napszemüveg

Jézus segíts! Jönnek a kínaiak!

2012. március 12. - Winkler Róbert

Az autóiparban viszonylag újkeletű para a félelem a kínai autógyártástól. Eddig még mindenki inkább a bő egymilliárdos piacnak örül, de a trend ott is nyilvánvaló: a kínaiak már karcolásszák az öt évvel ezelőtti koreai autók színvonalát. Az autós párhuzam valószínűleg nem teljesen légből kapott: a 9-es számú ázsiai pavilont majdnem teljes egészében kínai gyártók töltik meg, és ez bizony a milánói világkiállítás, a MIDO területének egyhatoda.

 

Kezdjük is rögtön a fenti úrral, aki Steven Yang névre szóló névjegyet adott, melyen mellesleg volt még vagy hétszáz karakternyi szöveg a Qinghai Tianqi Eyewear Manufacture Co. Ltd, és két másik, még ennél is kacifántosabb nevezetű Ltd. tevékenységéről és elérhetőségeiről. E kiváló firmák a tibeti fennsíkról származó jak- és kosszarvból készített szemüvegkeretekben utaznak.

Nem tudom, a Láma őszentsége hogyan vélekedik erről az iparról, saját álláspontom pedig végképp nincs a kérdésben, a keretek mindenesetre szépek. Ugyanakkor az üzletet áthatja az a már-már megszokott, különös kínai biznisz-ezotéria és általános vajákosság: a bivaly- és tehénszarv elősegíti a yin-yang-egyensúlyt, bármi légyen is az, gyógyítja a reumát és csökkenti a vérnyomást.

Ha valakit mélyebben érdekel a téma, van angol nyelvű honlapjuk, a dizájn kissé furcsa, de legalább még nem terjedt el náluk a cégeshonlap-pestis, a mindent elborító haszontalan flash-kacatok. És a szaru szép fényesre polírozva elég kellemes tapintású anyag, csak azt lenne jó tudni, hogy ezzel kizsákmányolom-e a tibetieket, vagy épp ebből vettek tegnap a vegyesboltban teát és góliátelemeket a videóhoz.

 

A következő hölggyel meglehetősen bizarr párbeszédet folytattunk. Én a cégéről kérdeztem volna, meg a portékáról, de náluk a vállalati tréningen alighanem azt az ismerkedő formulát tanítják, hogy honnan jöttél. Ott akadtunk el menthetetlenül, hogy Hungary az ország, város, vagy híres ember-e, de esküszöm, nem én forszíroztam a témát.

Az áru viszont elég jó volt, bár nem tudom, vehetünk-e mérget arra a kijelentésre, hogy saját dizájnjuk a bicikli alakú, vagy a kínai hölgy által Lady Gagának mondott napszemüveg.

Mindenesetre szépek, olcsók és abszolút elfogadható minőségűek voltak a kereteik. Az alábbi napszemüvegen a Q Marines felirat látható, és a hölgy annyiszor mondta el, hogy hand made, hogy a végére kezdtem komolyan elhinni. Végül is Kínában több mint kétmilliárd kéz áll rendelkezésre.

Ugyancsak a különös találkozások folderbe mentettem el fejben a STYLE RITE OPTICAL IND. INDIA standjánál folytatott beszélgetést a képen látható úrral. Ő folyamatosan azt hajtogatta, hogy vintage frames, de hogy licenc, vadkoppintás, esetleg NOS (new old stock), vagyis korabeli lelet, ez az istennek sem derült ki. Tehát ő volt az:

És ezek voltak a szemüvegek:

 

Ez itt egy Paloma Picasso, amiről sajnos nem tudom megítélni, minőségileg milyen, mert sosem volt a kezemben eredeti.

Ez pedig egy jó kötésű Dior.

Egyszer már hosszasan nevetgéltünk a Hongda autókon, most szinte ismerősként láttam viszont a Hongda napszemüvegeket. Lehet, hogy a Hondával való összetéveszthetőség csak a véletlen műve, és ez igazából egy jóhiszemű társaság? Érdekes, hogy a Google nem talál elsőre hongda cars-t, de Hongda Sunglasses-t igen. A konszern a távol-keleti nagyvállalatok szellemében elég szerteágazó tevékenységet végezhet, mert még Hongda sámfák is kaphatók. Sőt, igazából csak sámfák: akár a wayfarer style, akár a wire menüpontra kattintunk, csak a sámfák jönnek.

Összességében furcsa, hogy az ázsiai pavilonban alig van élet, miközben az összes többiben rengeteg az ember. Akik Eric Cartmanhez hasonlóan rárettegtek a pekingi olimpia megnyitójára, és általában is szeretnek a rettenetes kínai nyomuláson borzongani, kicsit megnyugodhatnak: a világvége még odébb van.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr854312305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mizie 2012.03.12. 18:46:31

Az első képen az a kínai barnás téglalap szemüveg ebből a szögből nagyon jól néz ki.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.03.13. 07:16:42

Lassan fel kene fogni azoknak a strucc beallitottsagu embereknek is a tenyt, hogy Kina egy maximum ket evtizeden belul gazdasagilag, mind technologiailag le fogja nyomni az egesz vilagot.

Az az allitas meg mar reg nem igaz, hogy ami Kinaban keszult az csak gagyi lehet.

robian 2012.03.13. 07:36:32

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: így van. aka. sárga veszedelem. már a nagyapám is ezt emlegette, csak akkor még nem a gazdasági potenciáljáról gondolták. De ha belegondolunk ez törvényszerű, birodalmak emelkednek/buknak. Autóiparban talán még van némi fór de a bringák teljesen jó(nak tűnnek a képen)

vladimir964 2012.03.13. 08:25:20

Én is csatlakozom az előttem hozzászólókhoz. Bizony Dél-Korea, Kína és csendben de mind ölesebb léptekkel India gyakorlatilag átveszik a gazdaság irányítását. Teszik ezt azért, mert rendkívül okos gazdaságpolitikát folytatnak. Azonnal átvesznek minden technológiai újítást, rugalmasan kiszolgálják a piaci igényeket. Természetesen, mint mindenhol, ott is van gagyi, de csúcstechnológia. Én például az utóbbi évek pozitív tapasztalatai miatt lassan mindenben áttértem a koreai termékekre. Abszolút megbízhatóak, kellemes dizájnúak, rengeteg szolgáltatásuk van, és legfőképp 20-25%-kal, vagy még többel olcsóbbak, mint az agyonistenített európai vagy amerikai konkurenseik (akik megint csak Ázsiában gyártatnak, sokszor még az ottani illetékeseknél is mostohább körülmények között - ennyit a fanyalgásról)
Mindig is az volt a vezérelvem: hagyni kell a piacot működni, az mindig leszabályozza magát. A gond pont akkor kezdődik, amikor a politikusok beleugatnak.

ratsche (törölt) 2012.03.17. 22:08:30

@vladimir964: LOL, pistike kikövetkezteti a világgazdasági erőviszonyokat az otthonában található szórakoztatóelektronikai termékek gyártóinak arányából.
(Függetlenül attól, hogy mennyire robog a Samsung szekere, Dél-Korea jelenleg nincs a bolygó 10 legnagyobb gazdasága között GDP alapján. India pedig már többször is volt a top10-ben, de a világvége mégis elmaradt. Kína meg már most is a második.)

ratsche (törölt) 2012.03.17. 22:31:08

@robian: 2011 legtöbb profitot termelő cégei:
money.cnn.com/magazines/fortune/global500/2011/performers/companies/profits/

Annak tükrében kéretik nézegetni a listát, hogy Kína GDP alapján jelenleg a bolygó második legnagyobb gazdasága. Az újságolvasás mindig hasznosabb, mint a nagyfater ökörségeinek szajkózása.

robian 2012.03.17. 23:05:40

@ratsche: én sem mondtam mást. jó dolog az olvasás, de hasznos ha párosul a szövegértelmezés képességével. béke
süti beállítások módosítása