napszemüveg

TAG Heuer - 2012.

2011. december 29. - Winkler Róbert

 

TH 5502

Nem hallottam még hasonló cégtörténetet: eredetileg ügyfelek számára készítettek egy széria reklám-napszemüveget. Viszonylag jól sikerült, nem valami kéthurkapálcikás szóróajándék volt, Reflex néven.

 

Hasonlított a stílusa a mai TAG Heuer-szemüvegekre: finom, fekvő téglalap egyenes, extra könnyű szárral. A TAG Heuer 1860 óta mindig megtartja a régi modelljeit, legfeljebb egy kicsit reszel rajtuk, és jön az ilyen kiadás, amolyan széria. Az órák terén is visszahoznak olyan modelleket, amik még a szóló Heuer-érában mentek. Napszemüvegeik viszont alig  tíz éve vannak, úgyhogy ezen a vonalon a tradíció egészen mást jelent.

A legtöbb TAG Heuer sok nyüstölést bír, ha valaki nem félt eléggé egy 70 ezer forint feletti napszemüveget

Engem nem fogott meg a formájuk, de valószínűleg én vagyok a kisebbség. A magyar optikákban ugyanis rengeteget adnak el - egyszer megkérdeztem a Westend-beli Optic Worldben, ki az istennyila vesz nyolcvanezerért napszemüveget, mire azt mondták, nem tudják, de aznap hármat adtak él. És még csak este hat volt. Vannak tehát, akik szeretik a minőséget, de a világért se parádéznának Persolban, mint például én. És el kell ismerni, egy-egy TAG Heuer napszemüveget tényleg általánosabban lehet hordani, mint az én cuccaimat.

TH 5109
 

A TAG Heuer céges legendáriuma szerint a szemüvegeiket a Forma 1 versenytehcnikája ihlette. A TAG Heuernél hitelesebb cég nem sok sertepertél a technikai sportok körül, de ránézésre nehéz volna megmondani, miben hasonlít egy ilyen napszemüveg bármelyik McLaren vagy Red Bull kettős keresztlengőkarjára. Nyilván semmiben. A versenyautó az versenyautó, a szemüveg meg szemüveg. De a szénszálas technológiából mindkettő sokat tartalmaz, mármint arányaiban.

TH 5116
 

Egyfelől tehát elég könnyű. Másfelől ergonomikus, tehát a sportszemüvegek módjára igyekszik körbezárni a szemüreget, hogy ne verjen be oldalról a fény, ami jóval egészségtelenebb, mintha egyáltalán nem lenne rajtunk napszemüveg. Harmadrészt pedig, bár nekem a különleges műanyag szárakba nyomorgatott, olvashatatlan cikkszámok nem tűnnek túl minőséginek, minden egyes darabról ordít, hogy rendesen megtervezték és komoly odafigyeléssel gyártották, ahogy általában a franciák a luxuscikkekkel teszik. Ezért aztán az optikusok is szeretik, bátran rendelnek belőle, kicsit sajnálom is, hogy nem TAG Heuer-forgalmazónak születtem.

Egy rendes napszemüveg-gyártó évről évre, vagy inkább szezonról szezonra hozza ki az új kollekciót, amivel a szaksajtó is jól jár, hiszen van miről írni. A TAG Heuernél nincs akkora mozgás, a 2012-es kollekció itt nem sok mindent jelent. A képen látható TH 5106-es sem idei: a TAG Heuernél kevés az új modell, az is nagyjából annyiban merül ki, hogy egy meglévőnek kitalálnak egy új színt. Ez a padlizsánlila például idei szín – egy nem idei modellen.

 

Imádják a rejtetten látványos megoldásokat: az automatic opening technology azt jelenti, hogy a szár és a keret találkozásánál mágnesek könnyítik meg a nyitást.

TH 5206
 

A TH 0711-es cikkszám takarja a TAG Heuer legkönnyebb, optikai szemüvegét. A hivatalos adat szerint 3,9 gramm. Az én mérlegem szerint 10 és 11 között van. Nagyot nem tévedhet, mert kis egygrammos sütőporos zacskókkal kalibráltam, és egy Oakleynál (régi Five) mértem már vele 17 grammot. Egyébként a 10 gramm is rettenetesen kevés, nagyjából annyira észrevétlen, mint egy ultra vékony óvszer. De 10 gramm akkor sem 4. Az autógyártóknak megvannak a trükkjeik, hogyan kell kijátszani mondjuk a fogyasztási szabványokat, de mit tehetünk egy mérleg ellen?

 

  

A TH 6220 sportos, az tagadhatatlan, de inkább talán biciklis, mint autós. A narancssárga lencse fény hatására bebarnul, de az benne az igazán okos, hogy alapban sárga, tehát tökéletesen alkalmas a szürkületi, vagy akár éjszakai vezetésre, esetleg biciklizésre-motorozásra. Olaj, por- és páramentes lencsével. A TAG Heuer szemüvegek számomra meglehetősen egyformák. Ráadásul több kerethez úgy választhatunk lencsét, hogy annak külön cikkszáma van, szabad szemmel nehezen kivehetően, de azért egyértelműen láthatóan. Amolyan légypiszok-nagyságrend.

A TAG Heuer nem egy hivalkodó napszemüveg, hiszen a vékony szárakon el sem férne egy nagyobb logo. Van azért felvágósabb sorozata: az L Series. L, mint leather, azaz bőr. Konkrétan borjúbőr a szár borítása, amit különleges eljárással olyanná változtatnak, mintha karbon lenne, ennek tehát értelme nem sok van; egy nehéz tárgy, ami karbonnak néz ki.

Karbonhatású borjú: TAG Heuer L-Series

Az aligátorbőrös TAG Heuer L Series legalább annak néz ki, ami: egy 375 ezer forintos napszemüvegnek. Szorgalmi feladat a Napszemüveg Blog olvasóinak: szpottoljanak L Seriesben jaszkarizó magyar politikusokat. Több is van.

Aligátor

Muszáj volt felpróbálni a 375 ezer forintos napszemüveget

L-Type, mint leather

TH 4101

Egyszer az orrunkra nyomjuk, attól kezdve tudja - valamennyi TAG Heuer szemüveg orr-része állítható. A többi szemüveggel ellentétben nem kell hozzá optikusi rutin, meg az a finom fogó, amivel az orrtámaszt tartó fémet a kívánságunknak megfelelő magasságra hajlítgatják.

A Night Visiont kifejezetten éjszakai vezetéshez fejlesztették. De mit szólom én le ezt a fantasztikus terméket, amikor nem nem is egyszerűen éjszakai vezetéshez, hanem éjszakai autóversenyzéshez tervezték! Ebben vezetnek például a Le Mans-i 24 órás versenyen a többszörös bajnok Audi csapat pilótái az éjszakai órákban. Nem gondoltam volna, de elképesztő élmény: átnéztem benne az Andrássy út túloldalára, és a borongós időben hirtelen világos lett, miközben a szemközti ház vakolata látványosan éles lett. Ennyit tesz a sárga üveg, meg a 0,25-ös távollátó optika. És gondolom, a minőség.

TAG Heuer Night Vision árcédula

 

Az árakhoz és a márkaimidzshez tartozik, hogy a fotózás az Andrássy úti TAG Heuer mintaboltban csináltam, ahol elhűlve láttam, hogy kapható TAG Heuer telefon is. Aligátorbőr borítás, Android 2.2, de hogy egy Samsung, esetleg THC hardvert bőröztek-e be kétmillió forintért, én meg nem mondom. Viszont a fotózás másfél órája alatt bejött egy ember, és negyedórányi hümmögés és nézegetést követően egy ilyennel távozott a kis fekete táskájában. Megvette.

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr133502441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bekbórd! 2011.12.29. 09:20:24

Nem derül ki, hogy Samsung, vagy "THC" :) , de itt van egy kis cikk a telóról:
mobilarena.hu/hir/tag_heuer_link_phone_androidos_gyikbor_neszeszer.html

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.12.29. 09:44:51

375-ért napszemüveg, 2 millióért telefon... Istenem, mi lesz ezzel a világgal?

És ez elkel Mo.-n. Szomorú ez akárhogy is nézem, pedig isten bizony nem az irigység beszél belőlem...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2011.12.29. 10:13:20

THC-telefon... Oh, Dr Freud... :)))

jimmywhite 2011.12.29. 10:19:24

A C-flex (TH 0711) tényleg csak 3,9 gramm, de lencse nélkül. És ez szerepel a hivatalos tájékoztatásban is, tehát nincs senki "megvezetve". Amúgy karbon anyagból készül, azért ennyire könnyű és ennyire drága.

Az mondjuk szomorú, hogy azt mondták az üzletben, hogy nem tudják mi kerül 80ezerbe egy Tag Heuer napszemüvegen. Persze van benne marketing költség rendesen, de az a két év innováció és azok a hi-tech anyagok, illetve a precizitás amit ez a márka képvisel eléggé költségesek. Szerintem a Tag Heuer az egyik legjobb ár-érték arányú felső kategóriás szemüvegmárka a piacon. Vannak pár dolláros kínai gyártású, fröccsöntött sportszemüvegek, 50ezer Ft körül (márkanevet szándékosan nem említek), mégis veszik-viszik mindenféle kétkedés nélkül.

Amúgy korrekt a poszt, a többi info stimmel. Ja, és igen, az órák is a milliós kategóriába sorolhatók.

Vogel Zs 2011.12.29. 10:32:17

jimmywho: Szurnyu ez a mai megvezetett generacio. :(

"Persze van benne marketing költség rendesen, de az a két év innováció és azok a hi-tech anyagok, illetve a precizitás amit ez a márka képvisel eléggé költségesek"

Es ebbol a mondatbol valoban ugy tunik, hogy te ezt el is hiszed...

Ha az olyan emberek, mint Te csak egyszer belelathatnanak abba, hogy igazabol mennyi "onkoltsege" van egy ilyen minossegi "szarnak" egybol osszedolne a jol felepitett vilagkeped... :)

Nem kell ezt tamadasnak venni!! PEace man ! :)

Csak hagy mondjak egy peldat. Koze nem lesz a napszemuvegekehez, de jol pledazza azt is.

En egy olyan fele hipermarketben dolgozom, mint a DM, vagy a RossMan csak sokkal nagyobb...
2,5 Font egy tubus fokremert a kozepes arkategoria. Neha az emberek ozonlenek befele fogkremet venni, mert olyan akcio van, hogy ha veszel kettot a harmadikat "ajandekba" kapod.
Az utca masik oldalan meg a "100 Forintos boltban" UGYAN AZ A FOGKREM, nem lejart szavatossagu, nem hamisitvany 99 penny. LOL
Es mar azoknak is rajta van a haszon, meg az osszes koltseg ami van vele.
Es meg hogy a harmadikat ingyen kapod !!?? LOL
Veszel kettot 5 fontert, es elviszel harmat, a 100 Forintosban meg kapsz harmat 2,97 Fontert :)

Na ilyen megvilagitasban a te altalad "felmagasztalt" 350.000 HUF-os napszemuveg onkoltsege lehet vagy 4000 forint (sorozatgyartasban) es lehet, hogy meg sokat is mondtam....

Vogel Zs 2011.12.29. 10:34:33

Ja, egyebkent meg aki megveszi az tutter elvezi, mert valoban High-Tech a cucc. Csak el kell fogadni, hogy lehuztak!!! Ennyi.

Jokerpofa 2011.12.29. 10:35:26

375ezres napgép-Rogán Antal? :)

jimmywhite 2011.12.29. 10:53:35

@Vogel Zs: Szia!

Nem vettem támadásnak, részben igazad van. Én 10 éve dolgozom ebben az iparágban, tudom mit beszélek. Ez nem hit kérdése. Én azt mondtam: "Szerintem a Tag Heuer az egyik legjobb ár-érték arányú felső kategóriás szemüvegmárka a piacon" És ez így igaz! Persze nem ér annyit amennyi anyag benne van, de nem is ezt fizeti meg a vevő. Ha hasonló minőségre végyik valaki de nem igényli a márkanevet és ezt a formát, akkor egy kis utánajárással kb. fél áron lehet hozzájutni hasonló tulajdonsággal bíró napszemüveghez/kerethez. Olcsóbban csak gyengébb minőséget kapsz bármilyen értelemben. Hidd el, vannak olyan "szuper" márkák, amivel sokkal rosszabbul jársz.

Érdekes ez az akció dolog, a Tag Heuer termékeket például tilos az üzletekben bármilyen formában akciózni, illetve minden reklámtevékenységet, ami eltér a hivatalos kampánytól, előre le kell egyeztetni.

És végül: Igen, keres a történeten mindenki: a gyártó,a beszállítók, a forgalmazó, az üzlet, a reklámügynökségek, az összes híresség akit felkérnek, stb. És mindezért a vevő kap egy Tag Heuert a pénzéért. Közben meg valahol máshol éheznek, tudom. De ez egy másik vita tárgya lehet.

gabimacsek 2011.12.29. 11:09:42

Mit ér a név? Sok ember fejében sokat, és ezeket le is veszik rendesen. Egy barátom valamikor egy Cadillac-kel autózott. Jó nagy, baromi kényelmes, stb. Benne volt neki vagy 6 millába az alig 3 éve s autó. Cikizték rendesen, főleg a Mercedeszes, Bömbölős haverok, a maguk 20-30milliós autóikkal. A szöveg az volt, hogy vacak amerikai. Ö meg szerényen mindíg azt mondta: tudjátok a Cadillac embléma ugyanúgy az orrom előtt "megy" mint a Tietek előtt a Merci embléma, vagy a nem látható BMW. Csak nektek háromszor annyi pénzetek fekszik a vasban, mint nekem, és semmivel sem vagytok sem gyorsabbak sem nagyobb biztonságban. Hát ennyit a név, a márka megfizetéséről.

Lucky Larry Silverstein 2011.12.29. 11:15:28

@Vogel Zs: Természetesen, ha a világ legfajább szemüveg-alapanyagait teszik bele, akkor sem több az önköltsége, mint az eladási ár 1%-a.

De hülyék lennének olcsóbban adni ha elviszik....

Gondolom a cégtulaj megváltoztatja a logót és 2 müanyagdarab 0.2 grammal nehezebb és van középkategóriás márkája is mondjuk 30-40ezer ft-ért.

És árul tömegszemüveget is 3-4000ért.

Ilyen a kapitalizmus. Ne csak a saját szempontunkból nézzük a dolgokat, vannak helyek - tőlünk messze - ahol egy 1000-1500 eurós napszemüveg megfizethető, annak aki ad az ilyen dolgokra.

Vogel Zs 2011.12.29. 11:17:41

jimmywho: Respect man !! :) Respect...

Lucky Larry Silverstein 2011.12.29. 11:24:14

@jimmywho: Én is a kereskedelemben dolgozom, tisztító szereket, készleteket forgalmazunk. Nyugaton minőségi középkategória, itthon hoche luxus áru. Én a saját üzletemből tudom, hogy minden, ami nem marketingktg(gyártás, fejlesztés, szállítás, csomagolás) nálunk kb. a kisker ár 4-5%-a. És ez egy fogyasztási cikk, nem luxuscikk!

Ha az emberek tudnák ezt, hogy a fogalmazói lánc él meg a zsír 95%ából, fel lennének háborodva. És bedobnának egy Red Bullt az izgalomra, amiről a cégtulaj maga jelentette ki, hogy 99% marketinget tartalmaz.

Mr.Treeger 2011.12.29. 11:24:46

én a cipőt a cipőboltból elv híve vagyok. Szóval órában elég jó is a TAG, de azért még nem kellene szemüveget gyártania. Főleg azért mert még az óráját messziről megismerni, a szemüvegei jellegtelenek.
(a Persolt ezért lehet ezerből is kiszúrni)
375 ezres szemüveg pedig csupán arcoskodás, nem érzem mögötte a valós befektetett energiát.
És persze arcoskodni lehet vele, de tudom már ezerszer leírtam, de Olaszországban az elegáns férfi Persolt hord. Pont.

Vogel Zs 2011.12.29. 11:24:48

Red shield representative: "vannak helyek - tőlünk messze - ahol egy 1000-1500 eurós napszemüveg megfizethető, annak aki ad az ilyen dolgokra. "

Ja ja, ertem en azt, nincs is azzal komolyabb baj (mint ahogy jimmywho mondta az hogy kozben mashol eheznek az emberek az egy masik vita targyat kepezhetne) csak ahogy en is irtam; ha nem szamit az, hogy jol lehuztak azert hogy igazan minossegi termeket kapj akkor OK...

Nyilvan mondjuk azert nem is engedi meg a TagHeuer az egyeni akciokat, hogy magasan lehessen tartani az arakat.

A 2,5 Fontos fogkrem arat is lehetne 2,5 Fonton taratani huzamosabban ha mondjuk a "colgate" nem engedne a "100 Forintos boltnak" hogy 99 pennyert adja a fogkremet...

o zsolo 2011.12.29. 11:27:43

miért ilyen botkezűvel iratják az árcédulát?

nincs vmi szép író a közelben? esetleg nem mezei golyóstoll hanem vmi, amitől már magában is stílusa lesz a számoknak?

csak budapesten vagyunk még...

Mr.Treeger 2011.12.29. 11:28:38

@Vogel Zs:
Nézz meg közelről egy Persol szemüveget. Az abban található fém alkatrészek megmunkálása, kivitelezése nem oldható meg pár ezresből. Csak az alapanyag többe kerülhet.

Lucky Larry Silverstein 2011.12.29. 11:37:38

@Mr.Treeger: Nem gondolod komolyan, hogy az anyag, vagy a bérktg. lényegesen befolyásolja a kisker árat a luxusárunál...az a lényeg, hogy mennyibe van a sport-szponzorálás és a többi.

Ha egy mezei kkv. a cikkben szereplő szemüveget azonos minőségben gyártaná logó nélkül, akkor a saját városában tudna eladni évi néhány százat 30.000ért/darab.

pitybull 2011.12.29. 12:17:56

A Tag Heuer egy nagy szemfényvesztés. Is, meg nem is... Vannak nagyon jó óráik, meg van az F1-es csodasorozat kétszázért, ami ha elromlik, akkor full szerkezetcsere... Nem mondom jó üzlet :) Féláron jobbat lehet venni rosszabb márkákban is. A szemüvegek úgy látszik nem rosszak, csak árban sokallom. Marad az alapfelfogás, ami eddig már bejött: cipőt a cipőgyártótól, órát az óragyártótól, szemüveget a szemüveggyártótól... :)

Lucky Larry Silverstein 2011.12.29. 12:24:52

@pitybull: az F1-es csodasorozat kétszázért, ami ha elromlik, akkor full szerkezetcsere...

Miiivaaan? Eddig volt pár karórám (már nem hordok), olyan 5-10000 ft-os, egyikbe sem cseréltem max. elemet...:)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.12.29. 12:30:55

@jimmywho:
"Érdekes ez az akció dolog, a Tag Heuer termékeket például tilos az üzletekben bármilyen formában akciózni, illetve minden reklámtevékenységet, ami eltér a hivatalos kampánytól, előre le kell egyeztetni."

Ez nyilván pont amiatt van, hogy nehogy az legyen, bezár egy bolt, előtte olcsón elsózza a napszemüvegeket, és akkor valakik olcsón jutnak hozzá. Ez rontaná a márka imázsát.

Egyébként a helyzet az, ez csak tipp, hogy ez a 375 ezres napszemüveg valószínűleg tényleg drágább előállítási költségben is, egy 5 ezer Ft-os napszemüveg előállítási költsége lehet 100 Ft, ennek meg 5 ezer Ft. Ezek a nagyságrendek...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.12.29. 12:35:23

@Red shield representative:
Ha már Red Bull. Évekkel korábban megnéztem az összetevőit a red bullnak és a tesco-s utánzatnak. Szinte 100%-ban ugyanaz, olyan eltérések lehetnek, hogy egyikben mondjuk icipicit kevesebb a taurin, másikban icipicit több a koffein, stb., de ezek elenyészőek. Árban akkor kb. 350 volt egy red bull, 80 a tesco-s(meggyőződésem hogy a tesco-s előállítási, csomagolási és szállítási költsége is 10 Ft lehet, ahogy a red bullé is). Volt olyan energiaital fogyasztó ismerősöm, aki hatásban érezte a különbséget(tehát ő azt állítja ezzel, hogy vagy hazudnak az összetételnél, vagy a red bullos koffein és taurin és a cukor is jobb - holott tudjuk ez mekkora marhaság).

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.12.29. 12:38:25

Amúgy megjegyzem most tudtam meg mi az a Tag Heuer. 15 évvel ezelőtt, mikor még néztem F1 közvetítést, ott láttam a márkanevet a képernyőn az állásnál/eredménynél, csak nem tudtam mi a tököm.

átlátó 2011.12.29. 12:53:49

Ez nagyon hiany potlo volt Winkler, tudsz te rosszabbat is...

Vogel Zs 2011.12.29. 12:54:40

Zabalint:"mikor még néztem F1 közvetítést, ott láttam a márkanevet a képernyőn az állásnál/eredménynél, csak nem tudtam mi a tököm. "

akkor meg nem tudtad, hogy az ar kb 20-30 % :)
Marmint az, hogy a forma 1-es kozvetitesen ott van a nev a kepernyon :)

Hat edes baratom pont errol beszelgetunk itt. A szemuveg onkoltsegi ara kb 5000 HUF/darab + 120.000 Huf Forma 1 reklam koltseg, plussz image, kotsegek, meg szallitas, es kb meg egy 100.000 Huf-os arres... Vegy nevezzuk profitnak... :)

Lucky Larry Silverstein 2011.12.29. 13:03:07

@Vogel Zs: Szállítás.....:))

Tengerentúlról futárral magánszemélynek 1-2 ezer Ft, akkor nekik 100 ft max. a 375.000ből.

Amúgy tesóm vett valami menő napgépet(már az én fogalmaim szerint menő) 100 dollárért ősszel amcsi webáruházból. Előtte felpróbálta a DunaPlazaban, ott 45.000 volt. Az is egy laza duplás.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.12.29. 13:03:24

@Zabalint: Az lehet, h majdnem egyforma volt ráírva, de azért az nem mindegy, hogy az az adott összetevő milyen fajta. Nem mindegy, h egy cukor sima kristálycukor, izocukor vagy a rohadt drága nyírfa cukor. Egy kávénál sem az számít, hogy kávé és kész, hanem h arabica, robusta, vagy Kopi Luwak, ami konkrétan a cibetmacska ürülékéből kiszedett érett kávébabból csinálnak és a világ legdrágább kávéja.

Persze ezzel nem az akarom mondani, h a Red Bull megéri az árát (sőt), de azért azt nem hinném, h egy no name cucc ugyanazzal a gondossággal és alapanyag-választással készül mint egy branded.

Ami az árakat illeti. Egyszer voltam a Bosch-nál és ott mondta az egyik fejes, hogy a 20 ezer Ft-os ütvefúró olyan 4000-be kerül nekik és azért ilyen sok, mert most épp drága a réz a világpiacon.

Egyébként ez minden iparban megfigyelhető. Winkler biztosan jobban tudja, de mintha autóknál 2,5x-ös szorzót szoktak emlegetni eladási ár és előállítási költség viszonyában, de ez utóbbiban már valószínű, h benne van a céges levélpapír ára is.

Azt sem ár azért szem előtt tartani, hogy hacsak nem vmi extra hand made cuccról beszélünk (pl. Halasi csipke) soha nem a gyártás a mérvadó költség hanem a fejlesztés és a gyártási technológia kidolgozása. Ha ez megvan ontják a gépek a terméket.

Az, h a Tag Heuer, mint szemüveg milyen nem tudom, de szerintetek van olyan a világon, h Tag Heuer szemüveg gyár? Az nem lehet, h ezt is vhol bagóért bérgyártatják mint pl. egy iPhone-t?

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.12.29. 13:07:04

@Red shield representative: Én vettem Londonban egy Police-t 6700 -ért rendes optikus boltban. Itthon kb. 40 ezer volt. De nekünk baromi jól megy itt, nyilván azért kerül idehaza ennyibe.

polly graph 2011.12.29. 13:09:13

Tudjátok fiúk, azért az számít igazán, hogy milyen fejre kerül az a napszemüveg.

Láttam már olyat, hogy valaki "tescós" darabban úgy nézett ki, mint egy görög isten ...

Ugye nem kell folytatni?

Lucky Larry Silverstein 2011.12.29. 13:32:24

@klarky: Ez valahol érthető is. Nem arról van szó, hogy nekünk milyen jól megy....hanem arról, hogy nagyban(heti 100as nagyságrend) sokkal jobb egy bolt alkupozíciója, mint kicsiben(évi 1 tucat). Valszeg tavalyi modellt vettél, aminek kint semmi értéke, itthon meg mind1.

A másik, amit rendszeresen, 2havonta rendelek be Londonból az eredeti BluRay filmek, konzollemezek PS3ra, ezek is kb. harmadáron jönnek postázással együtt, és azon az áron már megéri a nem hamisítottat venni.

Lucky Larry Silverstein 2011.12.29. 13:45:59

@klarky: Ami az árakat illeti. Egyszer voltam a Bosch-nál és ott mondta az egyik fejes, hogy a 20 ezer Ft-os ütvefúró olyan 4000-be kerül nekik és azért ilyen sok, mert most épp drága a réz a világpiacon.

Várjunk picit. Azért minden iparban más a rezsi, az ütvefúró sima használati tárgy, nem luxuscikk, nem is különösebben szorul marketingre. Boschból meg a 20 ropis a legalja, a Baumax-katalógusos/van egykis kézi ütvefúrójuk, 80 ropi, pisztoly méret, mind mellett van egy LCD TV ahol megmutatják hogy egy 50 kilós szépségkirálynő is összerak vele egy rönkházat...:D).
Hogy kerül nekik 4000be az ütvefúró? Reklámmal együtt, tehát leszállítva, kirakva a pultra? Mert úgy reális, de az anyag a fele sincs.

Lucky Larry Silverstein 2011.12.29. 13:51:00

Azt se felejtsük el, hogy 80.000 csak az ÁFA a 375ös szemüvegen.

Szóval aki hazafi, vegyen ilyet és ripsz-ropsz kiugrunk a gödörből...

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.12.29. 13:58:12

@Red shield representative: Ha jól emlékszem (de nem akarok hülyeséget mondani) 70% körül volt az anyagköltség aránya a teljes bekerülési költséghez viszonyítva.

Amúgy az, hogy mit mond egy gyár/üzem önköltségnek az a belső szabályozás szerint van meghatározva. Ebbe bele lehet venni a K+F költségektől kezdve a céges telefonköltségeken át az összes dologi költséget, a marketinget, a csomagolást de még akár az üzletekig történő kiszállítás költségét is (plusz van ahol az elvárt tőkehozamot is ideveszik, ami ha jól rémlik a Bosch-nál 8%), de lehet csak azt is venni, amíg leesik a sorról a termék.

Ez vezetői, kontrolling, pénzügyi tervezési kérdés. Mindenki máshogy csinálja, persze változatlan alapok mellett.

Lucky Larry Silverstein 2011.12.29. 14:19:34

@klarky: Minnél közelebb vagyunk az eredeti tevékenységhez(mezőgazdaság), annál szükebb az olló a termelési ktg.(reklám inkluzíve) és az eladási ár között. Gyakorlatilag sok mg-i termelő veszteséget termel, amit Á.i szubvencióval pótolnak ki.

Az ipar már más, de a legnagyobb marge-ok a szolgáltatásoknál vannak, azon belül a pénzügyieknél.

Plumper_ 2011.12.29. 14:43:38

kínai bóvli, közel 400.000-ért eladva. LOOOL

no mail, no problem 2011.12.29. 14:55:23

@polly graph: tudjátok lányok, a napszemüveg olyan fejre kerül, amilyen van.

Negrogo 2011.12.29. 15:24:39

Na ezeket mar en is paraszt vakitasnak tartom. 100 ezer plusszos napszemuveg? Ugyanmar. Van egy RB 3358 polarizaltam ami anno 50.000 Ft kornyeken vettem es ez is hatareset volt de megvettem. 15-el volt dragabb a simanal de mivel akkor meg 3x annyit vezettem mint most ragaszkodtam a polarizalt lencshez, jol jott. De ezek a TAG ok annyira nem is neznek ki jol es annyival nem tudnak tobbet hogy ennyibe keruljon.

peace_n_love 2011.12.29. 15:51:09

A THC nagyon szép példája a freudi elszólásnak, de persze nincsen vele semmi baj, sokan járunk hasonló cipőben :D
A szemüvegek közt van egy pár igen jó. A fenti bekerülési költség-fogyasztói ár témájához csak annyit: senki nem említi, hogy ez gyakorlatilag egy divatcikk, aminek a dizájnját fizeted meg elsősorban, azt, hogy egy különlegesen jó szépérzékű, a trendeket, a divatot ismerő ember/emberek megtervezi(k), és úgy néz ki ahogy. Meg amúgy szerintem tényleg jó anyagokból, a legmodernebb megoldásokkal dolgoznak. Amit a szerző felpróbált pl én is sunáznám, mer aaszam... :D

jimmywhite 2011.12.29. 16:26:43

@Mr.Treeger: A Tag Heuer szemüvegeket a Logo nevű cég gyártja Franciaországban, amely kifejezetten szemüvegkereteket gyárt. Egyebek mellett ők gyártják pl. a Kenzo szemüvegmárkát is. Tehát nem kínai, de ennek könnyen utána lehet nézni.

Amúgy a divat-, autó- (pl. Porsche Design) vagy óramárkák szemüveg "változatait" licenszszerződés keretében gyártják különböző szemüveggyárak.
A Persol amúgy jó példa, az valóban kizárólag szemüvegmárka, méghozzá az a Luxottica gyártja ami a Ray Bant, vagy a Versace-t, Prada-t, de még sorolhatnám, van vagy 20 márkájuk. Megmondom őszintén, nincs most erről konkrét infóm, de az árkategória alapján a Persol szerintem Kínába kiszervezett gyártás során készül (akárcsak a Ray Ban, vagy a Police). Ez nem baj, ott is gyártanak már jó minőséget. Ami más, az az alapanyagok minősége. Ez az egyetlen, amivel az európai gyártók még meg tudják magukat különböztetni. Szóval általában már csak a felső kategóriás ún. presztizs márkák készülnek Európában, de azok közül sem mindegyik. Ezek bolti ára 50000 Ft. körül kezdődik.

Bocs, lehet, hogy kissé zavaros, de próbáltam besűríteni az infót.:)

op tomi 2011.12.29. 16:43:02

"A TH 0711-es cikkszám takarja a TAG Heuer legkönnyebb, optikai szemüvegét. A hivatalos adat szerint 3,9 gramm. Az én mérlegem szerint 10 és 11 között van."

Robi, itt a súlyt igazából a demolencse képviseli, polikarbonát optikai lencsével szerintem megközelíthető a gyári 3,9 g-os érték, mint optikus mondom, amúgy meg B.Ú.É.K! :)

emem 2011.12.29. 17:08:33

@jimmywho: Nem jó itt az a kifejezés, hogy "ár-érték arány". Az ár az mondjuk stimmel, annyi, amennyi. Vagyis valóságos. Az érték viszont nem valóságos. Az ugyanis nem érték, hogy a napszemüveg kerete 2,5 gramm. Úgy értem, nem valóságos érték, mert ebben a funkcióban annak semmi értelme, hogy 2,5, és nem mondjuk 4 gramm. Marketinggel persze el lehet érni, hogy valaki szarjankónak érezze magát a négy grammos kerettel, és fizessen pár százezer forintot a másfél gramm különbözetért, de ez alapvetően már elmekórtani eset. Néha, amikor azt látom, milyen terhet ró a gazdagokra, hogy szerintük gazdagként is kell viselkedniük, akkor olyan nagyon nem is szeretnék gazdag lenni. A százhúsz lóerős kocsimmal is hetekbe telt, míg megtanultam ötvennel menni, mert ahogy elindultam, már nyolcvan fölött járt. Most ugyanezt egy háromszázötven lóerőssel, tizenkéthengeressel, nem is vágyom kipróbálni. Kétmilliós telefonon hallgatni szar híreket? Többszázezer forintos napszemüvegen át nézni a lepukkadt házakat, a rövid lábú, nagy seggű, elhanyagolt csajokat? Képtelen ötlet, de akit megnyugtat, csinálja.

jimmywhite 2011.12.29. 17:54:24

@emem: Miért, a befektetett munka, K+F, vagy a termékfejlesztés nem érték? Azért az erős túlzás, hogy egy márkás szemüveg az két drót, egy pár lencse meg marketing összessége. Egy új Mercedes sem csupán fém és műanyag hulladék összeépítve.

Ezenkívül az a helyzet, hogy sajnos ilyen a világ, de vannak akik azért vesznek ilyen cuccokat, hogy ne csak a rövid lábú és nagyseggű csajok vegyék észre, akkikel aztán együtt nézik a lepukkant házak helyett a naplementét valamelyik fehér homokos tengerparton (a posztoló mindig kivétel:D). Nekik készül a Tag Heuer és az összes hasonló termék. Az autós példádra annyit, hogy ott meg a vezetési élmény az amit kapsz egy jó kocsitól. Engem annyira nem nyomasztana, hogy melyik Audit vagy Mercit válasszam magamnak. Szerintem kár ebben az ésszerűséget keresni.

Mr.Treeger 2011.12.29. 23:47:23

@jimmywho:
igen értem, pontosan így van
ha anyag és befektetett kézi munkát nézem akkor talán a Cutler and Gross az egyik legjobb brand

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.12.30. 15:09:33

Én napszemüvegben a 10 kFt-os polaroidra szavazok. Pont azt tudja, ami nekem kell.

8001A 2012.01.19. 23:37:02

@emem: "Az ugyanis nem érték, hogy a napszemüveg kerete 2,5 gramm."

Már hogy a francba ne lenne értelme. Én csak azért fizettem a műanyag Zeiss lencsék darabjáért 130 eurót, mert az volt a legkönnyebb. Ha valamit napi 12-14 órában hordasz, ég és föld egy könnyű és egy nehéz szemüveg.

"Úgy értem, nem valóságos érték, mert ebben a funkcióban annak semmi értelme, hogy 2,5, és nem mondjuk 4 gramm."

Akkor esetleg mutathatnál pár keretet, ami 4 gramm, de jelentősen olcsóbb.

8001A 2012.01.19. 23:41:51

@Vogel Zs: "A szemuveg onkoltsegi ara kb 5000 HUF/darab"

...meg ahogy azt Pistike elképzeli. Megdöbbentő dolgot mondok, de a műanyagok között vannak kifejezetten drágák is. A kisszériás toolingról nem beszélve. (Vagy az olyan műszaki megoldásokról, mint a Persol zsanérjai.)

Csabeee 2012.02.29. 15:40:29

Csak, hogy trollozzak egy kicsit: másfél hete bementünk barátnőmmel az Optic Worldbe (ez itt bizony k****ra nem a reklám helye). Kinéztünk egy típust, magyar ára 89000.

De mivel már jó ideje elhatároztam, hogy kell egy ilyen, ezért megnéztem eBayen (ugye a típusszámot, színkódot megjegyeztem). 100%-os minősítésű eladótól (csak márkás, drága napgépeket áruló bolt), 41E-ért megrendeltem pontosan 1 hete. Ma jött meg (USA-ból !!!). Így már nem is drágább, mint a Winkli persoljai.

Wandál 2012.11.08. 16:16:05

@Zabalint: a redbullban nem a taurint kell megfizetni, hanem a focicsapatokat, a jégkorongcsapatot, az forma1-es csapatokat, az indycar csapatot, a repülőgépversenyt (budapestről a parasztok által elüldözve), a vicces dunábaugrálós heppeninget, stb, tehát azt, amitől jobban érzi magát az ember a világban. és ha veszel egy redbull-t akkor ebbe beszállsz te is. szerintem ez a cég kifejezetten pozitív példa, hogy mit is tud a fogyasztói társadalom adni...

w
süti beállítások módosítása