napszemüveg

Etnia Barcelona

2013. április 10. - Winkler Róbert

DSC_0528.jpg

A gusztusos tárgyak versenyén mindenképpen az élmezőnyben van az Etnia Barcelona helye. Egyszerűen gusztusos, és kész, maga a dizájn köznapi értelemben nem nagy megfejtés, hiszen csak három fazonjuk van, és az egyiket már meg is mutattuk.

DSC_0525.jpg

A személytelenség öl - az Etnia szlogenje egy kirakaton

A cég 2001-ben indult Spanyolországban, egyetlen bolttal és területi képviselővel. Az alapító, David Pellicer a családi vállalkozást vette át, optikusi és gyártási tapasztalatai tehát voltak gazdagon. Ma már nehéz visszagondolni, milyenek is voltak 2001-ben a napszemüvegek, de az Etnia Barcelona gyári honlapja szerint a márka épp a korabeli, fekete-barna, illetve általában is színtelen napszemüveg-trenddel indult szembe. Az Etniák tehát színesek voltak, ahogy a is azok, igaz, ez már nem annyira kirívó, mert épp idén már a legnagyobbak is jelentkeztek ereszd el a hajam jellegű színösszeállításokkal.

DSC_0535.jpg

2006-ra az Etnia felsorolhatatlanul sok országban volt jelen, és a barcelonain kívül van irodája Hong Kongban és Miamiban is. Ha már az Etnia ennyire ráment a színekre, megállapíthatjuk, hogy a formákra kicsit kevésbé. Az optikai kereteikre ez nem igaz, de napszemüvegből összesen három fazonjuk van. Ez a három itt: a kerek (fent), a cica (jobbra) és a szögletesebbik (balra).

DSC_0523.jpg

És mivel csak három a fazon, talán az sem okoz nagy kavarodást, hogy a háromféle formának nincs saját neve; minden Etnia Barcelona szárán az szerepel a név rovatban, hogy paris tokyo, de cikkszám-fetisiszták is megtalálják a számításukat. A felső két szár a kerek Etniáké (AF280), ez amolyan Yoko Ono-utánérzésnek van szánva. Az alsó a szögletesé (NH 206), ami a 80-as évek népszerű, korabeli képernyőfazont idézi, a cicát pedig maga a gyártó is deklaráltan a hipszter közönségnek szánja, cikkszáma JL 406. Köszönöm, hogy elmondhattam.

DSC_0527.jpg

DSC_0532.jpg

DSC_0519.jpg

Tehát inkább színek, mint formák, és leginkább anyag, amiről az Etnia szólni akar. Optikai kereteik háromféle anyagból készülnek, az acetáton kívül van titán és fém keret, napszemüvegeik viszont kizárólag acetát kerettel készülnek, ahhoz pedig a gyári honlap egy teljes termelési regényt mellékel, de mivel kicsit kaotikus, most nem is találom, úgyhogy a magyar forgalmazó honlapját linkelem;

"Az Etniát úgy állítjuk elő, hogy a gyapot és az aceton por állagából masszát hozunk létre, ekkor adjuk hozzá a színeket, különböző nyomás-folyamatokkal pácoljuk, vágva és laminálva meghatározott formákat hozunk létre, majd ezeket a préselt blokk-formákban 12 hétig érleljük. Amikor a blokkokat eltávolítjuk, a kívánt mérések után a formákat kiszabjuk. Ezekből az acetát lapokból alakítjuk ki a frontrészt és a szárakat. (Az acetát az egyetlen műanyag, ami nem kőolaj bázisú. Legtöbbször gyapot alapú.)"

Az eredeti leírásban ennél sokkal durvább dolgok voltak, nem is igazán értettem a tetraéder alakú kockákkal hengerelést, vagy mit, de a 12 hetes érlelés is épp elég bizarr. Az acetát egyébként amúgy is jó minőségű anyag, érezni rajta, hogy nem mezei plasztik, és ennél igazából az EB keretei sem tudnak többet.  

DSC_0518.jpg

Szerkesztőségünk igen meglepődött, az Etnia Magyarországon is kapható, bár egyelőre csak egy helyen, a budapesti Ráday Optikában - a fotók is ott készültek.

DSC_0534.jpg
Visszafogott branding a szárakon - az Etnia Barcelona ritka kulturált termék, ami semmilyen szempontból nem feltűnő, viszont amúgy alulról, diszkréten igen erős minőségérzet-impulzusokkal lát el. Jó fogdosni, na.

DSC_0526.jpg

DSC_0521.jpg

Az XL inkább afféle laikus-tájékoztató, hiszen minden lényeges adat ott van milliméterben. (A napszemüvegek méretjelzéseiről bővebben itt.)

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr595203054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mangalor 2013.04.10. 21:27:22

nekem nagyon tetszenek! szeretem, amikor egy cég nem aprózza el magát, hanem van néhány erős terméke és azzal is tud (vagy azzal tud igazán) magas, több részletre kiterjedő minőséget képviselni.
árakról direkt nem szóltál? legalább egy tól-ig?

Winkler Róbert 2013.04.11. 07:55:17

@mangalor: Ilyen 30-40 között, ha jól emlékszem, csodálkoztam is, mert az ilyen kisszériás, minőségi cuccok drágábbak szoktak lenni. Az acetát RB-k ha jól emlékszem, inkább 50 felé járnak.

mangalor 2013.05.03. 17:30:23

Tudtam, h láttam már valamelyik posztnál ezt a szárvégi extrát, hogy más a színe. Tegnap a Triwa cikk után ez járt a fejemben, h melyik cikkben is láttam, nem is olyan régen. Igaz, nem annyira látványos a szárvégi festés, de azért egyre jobban tetszik az Etnia (is).

mangalor 2013.05.03. 17:31:08

Ja,és köszi az árat!
süti beállítások módosítása