napszemüveg

A sátán és a gyógyegér

2011. november 27. - Winkler Róbert

 

Steve Jobsról és az elmebaj határát súroló viselt dolgairól sok mindent tudunk. Vannak közelítő becsléseink, hány egyforma, fekete Issey Miyake garbója volt, mennyi egyforma New Balance 992-es edzőcipőt tárolt a szekrényben, és milyen autóval szerette elfoglalni kedvenc mozgássérült-parkolóját. Na de az észrevehetetlen szemüveg, ami olyan ördögien ravasz csillogást kölcsönzött a guru tekintetének, az mi lehetett?

 

Nem húzom sokáig, mert tök érdektelen a téma, legalábbis Jobs pulcsitébolyához képest: Lunor Classic Rund. Talán sose tudjuk meg, miért pont ezt választotta, amikor 1997-ben visszatért az Apple elnöki székébe.

Öt perc ilyen nézés, és már szaladok is Mekket venni
 

A német szemüvegmárka egyszerűségéről és minőségéről híres, de hogy Jobsnak miért kellett pont ez? Talán mert a Lunor marketingje nem lehet kutya: ilyet hord Hollywoodban Steven Spielberg, Diane Keaton, Meg Ryan és Harrison Ford, de, és most kapaszkodjanak meg, Ringo Starr is a nagy víz túloldalán. Ha megkapaszkodtak, el ne eresszék, amit fognak: a híres Lunorviselők között jegyzik Bill Gates-et is. Palo Alto kemény világ, Harrison Fordra pedig kisvártatva visszatérünk, addig vessünk egy pillantást egy Lunorra Jobs nélkül.


Lunor Classic Rund

 

 

 

Mi lehet az a rettenetesen irritáló optikai stréberszemüveg, amelyben Harry Potter keresi Dumbledor professzor kegyeit Roxfort-szerte? Kicsit hosszú lesz: Berkshire Chase Savile Row Warwick, ezüst szárral, fekete kerettel. Az öt szóból az első kettő a márkanév: a Berkshire Chase az Algpha Group Ltd. részeként az 1930-as évek óta gyártja kisszériás, vagy teljesen egyedi szemüvegeit. Különösen híresek a bármilyen műanyag keretet reprudukáló részlegről.

 

 

Harry Potter szemüvegtének harmadik és negyedik szava, a Savile Row a modellcsaládot jelöli, ami egyben földrajzi név is. A Savile Row London egyik legrövidebb utcája, amit a benne dolgozó úri szabók tettek híressé. A Warwick pedig talán egy színváltozat. Vagy szárvég-változat, mindegy is, a lényeg, hogy Harry Potter egy felettébb érdekes vásárlói lánc utolsó szeme. Berkshire Chase Savile Row-t hordott John Lennon, többek közt a Let it be borítóján, ilyenben harapta le a denevér fejét Ozzy Osbourne, és Berkshire chase-ben pengette ízléses szólóit Eric Clapton.

 

Egy bónusz Berkshire Chase-tulajdonos: Mahatma Gandhi

 

Ahhoz képest, mennyire patinás cég, és hogy Made in England, az ára sem veszélyes: a Framesdirect-en 230-270 dollár között vannak Savile Row-k. Ha pedig valaki nagyon gazdaságosan szeretne okostóbiás-külsőt, jó hírem van: az Amazonon hat dollár hetvenöt centért egész tisztességes Harry Potter-szemüvegeket árulnak. Legalábbis fotón hasonlít az eredetire. Ja igen, és akkor gyorsan térjünk vissza Harrison Fordra, ha már egyszer az elején megígértük: amikor Indiana Jones nem afrikában csattogtatta a korbácsot, hanem nagyon elméleti illető volt egy egyetemi katedrán, az árnyalt karakreteket elvből elutasító Spielberg rá is Harry Potter-szemüveget adott.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr513406309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr.Treeger 2011.11.27. 15:15:26

Jobs szemüvege tetszik. Anna 80-as években a győri optikussal készítettem Lennon-os napszemüveget, hát elég menő voltam vele.

Chin 2011.11.27. 17:49:46

Nagyon érdekes cikk. Témafelvetésként: én nagyon kíváncsi lennék, hogy Kim Jong Il milyen napszemüveget hord. A neten ellentmondó információkat lehet találni erről, úgyhogy egy szakértő elemzéssel végre rá lehetne világítani a lényegre. Előre is köszi! :)

youlopukku 2011.11.27. 20:22:18

meg most épp hjú grenten van valami ilyesmi szar a róbert júliás filmben.ez a kurva szemüveg tán még nem is irritál úgy mint a felsorolt viselői

Neo07 2011.11.27. 22:31:22

Szép, elegáns szemüvegek.
süti beállítások módosítása