napszemüveg

Kész a Google Terminator-szemüvege?

2012. február 09. - Winkler Róbert

Életemben először egy Corvette-ben láttam HUD-ot. Mára a Head Up Display (fel a fejjel-kijelző) már jóval olcsóbb autókba is rendelhető, nem beszélve a filléres kínai szettekről, melyeket magunk barkácsolhatunk a műszerfalba. A szélvédőre vetített sebesség- és egyéb adatok jó dolog, nem kell lepillantgatni, nem véletlen, hogy a technológiát eredetileg vadászgépekbe fejlesztették ki. Az autós HUD már kicsit uncsi is, bár tény, hogy kevésbé tájékozott utasokkal el lehet hitetni, hogy a tesztautó valójában űrhajó.
 

 

 

A 2007-es BMW X5 HUD-ja


És most térjünk át két szálon futó történetünk másik szereplőjére. Az Oakley már 2004-ben eljutott odáig, hogy MP3 lejátszót épített szemüvegbe, ez lett a Thump. Az az igazi bravúr, hogy a szerkezet össze-vissza 31 gramm – ez még egy átlagos fémkeres szemüvegtől is jó érték (összehasonlító napszemüveg-tömegadatok itt). A Thumpot használták mindenféle – gondolom, szponzorált – sportolók, meg természetesen híres pókeres is, mert ha üvölt a fülünkbe a zene, könnyebb pókerarcot vágni, és nem rezzenünk össze minden all inre.



Viszont, gondolom én, aki még nem látott élőben Thumpot, az lehet a szerkezet fenesége, hogy nincs kijelző, csak gombok. Viszont lehetne kijelzőt építeni a szemüveg lencséjébe, ami ki-bekapcsolgató, és nem okoz átlátszósági gondokat – ez volna egy miniatűr Head Up Display-vetítőgép. A Google pedig állítólag épp ilyesmit fejleszt. A zenelejátszó vezérlésénél jóval komolyabb perspektívák vannak a projektben a navigációtól egészen a meztelennő-radarig. Engem mindenesetre érdekelne egy olyan, Oakley fazonú és minőségű eszköz, amiben tudok motorozni, közben zenét hallgatni, és a telefonommal összebluetootholva akár telefonálgatni is. Nem beszélve a navigációról. Ehhez persze kéne egy további kütyü, mert a bukósisak alatt nem lehet a szemüveg szárán elhelyezett gombokat nyomkodni.



Egy civilizáltabb megjelenésű HUD-os navi
 

A 9to5google.com szerint közel az általuk Terminator-szemüvegként beharangozott termék piaci eljövetele. Hardverként egy régebbi androidos okostelefon szintjét jelentő, 1GHz-es processzorral futó 8-16 GB-os tárhelyű készülékre gyanakodnak, a keretben vakuval és kamerával. Hogy akkor most Oakley Thumpból készítik-e vagy sem, még nem tudni, mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai, a kérdés nyilván a konkrét üzleti tárgyalásokon dől majd el. Az persze kis rosszmájúsággal kijelenthető, hogy a műanyag Oakleyk többsége alapban feleslegesen nagy – vétek nem beléjük építeni vakukat, kamerákat és HUD-vetítőket.



Mivel a szoftver természetesen Android alapú, Steve Jobsot valószínűleg veri a víz a sírjában, hiszen kivételesen nem Apple-fogyasztók fárasztják majd embertársaikat egy látványos kütyü demózásával.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr594082537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

algi 2012.02.09. 13:30:23

Augmented reality, jövünk.

2-More 2012.02.09. 14:19:52

@algi: Az már volt eddig is, kérdés hogy árban hogy fog muzsikálni, lévén a Sony Glasstron akkorát bukott anno mint a rosseb, és azóta sincs értékelhető HUD/HMD/VR Glass a 300e HUF innenső oldalán, és nem azért mert hülyére akarják keresni magukat rajta. Nameg, azt megoldani hogy transzparens is legyen, meg látható is, meg a szád se kezdjen el habzani 5 perc használat után, szóval, nem egyszerű. Pedig amugy a Glasstron pl qrva jó, főleg a 700as, persze aranyáron is mérik ha épp akad 1-1.

Pakos · http://iranynewyork.hu 2012.02.09. 15:25:01

Nem érzem szükségét, hogy nekem kelljen ilyen szemüveg. :D

Szelid sunmalac 2012.02.09. 16:14:33

Hulyek ezek? Aztan ha raulok? Inkabb megvarom, mig a retinamba ultetik be

yPress 2012.02.09. 17:21:52

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Hülye vagy? Inkább egy ilyenre ülj, mint a retinádra!

báró Csekonics 2012.02.09. 17:52:22

Az ötlet marha jó, csak igazából az egész augmented-reality _tartalom_ részre kéne rágyúrni. Mert ott van pl. a Layar, ami nagyon jópofa: kipróbálni.
De itthon azért inkább csak játszani való egyelőre.
Bár lehet, hogyha ez kijön, akkor megadja a kellő lökést és hirtelen mindenki AR alkalmazásokat / tartalmat akar majd csinálni.

Szolgafiú69 2012.02.09. 19:13:28

A napszemüveg HUD már kicsit uncsi is, bár tény, hogy kevésbé tájékozott vásárlókkal el lehet hitetni, hogy ők terminátorok.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2012.02.09. 20:48:34

Hasonló rendszer a Helmet Mounted Display. Régi dolog, én a nyolcvanas évektől létező AH-64 Apache harci helikoptereken használt verziót hittem elsőnek, de a wikipediáról kiderült, már léteztek hasonlók korábban is.
Gyanítom, ha harminc éve meg tudták oldani -hadifelhasználási minőségben- kisebb elemlámpa méretben, ma már tényleg ráférhet egy szemüvegre.
süti beállítások módosítása