napszemüveg

Ezt kapják ki: Cazal 856!

2011. augusztus 04. - Winkler Róbert

Megérkeztünk az Igazán Bevállalós Napszemüvegek földjére, kérem legyenek nagyon óvatosak, és nézzenek a lábuk elé. Ha Cazal napszemüvegben vannak, ez nem biztos, hogy sikerül, hiszen a Cazal igazán legendás modelljeinek minimális köze sincs a célszerűséghez és használhatósághoz. A Cazal 856-ost sem ausztrál pilóták, perui Himalája-mászók vagy bergengóc mélytengeri búvárok részére fejlesztették ki, inkább tetszőleges foglalkozású és nemzetiségű tehetős pojácák számára, és ennek a célnak a mai napig teljes sikerrel felel meg.


Ezt a 856-ost is egyik kedvencemen, a Vintage Sunglasses honlapon találtam, az árát egyelőre meg se merem említeni, csak hogy a brand fénykorában Bronx-ban még embert is öltek érte. Elvégre nem látszik, mennyi lóvé lapul egy zsebben a bukszában, de egy Cazallal már garantáltan teljesítjük a minimálprogramot. Az ár helyett inkább azt mondom meg gyorsan, melyik filmből lehet ismerős. Elsőre hülyén néztem, hogy Johnny Quid hordta a RocknRolla című filmben. A Johnny Quid még rémlett, hiszen ez egy frappáns angol név, amiből van még hatszáz. A RocknRolláról azért hittem, hogy egy 70-es évekbeli film lesz, mert a Judas Priestnek volt egy Rocka Rolla című lemeze az őskorban, konkrétan 1974-ben, az első.

Aztán megnéztem a Youtube-on, és persze Technicolor-pasztellek helyett éles, határozott Guy Ritchie-színeket láttam: hát persze, hülye vagyok, ez a Spíler, amit tévében láttam már vagy négyszer, de ezek szerint a főcíméről mindig lemaradtam. Johnny Quid pedig természetesen a rockercsávó, aki mai fogalmaink szerint sokkal inkább afféle technós-indie-punk arc. Naná, hogy Johnny Quid, pontosabban Guy Ritchie stylistja nem érhette be egy Aviatorral, Wayfarerrel, illetve bármi olyannal, amit kapni lehet egy belvárosi, igen drága optikusnál. Egy brit, gazdag családi háttérrel rendelkező kortárs muzsikus egyébként is nagy valószínűséggel valami ilyesmit hordana, tehát styling szempontjából a legkevésbé sem erőltetett választás.

 Mindenki meneküljön! Már a 12. másodpercben feltűnik a Cazal 856!
 


CArl ZAlloni
 

A Cazal német székhelyű céget 1975-ben alapította Carl Zalloni – bizony, nem csak a MiZo tej neve származik Miki és Zoli összevonásából, a Cazal is hasonló elven, bár egyetlen ember vezeték- és keresztnevének összevonásából jött létre. Hogy magyarul szénaboglyát jelent, kit zavar? Zalloni már eleinte sem zavartatta magát olyan baromságokkal, mint praktikum, kényelem és célszerűség, ami nem is hülyeség, hiszen a legtöbb gyártó a Jó Termék előállításával van elfoglalva, de ki szolgálja ki azokat, akik arra a termékre vágynak, ami egyszerűen Odabasz? Ráadásul Zalloni tudta, hogy az amerikai tapló ezerszer bevállalósabb, mint az óvilági, így külön kollekciók jelentek meg a két kontinensre.

 


A vámpírok rémének névrokona, Buffy a Fat Boysból

A Run DMC fekete négyzetén kívül a 80-as években népszerű, majd méltán feledésbe merült Fat Boys villantott a világűrből is látható Cazalokat, de olvastam olyat is, hogy Amerika Zámbó Jimmyje, Elvis Presley hordott valamilyen Cazalt. Ez utóbbiról viszont bizonyíto erejű képet nem találtam. Stevie Wondernek speciel nem az UV-védelem volt a preferenciája, de biztos sokunk fejében megvan még a kiváló művész egy 951-es Cazalban. A Cazal 856 még az alapban húzós árfekvésű Vintage Sunglasses honlapról is kilóg egy kicsit, természetesen fölfelé. 400 euró, yeah!!! Kéne? Vagy inkább adjuk az árát egy gyermekkórháznak, lélegeztetőgépre?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr693125633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2011.08.08. 19:42:12

hat ez a 400 euro ez olyan volt, mint a Nyul a Gyaloggaloppbol. csak ez ugy is maradt. itt csigazol, hogy hu de draga, en meg mar ezres nagysagrendnel tartottam (a felso vegenel). egy tetszoleges nem SZTK keret (nem nap) EUR200-300, uveg nelkul. ha 400 euro valami odabasz arkategoria, akkor Budapest utcai tele vannak odabaszo setalokkal. sima, alap szemuvegben,

(jo, tudom, hogy napszemuvegbol idenyenkent tizet illik elhasznalni, de akkor is.)

sunblind 2011.08.08. 20:02:39

Johnny Quid ... :D .. szeretem ezt a filmet, a Tendi Nyújtont meg köll zabálni ... A mátrixban a Márszellusz fején milyen fajta az az összecsíptetős szemüveg?

kzolika 2011.08.08. 20:10:18

Egy Silhouette optikai "keret" (azaz a szár és az orrnyereg rész, mert lencse körül nincs semmi) 60e HUF. A lencsék további 60-70e HUF. Akkor miért rettenetes drága a 400 EUR-s napszemüveg?

Zsírfeka 2011.08.08. 21:21:16

@kzolika: de milyen anyagból van a vékony drót? :D
legtöbbje különleges titán ötvözet, néhány műanyag is van, de inkább a fém az ahol az alapanyag drága
a cazal-ok egyébként híresen jó minőségűek, csak ajánlani tudom őket
azt hiszem 94-ben járt itt a mester?

Zsírfeka 2011.08.08. 21:27:01

amúgy kényelmesek a cazal-ok, hogy ez tervezésnél mennyire volt szempont nem tudom, de végeredmény oldalról nézve baromi kényelmes

Zsírfeka 2011.08.08. 22:01:17

@Winkler Róbert: optikaiból számos
napszemcsiből nemtom
miért?

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2011.08.08. 22:20:18

A Spiler egyszeruen hatalmas film.
A napszemuveg meg egyszeruen buntet!

Elvi szél 2011.08.08. 22:21:12

Kazal Lászlónak is volt

TVCJ 2011.08.08. 22:38:22

Ez durva, most járok ezen a blogon először (amúgy nagyon frankó -> kontroldé), és ahogy olvasom a szöveget, eskü rögtön az ugrott be, hogy a Winkler szokott ilyen stílusban írni a totálkáron. És nicsak, stimmel... :D

Íla 2011.08.10. 22:41:11

Bizonyára Cazal--CArl ZAlloni nagy betűkkel való kiemelésnél a 'L'-et elfelejtetted ;)
Csakis szépséghiba! Gz! Ismét oltári szösszenet volt a tolladból!

Ya Basta! 2011.09.02. 14:53:08

szerintem a Chloe 89 a legvaganyabb..

lazan megerne egy posztot

Deuce Bigalow 2011.09.07. 13:55:38

picit OFF, de: olyan rohadt ismerősen hangzott ez a Cazal név, aztán megláttam az aláírását és azonnal beugrott, a megboldogult gyermekkoromban használt alpha surf deszkák is Cazal design-ok voltak!!

maranello1979 2011.09.21. 07:52:13

Örömmel látom,hogy valaki foglalkozik e márkával:)
Én már 10 éve gyártom ezt a szemüveget.......Festészet,összeszerelés.Az alap nagy része kivándorolt Kínába,de a végtermék még mindig "Made in Germany":))))
Igen,most a RETRO-divat hódít,így újra gyártjuk az összes régi klasszikus Cazal-darabot.
süti beállítások módosítása