napszemüveg

Dögcédula, hajócsavar, sztratoszféra-repülő

2011. október 27. - Winkler Róbert

 

 

A monel a napszemüveg-keretek egyik legrégibb anyaga. 60-67% nikkel és 20-30% réz ötvözete, változó vas- és mangántartalommal. Ha úgy vesszük, monel a természetben is előfordul az ontariói nikkelbányákban, a szabadalom ettől függetlenül a Speciel Metals Corporation tulajdona. Az ötvözet pedig egészen véletlenül a vállalat elnökéről, Ambrose Monellről kapta a nevét.

 


 

Nehezebb megmunkálni, mint az acélt, viszont ellenáll a korróziónak és a savaknak. Bizonyos ötvözetek még a tiszta oxigén jelenlétében történő égetést is bírják, hát ezért is nehéz megmunkálni. Az 1960-as években monelt használtak az amerikai szuperszonikus kísérleti repülőgépek, például az X15-ös burkolására, ha már egyszer olyan jól bírja a hőt. A sztratoszférán kívül használható mélytengeri körülmények között, mindenféle kábelfittingnek jó, de gyártanak belőle hajócsavar-tengelyt is.

 

Smith Serpico, monelből



Az elektrokémiai korrózióra még az alumíniumnál is hajlamosabb – a használt Audi A2-eseknél is gond, hogy akol az alumínium karosszériaelemek acéllal találkoznak, hamar megindul a rohadás.
 

Maui Jim Sand Dollar, monel kerettel

Hogy teljes legyen a tengeri használat, korróziós szempontból veszélyeztetett madarak, például albatroszok gyűrűzésére is használnak monelt. A 60-as évek óta zenélni is lehet monellel, azóta gyártanak ugyanis basszusgitár-húrokat monelből, Steve Harris az Iron Maidenből is ilyenen penget. Illetve az ő működésére talán nem is a pengetés a megfelelő kifejezés, hanem az ujjbeggyel darálás.

 



Serengeti Flex Lamone szürke monel kerettel
 

Monelből a korrózió, hő- és saválló természete miatt igényesebb hadseregekben dögcédulákat is gyártanak (az enyém szerintem alumíniumból volt).
 

Persol 2339S, még a supreme arrow is monel


A napszemüveg-gyártás épp akkor kezdte felfedezni a monelt, amikor az ipari alkalmazásokból kezdte kiszorítani a rozsdamentes acél, mert abba kevesebb drága nikkelre van szükség. A 60-as évektől egyre több gyártó vette be a repertoárba a monelt, annak ellenére, hogy a szakirodalom szerint könnyebben okoz allergiás reakciókat, mint az acél. Nekem speciel pont az acél esik kevésbé jól. Viszont óriási szerencse, hogy a néhány napja tárgyalt Ray-Ban Caravan is monelből készül.



Brad egy ivadékkal, Smith Serpicóban, monelből

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr333331511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsírfeka 2011.10.27. 13:17:32

Robi: elmorzsolok egy konnycseppet az alapossagod miatt:)

Jokerpofa 2011.10.27. 13:23:40

troll on: Te melyik igényes hadseregben szolgáltál?:D
off

Zsírfeka 2011.10.27. 14:23:50

roberto gondolom mn vagy mh. En mh :)

Zsírfeka 2011.10.27. 14:25:26

troll join: az szerimtem jo lesz min acelnak :)

Winkler Róbert 2011.10.27. 14:27:43

@Theodoro: Azért mondom, hogy igényes, mert azt olvastam, hogy hadseregekben ezért és ezért, de a miénk tutira alu volt, az enyém még meg is van valahol. De a miénk mindig is igénytelen hadsereg volt.

Normális 2011.10.27. 15:02:50

Miért lenne nehezebb megmunkálni az acélnál? Aki efféle butaságot leírt, az biztos nem fogott még reszelőt, kalapácsot, egyebet az életben kézbe.
A monel jó lágy, egyszersmind szívós anyag (nehezebb hajlítgatással eltörni) és remekül forrasztható - nyilván ezért is kedvelik a szemüvegészek.
Persze, a szívóssága miatt alkalmas vágósebességekkel kell forgácsolni, másképp kenni, mint az acélt - de ez meg hálistennek nem a bölcsészek dolga...

op tomi 2011.10.27. 15:40:42

Azért alapcuccnak tömegtermékeknél marad az alpakka:)

Winkler Róbert 2011.10.27. 15:44:25

@Normális: Az alkalmas vágósebességű forgácsolás nem nevezhető nehezebb megmunkálhatóságnak?

Normális 2011.10.27. 16:45:59

Nem, csak alkalmazkodni kell hozzá.
Olyan mindennapi dologra gondolok, hogy pl. van egy darab lemezem kemény acélból, meg van egy lágyabb rozsdamentes acélból. Az előbbit el se tudom vágni lemezollóval, az utóbbit meg könnyen, szépen. Mégis, egy jó fúróval az acélt kifúrom gyorsan, kenetlenül, a rozsdamentesbe meg belekékül, esetleg beletörik a fúró, ha nem vigyázok (szóval ezért kenem fúróolajjal, és szép, illedelmes, alacsony fordulatszámon fúrok, és jól le is fogom, el ne kapja...)
Viszont, az acél szemüvegkeret -ha merevebb is lenne- bizosan nem bírna ki kétszeri laposra ülést, majd visszahajtást, mint valamelyik monel-szemüvegem nemrég...
süti beállítások módosítása