napszemüveg

Rudy Project 2013.

2013. április 05. - Winkler Róbert

DSC_0160.JPGRydon

Kérik a rizsát? Érdekli önöket, hogyan választhatta egy olasz a sok milliárd lehetőségből a világ leghülyébb márkanevét? Tartsanak ma is velünk!

1985-ben kezdődött. Rudy Barbazza egy fogadás miatt kezdett el szemüvegeket gyártani, kicsit hasonlóan, mint Ferruccio Lamborghini, akit annyira felbosszantott a szemétkedő Enzo Ferrari, hogy traktorgyártó létére elkezdett sportautókat fejleszteni.

noyz.JPG

Noyz - ez a narancs 2013-as változat. 

Mára a Rudy Project az egyik legnagyobb  sportszemüveg-gyártóvá nőtte ki magát. Valahogy az olaszok hajlamosak a tök értelmetlen, számukra angolosnak ható márkanevek kitalálására, friss példa a Serie A meccseken sokat reklámozott Frankie Garage, aminek megint nincs sok értelme. A Rudy Projekt viszont annyira jó minőséget jelentett, hogy a sportolók valószínűleg megszokták, és már nem tűnik fel. Bevallom, engem meglepett, hogy a Rudy Project olasz, nekem mindig egy müncheni sörivóverseny ugrott be róla.

rydon.JPG

Rydon a zseb-UV-lámpa ellen

rydon1.JPGNapfény természetesen ennél nagyobb sötétedést is eredményezhet.

A Rydon a Rudy Project évek óta legkeresettebb modellje, az összes technikai elemmel, ami a gyártót jellemzi, a legszélesebb, 20 tagú lencseválasztékkal.

rydon3.JPGEgy okos dolog: a szárvég nem nyomódhat a lencséhez 

 

A Rudy Project fényre sötétedő, polarizált, törhetetlen lencséje - ez így együtt elég ritka szolgáltatás. A lencse alapanyagául szolgáló poliuretán műanyagot a Rudy Projectnél IMPACTX-nek hívják. Mivel könnyű és nagyon erős, ebből készül az Apache harci helikopterek golyóálló szélvédője is, amit természetesen a Rudy Project nem rest marketing-célokra használni. Ha az optikákba nem is jut feltétlenül, a magyar forgalmazó központi üzletében megtekinthető egy ilyen IMPACTX korong, benne egy 9 milliméteres lövedékkel. Érdemes megfigyelni, ahogy a becsapódáskor a műanyag leszedi a golyóról a lőporból származó kormot.

DSC_0195.JPG

becsapodas.JPG

A Rudy Project szemüvegek nagy része cserélhető lencsés, dioptriásítható, állítható a szemüvegszár és az orrtámasz is. Puha és kemény tok egyaránt jár a termékhez, akárcsak a 2 év garancia, ami persze olyan dolog, hogy amit normálisan leamortizálunk egy napszemüvegen, többnyire amúgy sem garanciális.

italianflag_2.JPGNoyz Italian Flag - a nemzeti színű összeállításban ment a 2012-es londoni olimpia egyetlen magyar országúti kerékpárversenyzőja, Lovassy Krisztián is. Hogy ez eredetileg nem Hungarian Flag-nek volt szánva, tulajdonképpen mindegy is.

italianflag1_1.JPGItalian Flag

noyz4.JPG A rózsaszín-kék összeállítás Ivan Basso fején volt, amikor 2010-ben megnyerte a Giro d Italia kerékpáros körversenyt. A magenta keretet a főszponzor miatt választották.

zyon.JPG

Zyon - fehér-szürke lencse kék szárvégekkel, ez egy vitorlás változat. Jár hozzá a vitorlás pánt, ami fent tartja a szemüveget a vízen, rozsdamentesek a kereten a fém alkatrészek, így tenger vízi használatnál is jobban ellenálló, a lencse szokás szerint törhetetlen, fényre sötétedő, polarizált. Ráadásul ebben a polár technológiával készült lencsékben az LCD kijelzők, navigátorok is jól láthatók.

DSC_0167_1.JPGA Zyonnal kapcsolatban tekinthető meg ugyanitt a vitorlázáshoz tervezett szemüvegek fontos kelléke, a pánt, ami nemcsak úszik a vízen, de a szemüveget is fenntartja.

hyper mask.JPG

Hypermask - egylencsés, fekete Swarovski kövekkel.. Ezek inkább utcai szemüvegek arccal a pornószínészet felé, cserélhető lencsékkel, fém logóval és felirattal.

hyper mask performance_1.JPG
Hypermask Performance - ez a narancs lencse fehér szárakkal 2013-as kombináció

sabotage.JPGSabotage

A Rudy Project negyed százados fennállása alatt rengeteg élvonalbeli sportolót látott el szemüveggel (aktuális lista a cikk végén), de az utóbbi években utcai napszemüvegeket is készítenek. A formák és a minőség is megkérdőjelezhetetlen, valószínűleg csak engem zavar a szárakon a Rudy Projekt felirat. Ha beérnék mondjuk egy RP-vel, még el is gondolkoznék rajta.

sunflower4.JPG

DSC_0176.JPGSunflower, kívül Swarowsky

Az olasz cég nagy hangsúlyt fektet a szemüvegek dioptriásíthatóságára, így talán a piacon a legszélesebb választékban 4 féle módon tud dioptriás megoldást kínálni a felhasználónak, egy nagyon széles dioptriatartományban és lencseválasztékkal.

 

ultimatum2.JPG

Ultimatum

ultimatum4.JPGUltimatum

ultimatum.JPG

Ultimatum - utcai, kétlencsés, kocka. a narancs lencsés-víztiszta keret 2013-as. Dioptriásítható. 

jazz.JPG
Jazz - pink -szürke lencsével és barna - laser bronze lencsével 

jazz1.JPGJazz

jazz2.JPGJazz

 

prestige.JPGPrestige

Halványzöld műanyag utcai, állítható szárvégekkel, több színben is elérhető. A Prestige szürke, fém keretes változata szürke lencsével limitált szériás, sorszámozott kiadás a márka 25. szülinapi évfordulójára, 1985-darabszámban.

 A Rudy Project szponzorált versenyzői

Cyrill Despres - négyszeres Dakar-győztes motoros
Andrea Dovizioso - Moto GP
Ivan Basso - 2x Giro d'Italia győztes, 1x Tour de France második
Peter Sagan -  tavaly 3 szakaszgyőzelem a Tour de France-on + zöld trikó,(a legjobb sprinter)
Pete Jacobs - aktuális Iron Man és Triatlon Világbajnok
Anastasyia Kuzmina - 2x olimpiai bajnok (sílövészet)

magyar részről:
Lovassy Krisztián - 56 x magyar bajnok (BVSC Zugló Cycling Team)
Madarász Viktória - atléta
Kis Gyula - Iron Man, VB résztvevő (Hawai 2012.)
Orbán Ezüsthegyi Kabóca Csaba - hosszútávfutó, paralimpikon (London 2012.)
Méder Áron - vitorlázás, óceáni szólóvitorlázó, Föld-kerülő

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr465189044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SemBoga 2013.04.05. 10:23:50

lehet hogy a funkcióját nagyon jól ellátja és minőségi darab, de nekem sose tetszett a dizájnja - egyfelől a formája nem tetszett, másrészt mindig valamiért "olcsónak" néz ki, a színeket nem is említve

Severus 2013.04.05. 10:28:37

"valószínűleg csak engem zavar a szárakon a Rudy Projekt felirat. Ha beérnék mondjuk egy RP-vel, még el is gondolkoznék rajta." Nem csak Téged zavar. Épp ezt akartam leírni én is, egy diszkrét logo mellett elfelejtené az ember a hülye nevet. De nem. Értelmetlenül nagy és ocsmány a felirat, én vettem volna már diptriásítottat, de mindegyiken ott van tök feltűnően. Ez van, lecsúsztak egy kuncsaftról.

2013.04.05. 10:35:19

Kivétel nélkül mind randa. A név meg tényleg hülye. Ki veszi ezt meg? (tudom, tudom...)

kultúrpesszimista 2013.04.05. 10:51:35

Ezekkel nem a márkanév a legfőbb a baj, hanem az, hogy öklendetesen ronda szemüvegek.

Gazdagréti Jack Bauer 2013.04.05. 11:13:18

Negyven-ötven rugó ezekért a nem kifejezetten szép munkavédelmi szemcsikért? A müncheni sörivó-verseny jobb ötletnek tűnik.

Kéne egy LaNbó, amúgy.

Akos Toth 2013.04.05. 11:18:12

mar hianyoltam az RP-t a blogbol...
szerintem a kommentek ellenere nagyon jo szemuvegek, volt par, sportra es utcara is
kar hogy a murphy-t (cdn.sulitstatic.com/images/2012/0728/190015987_1858489888aeb0346cfb55fa0397b7d7e877a7d43080ad514.jpg es a titaniumot (di1-3.shoppingshadow.com/images/pi/8f/23/7d/95383899-260x260-0-0_Rudy+Project+Tythan.jpg nem emlitetted. Igaz mar nem lehet kapni oket...

volt graal is, de az sielesben elhasznalodott, a lencse tenyleg elnyuhetetlen, sajnos a keret ment tonkre :( es mar azt sem gyartjak. most ekynoxra vagy rydonra gyurok...

a nev es a marka pedig szerintem le van sz@rva... ;) szurje a napot es nezzen ki jol

   2013.04.05. 11:20:47

Bocs, de... "Lanborghini"?

Winkler Róbert 2013.04.05. 11:30:19

@  : Hijnye, megpróbálom kidumálni: egymás mellett van az m és az n, de köszi!

froton 2013.04.05. 11:51:27

Nekem van 2 db (az egyik egy bukásnál sajna eltört). Sprtolásra (bringázni) kiváló. Az utcai verziókat inkább hagyjuk, nálam a napszemüveg nem a divatról szól, nem is hordom soha, csak ha vezetek vagy bringázok.

kisvi 2013.04.05. 12:09:16

Azért ezek az utcai vonalat leszámítva sportoláshoz való szemüveget. Ott meg a funkció az elsődleges, nem nagyon láttam még szép bringás szemüveget pl. Arra viszont nagyon jók, és az ára sem nagyságrendekkel több, mint egy hasonló kategóriás kisebb márkának. Valahogy ez nem lett kihangsúlyozva a cikkben eléggé.

herbee (törölt) 2013.04.05. 12:15:21

Márpedig rudy project akkor van ha megyünk hányni.
Róka rudy.
A designnal kapcsolatban ezen a ponton szeretném megjegyezni, hogy nem úgy kéne szemüveget tervezni, hogy összegyűjtjük az elmúlt 10 év legidiótább mainstream szemüvegeinek titkos tervrajzát és azt olasz óvodásgyerekekkel kiszíneztetjük.

Peetee 2013.04.05. 12:55:03

Eszméletlen jó cucc, ~10éve versenyszerűen kerékpároztam, akkor kaptam valami időfutam megynerése után a csapattól egy Ekinox nevű típust.
Még ma is megvan, síeléshez-bringázáshoz használom. Kényelmes, törhetetlen, állítható, párásodásmentes, csak a legjobbakat tudom róla mondani. Jó cucc.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.05. 13:18:06

A világ leghülyébb márkanevét emlgetve nekem a Grawe életbiztosító jut eszembe, biztos aratnak az angolul tudó ügyfelek között :)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2013.04.05. 14:51:40

Egy-két modellje viselhető szerintem, főleg a sportcélokra készültek közül. Habár a név tényleg hülye, de megszokható.

@Távmunkás: A Grawe amúgy a GRAzer WEchselseitige Versicherung nevű osztrák biztosító cég nevének rövidítése. ;)

Kampec 2013.04.05. 15:50:02

yukka.hu/pictures/484/product_gallery_big/rudy-project-ekynox-sx.jpg

10 éve vettem ilyet, a fő szempont az volt, hogy lehessen dioptriázni, mivel kontaktlencsét nem hordok, titánium clip-on 12ezerforintba került bele (valami 30-40 körül volt a szemüveg maga), plusz a dioptriáns lencsék. Kívülről egyáltalán nem látszik, hogy dioptriás clip-on van benne, azóta élvezem szemüvegesként is nyáron a napszemüveg viselés előnyeit. Iszonyú sokat nyüstöltem, nem vigyáztam rá különösebben, semmi baja nincs még mindig, minimális alig látható karcok talán a lencsén, az orrnyereg papucsot cseréltem rajta pár éve mert az a gumi ment szét egyedül ennyi idő alatt. Néhány fontos tudnivaló még ki maradt a cikkből, ha Rudy Project szemüveget veszel, a legtöbb modellből van választási lehetőséget, hogy milyen színű legyen a szár, a lencse színe és az is, hogy mennyire szűrje a fényt! Emlékeim szerint legalább 10 fokozatból választhattam, lehet választani teljesen átlátszót szar idő esetére és olyat is amivel szinte még a napba is belenézhetsz, én olyat választottam ami még borús időben sem túl sötét, így ha kicsit felhősödik akkor sem kell levennem a szemüveget (ez szintén fontos volt, mivel ilyenkor nem cipelem magammal a normál dioptriás szemüvegem, ráadásul bicajozásnál a menetszél kifogás miatt is használom ezt a szemüveget) Vannak metál fényű lencsék amik tükröznek kívülről és olyanok is amik nem, te döntöd el milyet akarsz (én tükrözőset választottam, hogy ne látszódjon a dioptriás betét).

Nem lényegtelen szempont, hogy szinte minden eleme cserélhető külön, tehát tudsz hozzá külön csak új szárat venni, új papucsot, új pár lencséket, amiket egyébként pár másodperc cserélni, tehát akár azt is megteheted, hogy veszel 2 teljesen átlátszó lencsét is, amivel éjjel is tudod használni (menetszél ellen bicajozásnál nem hátrány, aki könnyezik a széltől azonnal az ezt nagyon értékelni tudja). Vagy ha a színeket akarod váltogatni veszel egy kéket meg egy pirosat...

Mivel gyakorlatilag elnyűhetetlen életem legjobb vétele volt bármilyen használati eszközt tekintve 10 év, dioptriás napszemüvegért, kb 50ezer forint befektetéssel, csak ajánlani tudom, legalábbis a kerékpáros modelleket :)

Kampec 2013.04.05. 15:51:34

Ja, a dioptriás titánium keretes betétet szintén 1 másodperc bepattintani és kipattintani belőle, tehát ennek is megoldott az alkalmi használata, vagy nem használata. A lencse pedig tényleg törhetetlen, neten sok videót találni róla, kalapáccsal verik tiszta izomból és hasonlók és semmi baja nem lesz, ezt mondjuk nem próbáltam ki azért :)

Cpt. Flint 2013.04.05. 17:27:54

@Távmunkás: amire te gondolsz, az nem w, hanem v. úgyhogy szerintem legfeljebb az angolul rosszul tudóknak lehet riasztó.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.05. 17:48:46

@Cpt. Flint: Tudom, hogy v/w a különbség, de első ránézésre azonnal a sír jut eszedbe, ha meglátod a nevüket :)

oys... 2013.04.07. 20:20:22

Kicsit OFF:

Robi!

Volt-e már szerencséd Mont Blanc napszemüveghez?
Ha igen, mi a véleményed róla/róluk?
Kiváncsi lennék a benyomásaidra, akár egy önálló blogbejegyzés módján is...

ON!

Winkler Róbert 2013.04.08. 20:38:32

500 dollárért csak nem rossz...

vörösbor(de)minőségi 2013.08.08. 12:27:00

@Kampec: csak kérdezem-és a 10év alatt nem változik a dioptria?illetve a szemed.nagyon érdekel engem is mert gyakorlatilag kizárom magam a napszemüvegezésből emiatt,illetve amiatt,hogy brutál drága.

Kampec 2013.08.09. 09:59:50

@vörösbor(de)minőségi: nekem már nagyon keveset változott, olyan minimálisat, hogy tudom ugyanazt használni, nekem ráadásul cylinderes dioptriám van, nem adja egy hajlított napszemüvegnél ugyanazt a látványt, mint a normál szemüveg, de meg lehet szokni és utána természetesen, tehát könyvet olvasni nem ebben fogsz, de ahhoz, hogy biciklizz és tájat nézz oké. másrészt szerintem a titánium keretes clip-inben simán lehet lencsét cserélni ha nagyon változna.
süti beállítások módosítása