napszemüveg

A The man from U.N.C.L.E. napszemüvegei

2015. október 26. - Winkler Róbert

1963, tombol a hidegháború, a kémkedés fénykora. Amelyik sztájliszt azt állítja, nem adná el az anyját is, hogy ilyen filmben dolgozhasson, hazudik. Guy Ritchie-nél még a rosszabb filmek is épp elég jók, de a stílusra talán még sosem ment rá ennyire. Fantasztikus munka, egy óriási rakás eye-candy, dramaturgiailag is jól megalapozva. uncle5.jpg

 Nagyjából így kell helyszínelni, kellékezni, öltöztetni, világítani. És ügyelni az apróságokra: mindig látszik, ha egy filmben spóroltak a jelmezekkel, és molyrágra, vagy legalábbis naftalinszagú, jelmezkölcsönzői cuccokban vannak a mellékszereplők. Kellenek még korhű hajak, meg hajkozmetikumok, és persze korhű világítás, meg persze színhőmérséklet, és kész; a sztori rögtön másodlagos, hiszen másodpercről másodpercre hatalmasat üt a látvány.

uncle4.jpg

  Itt van például egy narancs Joanna Johnston-ruci. A tervező gyakran dolgozik filmekben, mint a Forrest Gump, vagy az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag.uncle2.jpg

 Jó cuccok, nyilván. És ha már ruha, illetve kellék, a napszemüveg talán a legkényesebb kérdés. Nem elég, ha korhű, de jól is kell kinéznie, és illeszkedni a szetthez. További csavar, hogy az UNCLE napszemüveg-részét nem adták el lábon a Luxotticának, tehát lehet, hogy van benne Ray-Ban, de nem igazán látszik. Érdekes, hogy a legutóbbi Tom Cruise-film is egy viszonylag ismeretlen napszemüveget tartalmazott. Na, szóval az UNCLE napszemüvegei sem mamutoktól származnak, legalábbis azok, amik viszonylagos biztonsággal azonosíthatók.

uncle8.jpg

uncle13.jpg

bowery-101.jpg

Thierry Lasry Bowery 1001

 

uncle7.jpeghouse-of-holland-annice-round-frame-acetate-sunglasses-1366674.jpg

A vicces, enyhén Prada-kerek bagolyszemcsi a brit Henry Holland terméke. A cégnél a felsőruházat a fő csapásirány, elég atom cuccaik vannak, és a 3-4-500 fontos ársáv azt is garantálja, hogy kevés jöjjön szembe, lehalábbis amíg le nem koppintja a H&M (jövő hét). A napszemüvegeik java része már kevésbé drága, 120-150 font között vannak, ami persze még mindig a Ray-Ban teteje, és a Luxottica drágább márkáinak alja. Az UNCLE-be nem az új kollekcióból válogattak, Ezt viselni történetesen iszonyú lehet, hiszen maga a lencse viszonylag kicsi, és mellette szemből, körkörösen süt be a nap, úgyhogy ha valakinek fél perc alatt megfájdul a feje egy ilyenben, az nem az ő hibája.

  
vikander.jpg

Alicia Vikander fekete kerek napszemüvege, amit a fehér kalapos (Eric Javits) szetthez hord, Thierry Lasry Milfy 101-ese. De nem is ez a lényeg, hanem hogy ott, ahol a trendekben a passzátszelet fújják, nagyon megindult a kerek. Főleg nőiben. Az UNCLE készítői közben a korhűségnek is adtak, hiszen kihagyták a 80-as éveket, és a Gatsby fazont, meg a Ray-Ban Round Metalt, de azért ha valakinek mostanában Olaszországban van dolga, és mondjuk üldögélnie kell egy kicsit Fiumicinón, az látja, hogy odaát már mindenki vagy Gastyt, vagy valamin kerek fazont hord. Kifut végre a Wayfarer?

thierry-lasry-milfy-101-ld-750x4501.jpg

 

uncle12.jpg

uncle.jpg

Az összeállítás minden bizonnyal leghülyébb nevű márkája Magyarországra is szállít, a webshopban forintban megadott árakkal, szintén elég jó ruhákkal, időnként egész elfogadható árakon. A képen látható női napszemüveg gyártója, Max Azria egyébként tunéziai születésű gazdasági bevándorló, ma 66 éves, és párizsi székhelyű cégének húsz brand-je van, közülük egy a BCBG, ami a bon chic, bon genre rövidítése, Azria pedig rengeteg hírességet öltöztetett már Angelina Jolie-tól Sharon Stone-on át Alicia Keys-ig. És kissé formabontó módon heteroszexuális, hat gyermek apukája, ráadásul mind egy anyukától, a feleségétől van, aki a cég kreaitív igazgatója.

 uncle14.jpg

Ez itt egy orbitális "passz". Van, aki az amerikai, taktikai, paintball és egyéb védőfelszereléseket gyártó Bobsterre gyanakszik, és azt mondja, ez egy Night Hawk, de az az egy biztos, hogy nem. Már a lencse sem stimmel, még kevésbé a nyereg feletti embléma. Én még a Belstaffra gyanakodtam volna, ami a sztároknak, illetve a gazdag embereknek gyárt felesleges, jól kinéző dolgokat kurva drágán, de náluk sem találtam. Zárjuk legalább sikerélménnyel: szerencsére azt tudjuk, mi van Hugh Grant-en.

 uncle6.jpg

 

ov-sunglassesov51578-10821fw800fh800.jpg

ov-sunglassesov51578-10821afw800fh800.jpg

Oliver Peoples Wilder Taupe.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr47848364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Myxomatosis 2015.10.26. 21:54:08

Nagyon jó cikk.
Ezektől a ruháktól még férfi nemem ellenére is megemelkedett a pulzusom. Ha pár millióval többet keresnék a nullánál, már várnám is a GLS-t.

kartonbagoly · http://leadombrol.blogspot.com/ 2015.10.26. 22:28:14

Van egy tippem az orbitális passzra: HALCYON MARK 49

www.wats-motor.com/product_info.php/products_id/267/language/en

A nyereg feletti embléma pedig állítócsavar szerintem.

Winkler Róbert 2015.10.26. 22:30:44

@kartonbagoly: A mindenit, és tényleg! Ez már mondjuk termékismereti felsőfok.

Myxomatosis 2015.11.09. 00:17:28

Eddig is feltűnő volt a hasonlóság az Archer és a film között, de most tűnt fel hogy még a szemüveg is ugyan az: cdn.niketalk.com/e/e0/e0023cab_Archer_hard_to_drive.jpeg

bali187 2015.11.10. 20:39:44

Egyebkent ha mar napszemuvegek es film..... Csapd le Csacsi?????
süti beállítások módosítása