napszemüveg

Kémek öröme

2012. február 27. - Winkler Róbert

Látszólag óriási ötlet, még a Google Terminator-szemüvegénél is jobb. De ha jobban belegondolunk, nehéz kitalálni olyan szituációt, amiben hasznát vesszük. A napszemüvegbe épített kamerával nem tudunk igazán jó minőségű felvételt készíteni, mert bár a technika rengeteget fejlődött, és egy HD kamera ma már elég kicsi tud lenni, ennyire kicsi azért még nem. Ráadásul a lencsét és az érzékelőt nem lehet megspórolni - miniatűr lencsén kevés fény jut be, ami leginkább napos időben, kevés mozgással tud elfogadható képet készíteni. A miniatűr érzékelővel pedig további garanciát kapunk a kudarcra.

 

 

Márpedig a kamerás napszemüveg kifejezetten kémkedési célokra szolgálhat - más szituációkban nincs sok előnye, hogy nem a kezünkben van az eszköz hanem az orrunkon. Menet közben például könnyebben tudunk a kezünkben stabilan tartani egy kamerát. Ha viszont kémkednénk, megnézném, hol tudunk feltűnés nélkül elsütni egy ilyen eszközt. Eleve, hogy arrafelé kell fordulnunk, amerre filmezni akarunk: gyakorlatilag a célszemély képébe kel bámulnunk. Ennél egy gomb-kamera, vagy egy táskába épített eszköz ezerszer jobb. Rádásul hogyan dughatnánk el valamit, ami ott van, a fejünkön?! 

A Pivothead első ilyen kütyüje, ami tavaly már megnyerte a 3M In-New-Vation díját, képes 8 megapixeles állóképek készítésére, van benne giroszkópos képstabilizátor, és folyamatos autofókusz üzemben dolgozik. Video módban 720 vagy 1080 pixeles, másodpercenként 30 képkockás, vagy 720 pixeles, 60 fps-es filmet készít. James Bond a bal oldali szár alján lévő gombbal kapcsolgatja be, a rögzítés elindulásáról a természetesen befelé világító LED-ek tájékoztatják. Ha pedig az USB csatlakozón át számítógépre köti, apró-cseprő beállítások miriádjával tökörészhet.

Hogy azért mégis lehet a dolognak valami értelme, legalábbis technikailag, arra az enged következtetni, hogy ugyanazt a Sony CMOS-szenzort használják, ami az iPhone 4S képrögzítéséért is felel. A Pivothead az áprilisi kereskedelmi forgalmazáshoz 349 dolláros ajánlott fogyasztói árat jelölt meg. Ugyanakkor a cég honlapján, a webáruház rovatban már árulják is - az Afganisztánnal kezdődő legördülő menüben Magyarország is benne van. 349 dollár viszont már vastagon 75 ezer forint, és akkor még Kósa Lajos meg sem szólalt. Ekkora értéknél már beindul a vámhivatal, ránk verik az áfát és az azzal növelt összegre számított vámot. És nem kizárt, hogy erre már ugrik valami terror- vagy kémelhárító zseni, aki Brad Pittet se hagyja csak úgy zombikra lövöldözni, hiszen ebben az országban rend van, az ilyen eszközökre pedig valami igen komoly nemzetbiztonsági paragrafus vonatkozik. Nehogy véletlenül a kávéházakat elborítsák az átlukasztott újságokon át kémkedő napszemüveges hírszerzők.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr744211294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyeplica 2012.02.27. 10:40:00

Elsőre ezek ugrottak be:

- BTK 263/B § Visszaélés haditechnikai termékkel és szolgáltatással

- Kettős felhasználású termékek és technológiák

halaloszto 2012.02.27. 11:10:53

azert ele sok olyan szituacio van, ahol az ember kezeire szukseg van masra. pl ejtoernyozes. de hogy hetkoznapibbat mondjak: sieles, motorozas.

persze ilyen helyeken a szokas a sisakkamera. de aki trendi akar lenni, vagy nem akar sisakot viselni, annak ez jo lehet.

a keves feny nem lehet problema, mert aki sotetben is napszemuveget hord, azt ugyis azonnal kiszurjak hogy ugynok.

vajk

numudal 2012.02.27. 11:28:43

Kerékpározás... Sisakra lehet tenni, de akkor még mindig zavaró tud lenni a perspektiva... Plusz egy nagyobb kamera bármikor beakadhat valami ágba (downhill, singletrail etc
Ráadásul így végre "egyszerübb" sportoknál is lehetne videozni: foci, kosárlabda, futás... Persze kérdés, hogy erre mekkora igény lenne. Bár egy "jàtékos nézőpontjából átélt foci vb döntő nem lenne gyenge:)

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.02.27. 12:27:17

Szerintem kicsit gyanus a napszemuveg orrnyergen talalhato kis lencse.

Tesco árufeltöltő 2012.02.27. 13:36:41

"Ekkora értéknél már beindul a vámhivatal, ránk verik az áfát és az azzal növelt összegre számított vámot"

Pontosabban, ránk verik a vámot és az azzal növelt összegre számított áfát. Importnál az áfa alapja a vételár+fuvarklts+vám.

i.diot (törölt) 2012.02.27. 14:04:50

majd akkor szolj,ha a m:i fantom protokoll fele kontaktlencset aruljak...

Amexrap · http://amexrap.org 2012.02.27. 14:15:11

@Schmitt Plág: ja, már kezdem érteni: előbb írsz, mint olvasol, nem?:)

Mr.Treeger 2012.02.27. 14:22:29

Winkler ebben a posztban kicsit sok a politikai szál, még a végén elvisznek:))))

Azért szeretném látni, hogy bringázás közben milyen képet készít.

Nem Penny hajója 2012.02.28. 23:26:28

A videóban az öreg néninek milyen menő szemüvege van:
index.hu/video/2012/02/28/szabad-e_szexelni/

tamank 2012.03.04. 14:16:19

@Tesco árufeltöltő: Igazad van, de a végösszeg ugyanaz :(

kerdesek05 2012.03.04. 23:08:12

@Tesco árufeltöltő: "
Pontosabban, ránk verik a vámot és az azzal növelt összegre számított áfát. Importnál az áfa alapja a vételár+fuvarklts+vám.
"
ja...
süti beállítások módosítása