napszemüveg

Horgászok és rövidlátó síelők, figyelem!

2011. december 21. - Winkler Róbert

Nem gondoltam volna, hogy napszemüvegek terén még ennyire komoly meglepetések érjenek, de több nagyszerű célszerszámot is találtam az egyik hegymászóboltban. Két ismeretlen márka, valamivel a Polaroid árszintje alatt, elsősorban sportcélokra.

  

 

Kezdjük az érdekesebbikkel. A horgásszemüveg annyit tud, hogy egyrészt polarizált, tehát kiszűri a víztükörről visszaverődő napsugarakat, tehát jobban látjuk a halakat. A polarizált szemüveg persze nem halradar, tehát nem látni fogjuk a vízben úszó halakat, csak jobban látjuk őket, mint szabad szemmel. A lengyel Arctica (Okulary Sportowe!) annyit tett a polárhoz, hogy egy-egy kicsinyített, másfeles dioptriát épített a lencse aljába.

Az Index szerkesztőségében fellelhető horgászok közül Szily Lászlót és Uj Pétert kérdeztem, mit szólnak hozzá, de mivel csak fényképeket tudtam mutatni, nem tettek érdemi észrevételeket, bár a Szily azt mondta, műlégy-kötözéshez biztos jó. Az Arcticáról egy későbbi posztban lesz még róluk szó, mert a webáruházban találtam két olyan tételt, ami érdekelt volna, csak épp nincsenek raktáron. Ezek pedig fémkeretes napszemüvegek fényre sötétedő, polárszűrős lencsével, bőven húszezer forint alatt. Ha nem nagyon hitvány, akkor ezek lesznek az év vétele, hiszen a fotokróm és a polár is tízezer forint körüli extra egy-egy komolyabb napszemüveg árában.

Egy hegymászó-Arctica, ami kicsit gyengébb minőségű, mint a nemrég megénekelt buckalakó-Polaroid, hiszen ez műanyag, nem fém keretes, de nagyjából annyiba kerül, mint a Polaroid féláron.

A másik érdekesség neve Fischer, ami nekem sílécekről ismerős, de mivel téli sportokhoz teljesen fa vagyok, inkább az árából gyanítom, hogy vagy megvették a nevet a kínaiak. Vagy valami óriási kótyavetye van. Vagy egyszerűen alapban ilyen olcsók a síszemüvegek, de azt nem hiszem. Tehát ez is tizenegykét ezer, és az benne az extra, hogy a síszemüvegen belül könnyen, de érezhetően biztonságosan és fixen belepattintható egy optikai előtét.

Mivel, mint említettem, sem a síeléshez, sem a horgászáshoz nem konyítok, arra kérném az igen tisztelt olvasókat, hogy a nagy karácsonyi rögbizésben támolyogjanak be a Teréz-körúti Overland boltba (tudtommal máshol nincs), és vizsgálják meg a két terméket, van-e ezeknek értelme.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr443480434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2011.12.21. 13:20:07

Bizonyos mértékig bele lehet látni a vízbe a polárszemüveggel. Gyakorlatilag megszünteti a víztükröt, látszanak a víz alatti dolgok, növények, akadók, és igen, a halak is, ha éppen ott vannak.

De a lényeg a horgászati polárszemüvegeknél az, hogy valóban kiszűri a visszaverődő napsugarakat - a visszaverődés rettenetesen fárasztó tud lenni, mivel felerősíti a víztükör.

Ugyanilyan okból nagyon jók a polárszemüvegek vezetéshez is, megszünteti a szemet kiégető szélvédőtükröződést a szemből érkező járgányok esetében. Számomra nélkülözhetetlen a polár mind horgászathoz, mind vezetéshez.

SillyKohn 2011.12.21. 14:21:53

@Dr. Schwanzkopf Rudolf:
"Bizonyos mértékig bele lehet látni a vízbe a polárszemüveggel. "
Én simán belelátok vele, csak nekem is a víz alatt kell lennem.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2011.12.21. 15:23:58

@SillyKohn: Akkor módosítom:

"látszanak a víz alatti dolgok, növények, akadók, a halak, és igen, SillyKohn is, ha éppen ott van."

Mr.Treeger 2011.12.22. 12:40:41

ezekre nem tudok mit mondani, egyrészt aranyos ötletek, de nekem egy kicsit olyan TV-shopos az egész. Horst Fuchs lenne a legjobban passzoló személy hozzá.
(semmi személyes, a UPC spot tetszik:))
De ezen darabokat valahogy, csak ilyen környezetben tudom elképzelni.
süti beállítások módosítása