napszemüveg

Magyarok reszelik az AC/DC vinil napszemüvegeit

2018. szeptember 21. - winkler róbert

 tipton18-13.jpg

Az úgy kezdődött, hogy a Tipton csinált egy széria napszemüveget Pink Floyd-lemezekből. Szépen fogyogattak, és hogy, hogy nem, a hír eljutott valahogyan a Pink Floyd ügynökségéhez, a Perryscope-hoz. Ők pedig azonnal lelkes fenyítésbe kezdtek, hogy az ügyvédeik másodperceken belül a földdel teszik egyenlővé az egész Tipton-kócerájt. Innen szép nyerni.

 tipton18-7.jpg

A jogi helyzet persze nem egyértelmű, hiszen a Tipton nem csinált semmi illegálisat, csak hát ilyen amerikai ügyvéd all stars ellen ki a tököm akar hosszan pereskedni, ugye. És legalább elkezdődött a beszélgetés. A részben magyar származású, de Idahóban felnőtt Zach Tipton New Yorkba is kiutazott tárgyalni. Ekkor már rég nem a Pink Floydról volt szó, akik - mint kiderült - attól voltak kiborulva, hogy valaki üzemszerűen megsemmisíti a muzsikájukat. Hát ugye, művészek. A filozófiai kérdésbe, hogy meg lehet-e egyáltalán semmisíteni a művészetet, vagy hogy baszki, ez csak egy hanghordozó, a zenekar mögött álló ügyvédek miatt ne is menjünk bele.

tipton18-6.jpg

Ugyanakkor azonban a rettenetes ügyvédek nem csak a Pink Floydot képviselik; a Perryscope többek között olyan művészek jogaiért felel, mint Jimi Hendrix, Janis Joplin és David Bowie, vagy, hogy élőt is mondjunk, a Police, és az AC/DC. Zach Tipton nem találkozott az AC/DC egyetlen tagjával sem, viszont amikor a menedzsmentnek elővezette az ötletet, mármint hogy oké, fátylat a múltra, mit szólnátok egy bakelit Back In Blackből készült napszemüveg-kollekcióhoz, váratlan lelkesedéssel találkozott.

tipton18-26.jpg

Zach Tipton, aki megsemmisítette a Pink Floyd muzsikáját

 

Mindenki tudja, hogyan megy a rock-merchandise: veszel egy 770 forintos Fruit Of The Loom pólót, megnyomod egy emblémával, és egyből tizenötezer lesz. A módszer valamiért szemüvegekkel nem működik - nem egészen értem, miért, de valahogy a gagyit senki se vállalja be. Viszont ahogy Zach mondja, a Tipton minőségétől és szakmai reputációjától mindenki nagyon megnyugodott. Angus Youngnak sincsenek álmatlan éjszakái, őt nem kínozzák olyan babonák, hogy ha a Hells Bells és a Shoot To Thrill bakelit változata szemüvegkeretként végzi, megsemmisül az a sok szép gitárszóló.

 tipton18-14.jpg

Úgyhogy leszerződtek - Zach szerint elég kemények a feltételek, de ekkora poént, hogy hivatalos merchandising szemüvegeket készíthet AC/DC lemezekből és emblémával, tényleg vétek lenne kihagyni. Amúgy a napszemüvegek szinte melléküzemág, hiszen optikai keretekből 7-8-szor annyi fogy, elvégre ha valakinek rossz a szeme, muszáj szemüveget venni. A kollekció pedig kicsi, ami Zach Tipton szerint illik a műfajhoz, mert az AC/DC számai is három akkordból állnak. (Amúgy a Highway To Hell, de a Back In Black is minimum 4, úgymint E-D-A-B-, vagy egyenesen öt, de ne akkord-trollkodjunk.) Az AC/DC kollekció ára elég húzós lesz, Magyarországon 120 ezer forint körül, de a zenekar rajongói elég öregek már, hogy legyen rá pénzük.

tipton18-12.jpg

Érdekesség még, hogy a hivatalos bemutatót a Tipton Irányi utcai boltjának egyéves évfordulójával együtt tartották. Korábban régi bérházi lakásokban működtek, magam is egy ilyenben vettem részt egyszer az aktuális Tipton-modellek előválogatásán, öt évvel ezelőtt.

 

tipton18-21.jpg

Zach vetítőgépet mutat a csajoknak - a Tipton nagy sikere a szárban eredeti celluloid filmkockákat tartalmazó kollekció, gyakran ősi pornófilmekkel.

 tipton18-6.jpg

tipton18-18.jpg

Sok felesleges DJ-t láttam már életemben, de hogy a Back In Black folyamatos lemezjátszón tartásához külön szakember kelljen, nekem már túlzás. Mondjuk az ilyen pofavizit-koktélpartik íratlan szabálya, hogy DJ az kell.

tipton18-24.jpg

Köztünk legyen szólva, az AC/DC konlab szinte semmi ahhoz képest, hogy a világ legjobb napszemüvege, a Maui Jim is ad lencséket bizonyos Tipton modellekhez. 

tipton18-5.jpg

tipton18-20_1.jpg

tipton18-15_1.jpg

Tipton-felhasználók, köztük az FC Barcelona, a brazil válogatott, a Juventus és a PSG labdarúgója, Dani Alves.

 tipton18-28.jpg

Az esti bemutatóra berendelték a dolgozókat is, hogy bemutassák, hogy megy a gyártás. Az AC/DC keretek kizárólag a Back In Black bakelit (tudom, tudom: vinil) változatából készülnek. Egy-egy hanglemezből legfeljebb 2-3 keret jön ki.

tipton18-22.jpg

Rákérdezhetek? Lombfűrész?

tipton18-19_1.jpg

tipton18-11.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr7214254317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord Ickenham 2018.09.22. 15:24:08

Azt honnan tudni, hogy nem Dolly-Roll lemezből van-e?

winkler róbert 2018.09.22. 15:38:49

@Lord Ickenham: Elhúzol rajta egy lemezjátszótűt.

gulyasgabor 2018.09.22. 15:53:26

Jó cikk. Te, te....nagy kópé vagy! Te...te tudsz valamit!:)

Muhammad Balfas 2018.09.22. 18:46:05

Vajon VIII. Henriknek volt napszemüvege? Ő volt az első uralkodó, akiről ismert, hogy hordott szemüveget. Jó pár meg is maradt ezek közül..

ételizésítő 2018.09.22. 19:59:31

"Rákérdezhetek? Lombfűrész?"

Nem. Fonalfűrész.
Az alapvető különbség a fűrészlap vastagsága (meg persze a keret mérete, de az a képről nem állapítható meg).
Lombfűrésszel nehéz görbe vonalak mentén fűrészelni, a fonalfűrészt viszont pont arra találták ki.

"tudom, tudom: vinil"
Ez pont olyan pontatlan, mint a bakelit, még ha egyesek lehülyéznek is a bakelit miatt, és helyette bőszen vinileznek, sőt, vinyleznek.
A hanglemezek anyaga valójában PVC-PVAc kopolimer, a vinil az egyik alkotóelemének is csak az egyik összetevője.
Szóval mondhatsz nyugodtan bakelitet is, az sem hibásabb megnevezés.

winkler róbert 2018.09.22. 20:23:06

@ételizésítő: De csodálatos lenne, ha ezt meg tudnám jegyezni. De nincsenek már illúzióim.

gigabursch 2018.09.23. 08:28:54

Ekkora kreténséget...
Mégis tetszik...
süti beállítások módosítása