napszemüveg

Punk-yuppie férfi-női

2011. október 24. - Winkler Róbert

 

Nem tudom, mitől van, de mostanában állandóan Ray-Banekbe botlok. Itt van például ez a Breitling-hirdetés John Travoltával. Az art director valószínűleg attól jött izgalomba, mennyire finoman sikerült elhelyezni a terméket: a Breitling alig lóg ki a bomberdzseki alól. A képet a dzseki (tényleg, kéne egy jó bomber!), és a napszemüveg uralja, de akkora sikerrel, hogy maga a milliós árfekvésű sztár is szinte láthatatlan. Nem látszik a termék és felismerhetetlen a sztár, ez még tananyag lesz a marketingiskolában. Viszont a Caravan, az főnök.

 

És mi ez a szemüveg? A Ray-Ban Caravan valahogy nem tartozik a klasszikus, nagy Ray-Banek közé. És elképzelni nem tudom, miért. Egy napszemüveg akkor lesz klasszikus, ha

1.: elég rég tervezték

2.: maguktól is hordják a sztárok

2.: fontos filmekben szerepelt.

A Caravan igen vastagon teljesíti az összes kritériumot.

 

 Andrew Garfield, aki Facebook-filmben játszotta az egyik alapítót

 

Először is: a ma 3136-os cikkszámon futó Caravant 1957-ben mutatták be az Aviator házon belüli konkurenseként. Katonai boltokban ma is sok helyen ezt árulják eredeti pilótaszemüvegként, még a testvéri szlovákiában is, ahol ugye Bárány olvasónk vásárolt ilyet Original USA pilotky néven, igaz, nem Ray-Ban, hanem AO Eyewear márka alatt.  54 éves modell, az azért már lehetne klasszikus, de valamiért mégsem emlegetik a napszemüvegtörténet klasszikusai között.

 

Nézzük hát a második pillért, a hírességeket. Hordják a celebek a Ray-Ban Caravant? Mi az, hogy?! Garfield mint fent, de vannak még sokat mások. Itt van például a mókás Jared Leto, akit már korábban emlegettünk, mert az Amerikai psychóban az Oliver Peoples-szemüvege miatt keverték Christian Bale-lel. A képen civilben hord 3136-ost.

 

Jared Leto valószínűleg igen kedveli a Caravant, mert egy igen különös frizurájú korszakában is hordta.

 

 

Jared Letonál lényegesen maszkulinabb arcok is viselik, Cuba Goodingról például szintén két Caravanos képet találtam, de nála a frizura nem indokolta, hogy mindkettőt berakjam.

 

Ez volna a pont, amikor elkönyvelnénk férfi-napszemüvegnek, de ha látunk ilyet Julia Robertsen, talán jobban hajlunk rá, hogy az uniszex folderbe rakjuk.

 

 

És még nem is áll neki rosszul. Érdekes, mi? Ja, Chris Hemsworth, a csávó a Thor című filmből:

 

 

Szóval a celebek hordják, azzal nincs hiba. Az előbb felsoroltak közül Cuba Gooding Jr. valószínűleg valami filmben viselte, amire abból következtetek, hogy ő nem katona, hanem színész, a többiek viszont elfogadhatók civilben hordónak. Egy pillér van hátra a legendás napszemüveg három ismérvéből: az ikonikus filmben történő szereplés. Hát akkor idesüssenek:

 

 Remélem, a Caravan jövőre beverekszi magát a magyar Ray-Ban top 10-be.

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr173324454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_karmapolice_ 2011.10.24. 13:30:43

"Andrew Garfield Facebook-alapító bizonyítja, hogy a Caravan ma is trendi"

Ezt a mondatot gondold át légyszi még egyszer. Tudom, hogy arra gondolsz, hogy Andrew Garfield JÁTSZOTTA az egyik Facebook-alapító csávót, de nem ezt írtad. Nagyon nem.

Mr.Treeger 2011.10.24. 13:36:10

"are you talkin' to me?"

de Niro menti a szemüveget.

Winkler Róbert 2011.10.24. 13:52:56

@_karmapolice_: Wow! Pedig pont néztem, mennyire jól castingoltak a filmesek, hogy egészen hasonlít a filmbeli önmagára. Hát akkor tényleg hasonlít.

L.A. · http://blog.fuggoagy.hu 2011.10.24. 14:51:01

talán csak Travoltának áll jól, de Julia Robertsen különösen béna

Rák Attantam 2011.10.24. 15:01:31

Julia Robertsnek? Dehogy nem áll jól! Végre passzol valamihez a 87 fogas, 12 centis mosolya! B)

fingerbangs 2011.10.24. 16:23:21

Hat nemtom, inkabb aviator lehetne rajtuk

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2011.10.24. 17:33:10

Úúú már régóta vágyom rá hogy idetrollkodjak egy jót, előre is elnézést.

1. Én élek barlangban és vagyok lemaradva, vagy a napszemüveg tényleg ilyen kurvafontos dolog, hogy minden poszt címlapos? Ha mégiscsak szerkesztői hátszele van egy ilyennek, akkor kinél lehet érdeklődni, hogy mennyibe kerül egy ilyen? Mert asszem én is elkezdenék blogot írni a -tökmindegymiről- és ha címlapos meg jó címe van, jön a kattintás ezerrel és nyilván jól fizetnek a hírdetések.

2. Én elfogadom, ha valakinek nem jó az ezerötszázforintos tesco napszemó Bár UVt az is szűr rendesen, értem én hogy a műanyag lencséje nem tökéletes, nem torzításmentes, satöbbi. Ennek elelenére, ha különleges dizájner darab, akkoris hogy a fenébe hajlandó valaki kiadni valaki 10 ezer forintnál többet egy minőségi példányért? Ne mondja nekem senki, hogy drágább előállítani, mert elsírom magam.

Főleg annak fényében (haha) érthetetlen a napgépre költés, hogy kurvanagy válság van, másrészt a fizetések vásárlóértéke neméppen nyugat európai színvonalú.

3. Mi a fenét tudnak ezek a napszemüvegek, amit az olcsóbb kollegáik nem? Oké, hogy tomkrúz meg a többi műműjer is ezeket hordja, (de nekik mennyi a fizujuk?) de ezek semmiben sem különböznek az ötezer forintosoktól. Vagy de?

4. Ó istenem, add, hogy legyen annyira problémamentes az életem, hogy napszemüvegekről olvassak blogot. Bár félnék, mert ha a végére értem, az azt jelenti, hogy már mindenen túlvagyok és egyszerűen ott helyben meg fog ölni az unalom. (mertugye, nyilván, ha már a napszemüvegek érdekelnek, akkor túlvagyok mindenen, űrsétán, kokainon és kurvákon, rocksztár is voltam, Minden fontosabb sportágban VB győztes, több kisebb-nagyobb ország minden fontos politikai, közéleti posztját betöltöttem, kiválú művész is vagyk, meg mérnök, teljesítettem minden gyerekkori álmom és nobel díjjat is kaptam, több kategóriában. NNA ha ez mind megvolt, akko rninc smás hátra, mint az utolsó érdekes dolog a világon: Hogy blogon vitatkozzak, melyik napszemüveg lett már klasszikus, melyik kerekedik szebben, melyiknek patinásabb a formája és áll jobban dzsulió robercnek. Bár, ezekután még mindig lehetek napszemüvegtervező.

ddevil 2011.10.24. 18:05:51

@Eltévelyedés: azért láthatólag mégiscsak kurvára ráérhetsz, nemigaz? :)

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2011.10.24. 18:07:37

@ddevil: Annyira, hogy azonnal reagálok is:D Hiába no, munkahelyen ülés van, és elfér a net az ablakban. Valamikor tervezni kell a thaiföldi nyaralást:)

newnt55 2011.10.24. 18:12:36

@Eltévelyedés: aki megteheti miért ne vegyen jó minőségű, jó nevű terméket?
Én is vennék ha lenne sok pénzem, sőt iPhone 4S-t is vennék és Mercedes CLS AMG-t is vennék meg 1 TAG HEUER karórát az OMEGA mellé. Óraforgató szekrényt is hozzá.
Azért mert megtehetem és arra vágyom.
Nem mindenki szegény.
Én igen de álmodozni jó.

yaffa · http://www.yaffa.blog.hu 2011.10.24. 18:17:56

Travoltán nagyon ütős, de a többieknek annyira nem áll jól.
Úgyhogy tényleg klasszikus pilótaszemüveg.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2011.10.24. 18:26:00

@newnt55: Jójó, csak nem értem mi a felhajtás a napszemó körül. A formája legyen szép, de tapasztalat alapján az ötvenezresek közt is van ótvarronda, meg az ötezeresek közt is van olyan, mintha a fejemre tervezték volna.

Hogy AMG Mergára miért vágysz meg ájfónra és thai ikerkurvákra, azt értem, mindegyikben van élvezetfaktor. De a napszemó az csak egy napszemó... lényeg, hogy jól nézzen ki és kényelmes legyen.

Winkler Róbert 2011.10.24. 18:30:33

@Eltévelyedés:
1.: Nyilván van hátszelem, hiszen ismer a szerkesztő, de ha nem fut jól a poszt, azonnal leveszik. Két olyan embert ismerek, akik csak úgy elkezdtek blogolni, kérdezték, hogyan kerülhetnek index címlapra. Mindketten minden hátszél nélkül azonnal kikerültek. Mondjuk érdekesek voltak a posztok, jól is futottak. De ne higgy nekem, hanem próbáld ki, csinálj egy érdekes blogot, aztán a poszt linkjét, címét és ajánlóját küldd el a szerkesztőknek a nuelmo@googlegroups.com címre.

2-3-4: Volt már poszt munkavédelmi boltban kapható olcsó, jó minőségű napszemüvegekről, és tescós napszemüvegekről is.

pwpw 2011.10.24. 19:15:33

bocsi az offért, de hát hol máshol kérdeznék napszemcsiről:)
ebben a klippben: www.youtube.com/watch?v=MTF7T1Nw5OU milyen napszemüveget visel a raszta csávó? nekem rettentően bejön, vki szakértő segíthetne nekem, h beszerezhessek egy ilyet

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2011.10.24. 19:31:40

@Eltévelyedés: Írj blogot baseball-sapkákról. Olvasnám!

rendszerhiba 2011.10.24. 20:03:09

@Eltévelyedés: jó a provokáció, azért én válaszolnék a saját nevemben.

1. nem érdektelen az írás, munka után pont üdítő volt idekattintani. írhatsz te is, ha ennyi időd van, nyilván neked más fontos.

2. ezeröcsiért nem kapsz normlis UV szűrős szenyót, próbálkozni lehet.
a különbséget zongorázni lehet, vezetésnél minden képen. a válság teljesen irreleváns, nem is értem hogy jön ide. nem elérhetetlen kategória egy normális napszemüveg.

3. nem érted a lényeget. nem azért van oakley-m, mert a delta force-t is támogatja. vagy nem azért van ray ben-em, mert Banderas is ezt hordja. azért van, hogy ne folyjon ki a szemem vezetés vagy sport közben. mindemellett dizájnosak és stílusosak is.
valamikor '95-ben az első normális napszenyómat 8-9 ezerért vettem, egy Blackflys disco 2000-et. iszonyat jó lencséje volt, apám mindig "kölcsön vette" vezetni.

4. ez egy szép új szabad globalizált világ, mindenki arról beszélget, amiről csak akar.

?aztaaa? 2011.10.24. 20:39:28

Nekem kifejezetten tetszik a blog.
Miert nem kolthetne valaki 10/20/30e forintot egy napszemuvegre? Rengetegen cigire elkoltenek ennyit HAVONTA. Egy minosegi napszemuveg pedig kis szerencsevel evekig kitart. Arrol nem is beszelve hogy egy igazan stilusos-minosegi darab rettento modon fel tudja oltoztetni az embert.

Es azt mar megtanultam: ha minoseget akarsz, arra bizony aldozni kell.

moszajszli 2011.10.24. 20:45:11

American Psycho: nem Paul Allennel(Jared Leto), hanem Marcus Halberstrammel tévesztették össze a főhőst.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2011.10.24. 21:10:39

@scheerti: Sajna arra már 8 éves koromban rájöttem, hogy világon nem létezik olyan baseball sapka, ami nekem jó áll. Azt hiszem anélkül fogom leélni az életemet.

@Winkler Róbert:
Kedves Róbert, most maximálisan megleptél. Egyrészt megtisztelő a válasz is, másrészt hogy bicskanyitogató stílusomra egyáltalán. NNa érted. Eskü kitörpölöm mit írhatok, de legalábbb tudom kitől kell kérni az ajánlást. Egy próbát megér, kb 5 éve volt már goldenblog kategóriagyőztes blogom.

Ezek szerint akkor bennem van a hiba, amiért a hóemberépítés vattából is jobban érdekel, mint a napszemüvegek, elvégre ha kattintanak, van rá igény. (bár felteszem, ha "Már gyerekként is tudtam, hogy hóhér akartam lenni" címmel kikerül valami, mindenki kattintani fog, függetlenül a poszt minőségétől.)

Köszönöm mégegyszer a komoly válaszos meglepit. SZép estét!

töröltprofil (törölt) 2011.10.28. 14:32:24

Én is furcsának találom azt, hogy napszemüvegeknek szánunk külön blogot:D. De attól függetlenül, élvezem az oldalt. Főleg ha Ray Banekről van szó ;).
Amúgy hogyhogy ilyen napszemüveg szakértő ön Winkler úr :D? Sokat vezet és ezért fontos?

töröltprofil (törölt) 2011.10.28. 14:35:48

Mellesleg. Érdekes ez a Caravan. Nekem tetszik.
Igazi szafari cucc. Orvvadászok viselik amikor a Jeep tetejéről a kihalás szélére sodorják a dzsungel lakosságát. :D
Én James Woodson láttam a "minden héten háborúban".
Talán jól is állna, de ahogy látom itt is az a baj ami az Aviatornál, és a Wayfarernél:
BESÜT OLDALRÓL A NAP!
süti beállítások módosítása