napszemüveg

Mágneses Lacoste

2012. október 11. - Winkler Róbert

Lacoste_sunglasses_magnetic_frames.jpg

A milánói világkiállításon már láttuk az újdonságok között, ahogy megérkezik a napszemüveg-iparba az emberiség egyik legősibb találmánya, a mágnes. A Midón a Vunetic mutatott be olyan keretet, ami az idős bölcsészek stílusában, madzagon hordott szemüveget oldja meg madzag nélkül úgy, hogy maga a szár megy át anyagában egy pántba, ami aztán oldható mágnessel csatlakozik önmagába.

A mágnesesség másik napszemüveg-felhasználását a TAG Heuertől láttam, náluk bizonyos modelleknél a szárak nyitását segíti egy-egy apró mágnes - nyilván tök fölöslegesen, de a minőségérzetet jótékonyan befolyásolva. Ezt el is nevezték automatic opening technologynak, ami nagy valószínűséggel jobban működik, mint az IC! Berlin őrületes találmánya, mely révén a pólónkba akasztott napszemüveg a legváratlanabb pillanatokban erektál. Annyi kiegészítést persze megkíván a szakmaiság, hogy csak a márkanév Lacoste, a gyártó valójában a Marchon Eyewear, ami tucatnyi divatház napszemüvegeit gardírozza Calvin Kleintől a Nike-n át a Valentinóig. Láttunk már ilyet Németországban, a Menrad elsősorban autómárkáknak gyárt napszemüveget, a divatvonal legkomolyabb szereplői pedig a Luxottica és a Safilo Group.

DSC_1031.JPG

Egy mágneses TAG Heuer...
DSCF3958.JPG
...és egy erektáló IC! Berlin
lacoste.jpg
Mágnesesen összecsattanó Lacoste-ok
A Lacoste Magnetic Collection hét keretből áll, és a Vunetic-vonalon mozog, vagyis a fej mögött tapad össze a két szárvég, hogy metál-headbang közben ne essen le a bringa. Ezzel kapcsolatban csak annyi a kétségem, hogy ez a madzagos szemüveg-megoldás manapság erősen nyanyás, meghatározó márkáktól nem láttam ilyen megoldást, és erősen kétséges, hogy a Lacoste 2012-ben van-e annyira szexi brand, hogy divatot teremtsen. Ráadásul olyasmivel, amihez felnyírt haj kell, különben néhány óra alatt könnyen kígyászsas-frizurát csinál viselőjének.
A Lacoste márkát René Lacoste, az 1920-as évek tenisz-sztárja alapította, aki pályafutása során hét grand slamet nyert, 1926-27 ig vezette a világranglistát. A galléros pólót valószínűleg ő találta fel, legalábbis utcai viseletre, mert amikor 1933-ban André Gillier kötöttáru-mágnással megalapította saját ruházati cégét, gyakorlatilag teniszpólókkal kezdték.
Lacoste-magnetic-frame.jpg
A krokodil embléma pedig Lacoste becenevéből származott - állítólag kapaszkodóképessége miatt hívták így a pályákon. A magyarok számára legemlékezetesebb talán a Törökországból importált hamis Lacoste-pólók tömege, melyekről gyakran már az első mosásnál leesett a krokodil. Szemfüles nepperek még azt is kiderítették, hol lehetett Isztambulban spulniszám kapni csak krokodilokat, póló nélkül.
0001681_lacoste_magnetic_square_aviator_sunglasses_black_grey.jpeg
Az is érdekes, hogy a következő évtized legendás teniszezője, az angol Fred Perry nagyjából ugyanezt a fazont nyomta a 40-es években, de az ő babérkoszorús brandje előbb a skinhead-kultúra kedvelt márkája lett, később meg épp a vevőkörtől való menekülésként a raszta bevándorlókkal reklámozták. Fred Perry napszemüvegek is léteznek, lehet, hogy majd egyszer azokat is megnézzük.

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr834762863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

buli007 2012.10.13. 11:45:26

Kicsit OFF! Annak aki szereti a jó napszemüvegeket/zenét/nőket/autókat....

www.youtube.com/watch?v=kaIZWjItReI

Vajon miféle napszemüvegek lehetnek?

Mr.Treeger 2012.10.15. 21:09:37

a 2000-es évek elején volt egy Armani szemüvegem, annál mágnes tartotta a lencsét és könnyen lehetett cserélni

Lenoks69 2013.02.14. 02:32:29

Ez a zöld milyen típus? Nagyon tetszik!
süti beállítások módosítása