napszemüveg

Új trend: ablaküveg?

2012. február 02. - Winkler Róbert

Mivel jelen pillanatban egy reklámfotózáson ülök, sokakat meg tudok kérdezni, létező új trend-e, vagy csak egy annak tűnő tünetbe botlottam valahol. De úgy néz ki, senki se tudja. Írtam egy emailt az általam ismert legsúlyosabb pojácának, Zsiga barátomnak is, hogy ő találkozott-e a jelenséggel: fiatalok ablaküveges, napszemüveg-jellegű kereteket hordanak. Vagy mondjuk szakszerűbben az ablakot: színtelen lencse.

 

Zsiga barátom postafordultával válaszolt is.

Nekem még nem, hivatalos trendként nem Szandra sem tudja. Bár én egy fél éve vettem a H&M-ben egy rugóért egy keretet, ablaküveggel, wayfarer fazon, lehet, hogy ez annak a szele? Mert ha már a Hennesben is van, akkor nagyban kell mennie,tudod, ők mindent koppintanak. A szerzeményemet aztán a családom egy fél órát engedte hordani a Corvin plazában, mert úgy néztem ki szerintük, mint egy itt tanuló francia melegsrác. Mondjuk volt benne valami  olyan fiatal Yves Saint Laurent melléküzemág, de én jobban szerettem magamban finn kreatívigazgatót látni, mikor megborzoltam a hárét. Aztán a szemcse itthon megpihent a fiókban.

 

Freddie Roach magasabb IQ-val

 

A trendből természetesen kizárnám azokat, akik azért hordanak dioptria nélküli szemüveget, mert úgy gondolják - általában egyébként helyesen -, hogy értelmesebb kinézetük lesz tőle. Ott van például Freddie Roach, akire nagyon erősen gyanakszom. Freddie a világ leghíresebb bokszedzője, jelenleg legalábbis mindenképp. Az övé Manny Pacquiao, Amir Khan és sokan mások, de annak idején, amikor Mickey Rourke komolyan gondolta a profiboksz-karriert, ő is Freddie Roach-hoz járt. És Freddie-nek nagyon komoly stylistja van - ennyire gondosan belőtt hajú bokszedzőt még nem látott a világ.

Roach, aki bunyósnak is kemény volt 

Ezt onnan tudom, hogy Roach alapvetően úgy néz ki, mint egy belvárosi yuppie-értelmiségi, a reklámügynökségi fajtából, ami az ökölvívás világában elég ritka. Nagy rókának is tartják, tehát az intellektuális külső megfelel a valóságnak. Amikor persze leveszi a szemüveget, azonnal látszik, hogy mielőtt sikeres edző lett, jó, de leginkább kemény bunyós volt, aki sok ütést védett fejjel. És a szemüvege nagy valószínűséggel clear glasses, legalábbis ahogy a képeken látom, nem igazán töri meg az arca vonalát.

Tehát az ilyeneket vegyük ki a kalapból, mert effélék alighanem a szemüveg feltalálása óta léteznek. De hol vannak a konkrét fiatalok, akik partiszemcsiként hordják? Hát például az LMFAO együttesben, vagyis inkább duettben. A tavaly feltűnt együttes igazából már évek óta görcsöl az áttöréssel, de csak most jött össze nekik, egy igazán vicces klippel. Most pedig nem tehetek mást, mint várok, hogy hozzánk is begyűrűzzön az ablaküveg-szemüvegek divatja, aztán emigráljak valahová, ahová még nem.

 

  

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr803970896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr.Treeger 2012.02.03. 09:21:15

elvileg a stílus maga az ember, de a legtöbbjüknek kell valami plusz, hogy mások legyenek.
Gimiben én is csináltattam sima üveges keretet, mert akkor a sok neon miatt gyakori volt a szemüveges.
És azzal még nincs is baj, hogy 14 évesen én is szemüveges akartam lenni, de felnőttként ezzel operálni, viszont ciki.
Ráadásul terheli a jó szemet.
De másik oldalról, hál'Istennek nem vagyunk egyformák, de mostantól a Wayfarer ablaküvegeseket kerüljük el. Mert ők ennyik és nem többek.
(az lehet az ultra gáz, ha ráadásul hamis a keret):))))

fénycsepp 2012.02.03. 10:07:43

de jó, hogy az értelmes kinézethez nem elég a szemüveg :)

HorvathL · http://hestyle.blog.hu 2012.02.03. 10:08:37

Robi! Ez a nemzetközi divattrendek között már évek óta a felszínen van, az ún. "geek chic" részeként. A vastag kerettel kezdődött, aztán az üveglencsét beletették mindenféle keretbe, ami aztán a fast fashion boltok polcain landolt.

Winkler Róbert 2012.02.03. 11:19:22

@HorvathL: Látod? Én meg itt hiába szívom a stylistok vérét.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2012.02.03. 11:22:10

Nem új divat, már évszázadokkal ezelőtt is létezett a jelenség, illetve egyes afrikai országokban még a közelmúltban (15-20 éve) is.

Pol-Pot emberei meg előszeretettel nyírták ki a szemüvegeseket, mondván "értelmiségiek"... szóval a sztereotípia elpusztíthatatlan.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2012.02.03. 12:32:34

@Mr.Treeger: A divatban, az öltözködés stílusában semmi sem ciki, legfeljebb neked nem tetszik. Te nem hordod. Pont.
Viszont szerintem a XXI. században ilyen előítéletesnek lenni az a vérciki!

Taldarin 2012.02.03. 13:30:24

Nem értem, hogy ha valaki dioptria nélküli szemüveget hord, az miben más, mint az alábbiak:

- sálat hordani, amikor nincs hideg
- napszemüveget hordani, amikor nem süt erősen a nap
- magassarkú cipőt hordani... akármikor?
- csuklóvédőt hordani
- karórát hordani, amikor van óra a telefonodon is
és így tovább

Rézfánfütyülő fűzangyal 2012.02.03. 13:39:06

@Taldarin: sőt, órát tartani a telefonodon, mikor van karórád is.
És még fokozva: ruhát hordani, amikor meleg van!

Pakos · http://iranynewyork.hu 2012.02.03. 13:44:11

Ezt azt irány biztos nem fogok követni...

F. Fred Palakon 2012.02.03. 14:05:59

Nem akarok okoskodni Winkler, de a felső képen a bokszedző szemüvegén pont az látszik, hogy valamennyit torzít a lencséje, különben nem látszana bent az a fehér rész a háttér szövegéből, mert amúgy ott már az Y fölött fekete rész van.
Üdv, egy hű olvasód

Winkler Róbert 2012.02.03. 14:22:13

@F. Fred Palakon: Az arc vonala viszont nagyon folyamatos.

voodoux 2012.02.03. 14:27:18

@Taldarin: minek neked agyat hordani amikor anélül is ilyen okosan kommentelsz?

F. Fred Palakon 2012.02.03. 14:30:51

@Winkler Róbert: hát ja, de az arca a lencsétől pár centire van, a háttér meg pár méterre, úgyhogy ott jobban látszik a torzítás. Valószínű valami nagyon kicsi dioptriával tolja.

Taldarin 2012.02.03. 15:24:38

@voodoux:
Csupán arra akartam rámutatni, hogy majdnem az összes (ruházati) kiegészítő csupán dekoratív célokat szolgál, mindennemű funkció nélkül. Ez alól nem kivétel az "ablaküveges" szemüveg sem.

Az meg, hogy ez valami új trend lenne, egész egyszerűen nevetséges állítás. Amióta szemüvegeket készítenek, volt igény a szimpla, 0 dioptriás szemüvegre is.

De nyilván nem annak van igaza, aki tényeket közöl, hanem annak aki odamondja a másiknak, h nincs agya, bármilyen okfejtés, objektivitás nélkül.

Nem baj, lényeg, hogy te vagy a faszacsávó, és csak neked lehet igazad, mert ha nem, akkor darabjaira hullana a világ.

mangalor 2012.02.03. 22:54:50

Mindig is szemüveges szerettem volna lenni, de hála az égnek, jól látok, majdhogynem röntgen szemem van:) A fenti keretek is bejövősek, de nem hiszem, hogy hordanék ablaküveggel... kivárom a sorom:)
Viszont nem lenne hülyeség ez az ablaküveges szemüveg, ha pl. polarizált lencsék lennének benne, hiszen pl. vezetéskor, monitor előtt hasznos volna, és mondhatná a júzer, hogy kérlekalássan, csak a szememet védem:)
Emlékeztek, volt régen (sztem 80-as években) kifejezetten ilyen szemüveg, már nem tudom, mi volt a neve, de sárga lencséjű is volt, meg sima is, és béna aviator szerű/utánzatú keretben volt uniszex modell-nek csúfolva:)

techdeck 2012.02.03. 23:12:40

Sziasztok!
Hol tudok Magyarországon ilyen szemüveget venni?
Nem Ray Ban kell, hanem stílusra legyen ilyen!

misterspex.de/sonnenbrillen/ray-ban-clubmaster-rb-3016-w0365-4900_f6401816.html

Kösziii!

goldenAXE 2012.02.04. 05:33:13

Tajvanon a lencse nelkuli keretek mennek. Az meg oszintebb is, mert nem is probalja elhitetni, hogy valoban szuksege van szemuvegre, csak szebb akar lenni.

Winkler Róbert 2012.02.04. 07:21:23

@techdeck: Clubmastert speciel nem láttam, de tegnap tök véletlenül a West End-béli H&M-ben belebotlottam ablaküveges Wayfarerbe. Egész jó minőségű volt, mondjuk az ára is a kettőezer forint felé járt.

Mr.Treeger 2012.02.05. 19:50:24

@Taldarin:
A karóra más, hiszen az már öltöztet is.
Egy férfi esetében a cipő után karóra a második ami megmutatja, hogy csak arcoskodik, vagy tényleg olyan státuszba tartozik.

Mr.Treeger 2012.02.05. 19:56:29

@Rézfánfütyülő fűzangyal:
Hát a Wayfarer pont az darab, ami az elindult trend miatt cikivé vált.
Ráadásul hamis kerettel végképp, mert tényleg hamis az egész személy üzenete saját magáról.
Vannak ciki dolgok, nem hiszem, hogy mostanában valaki még kimerészkedne vastagtalpú cipőben az utcára.
Mondhatnám a bőrnyakkendőt is, de az pont most kezd a hátsó ajtón visszatérni a divatba.
Ahogy írtam a stílus maga az ember, de ha egy túlhordott keretbe olyan lencsét rakunk ami hamis látszatát kelti annak, hogy a szemüvegesek lennénk, és ezzel próbáljuk elhitetni, hogy "intelligensebbek" vagy trendi geekek vagyunk. Hát szerintem az ciki.

Mr.Treeger 2012.02.05. 19:58:26

@mangalor:
Sárga lencse ma is kapható, pár éve volt egy Armani napszemüvegem cserélhető lencsével, ahhoz az egyik pont ilyen sárga volt, és vezetéshez nagyon jó volt.

tamank 2012.02.09. 20:03:30

@mangalor:
Szerintem Mon-X volt a neve.

mangalor 2012.02.10. 22:12:53

@tamank: közben már nekem is eszembe jutott a neve, de köszi, hogy megírtad! egyébként manapság is készítenek ilyet, és még mindig Mon-X-nek hívják:)
süti beállítások módosítása