Luxottica Gouphoz tartoznak, és a konszern a márkát egyelőre nem hozza Magyarországra. De ha valaki nagyon rágerjedt, Londonban biztos megtalálja.

 

SM 3011, a kötelező Aviator - ez se nagyon ökó

 

2012-re úgy tűnik, mindenki ráfeküdt az aviator-témára, aki egy kicsit is ad magára. Még olyan konzervatívok is, mint a Ray-Bant most már ezzel is szuttyongató Jaguar. Stella a kereten nem sokat variált, egy fém aviatoron nem is nagyon lehet, inkább a szárak formatervezésével próbálta megszolgálni a fizetését. És a műanyag rész ricinusolajból van, tehát globálisan fenntartható a Stella McCartney-féle SM 3011-esek előállítása. Bezzek a kőolaj-alapú műanyag Ray-Ban New Wayfarerek elméletileg elfogynak egyszer.

 

SM4029, feketében


SM 4029, átlátszóban, részemről lájk

A 4029-es a fény az alagút végén?! Lassan elfogynak a Wayfarerek? Néhány hete írtuk, hogy a Ray-Ban 2012-re visszahozza ikon-modelljei közül a Meteort, és úgy látszik, a másodlagos, vagy árban és különlegességben inkább mínusz egyedleges márkák, mint a SM nem tartalmaznak Wayfarer-klónt. Ez a szép kis 4029-esw is inkább a süllyesztett orrnyergű retro Ray-Ban, a Meteor vonalvezetését követi. 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr1003468522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása