napszemüveg

Búsuljon a csehszlovák, ha kerek a feje

2011. december 14. - Winkler Róbert

Jaguar 37328, polár Zeiss üveggel

 

A multiknak is megvannak a maguk problémái. Nehogy azt higgyük, hogy csak nekik jó, miközben a végtelenségig kizsákmányolják az egyes nemzeteket. Itt van például a Ray-Ban. Igazi világmárka, talán a legismertebb és legértékesebb napszemüveg-brand. Mindenki tudja, mi az, Csehországban mégis aránytalanul keveset tudnak eladni.

 

 

 

Vannak szakértők, aki szerint a túlterjesztett márka gagyi. Valamelyest osztom az elképzelést, hiszen a Ferrari-póló kifejezetten szánalmas, a gyári is szar minőségű, de a Mercedes-kiegészítők sem feltétlenül ütik meg a mértéket. Hogy miként jön ez a csehek fejéhez, és a Ray-Ban-hez? Hát úgy, hogy a Ray-Banekből nincsenek igazán nagy méretek. Nekem pl. nagy a fejem, de nem széles. A csehszlovákoknak ellenben akkor is széles, ha nem nagy. Tudom, a Lolka és Bolka igazából lengyel, de antropológiailag jól illusztrálja a szláv golyófejet.

 

Megjöttek a szláv srácok Tahitire
 

Így hát meg is érkeztünk a szláv piacon a Ray-Ban helyét betöltő Jaguar napszemüvegekhez. Míg ugyanis egy ponton a Ray-Ban keretek szélessége véget ér, nincs az a golyófej, amire ne létezne Jaguar. A cseh piacon amúgy is hasítanak ezek a furcsa, másodlagos brandek, mint a Mercedes szemüveg. A Porsche Design szemüvegei megint más kérdés, hiszen az már régen saját jogú vállalat, és évtizedek óta magasan jegyzik az ipari formatervezésben.

A Jaguar a német Menradhoz tertozik, melyet két dizájner, Eberhard Müller-Meinrad és Hermann Müller-Meinrad vezet, Magyarországon pedig az Optimall forgalmazza. A Jaguar napszemüvegeknek van közük az autógyárhoz, hiszen a tipográfia és az ugrómacska-embléma is azonos, de itt vége is az összefüggéseknek. Hasonló alapon gyártja és forgalmazza a Meinrad a Davidoff, a Joop! és a Morgan márkákat - személy szerint a Davidoff és a Joop! szemüvegek nekem sokkal jobban be is jönnek, mint a Jaguar, de őket majd később prezentáljuk.

A Jaguar napszemüvegek között nem nagyon találok olyat, ami nekem tetszene. Ez persze nem jelenti, hogy akár csak az én véleményem szerint ronda volna, egyszerűen nem az én világom. Mondanám, hogy túl papás, de a Persoloktól be vagyok halva, és a Persol végképp nem fiatalos. Szóval lehet, hogy ha megérem, egyszer nekem is tetszik majd, de olyan messzire már most se látok.

Érdekesség: a Jaguarok cikkszáma ötjegyű, és a karbon-Zeitgeist őket is elérte
 

A Ray-Ban a 2012-es szezonban meg is kapja a kegyelemdöfést: a Jaguarnak mostantól aviatora is lesz. Ennek a magyar piacon nincs jelentősége, mert árban a Jaguar többnyire feljebb van, de mit tehetnek szegény szlávok? Rájuk a Ray-Ban nem gondolt, ellentétben például a lapos orrú ázsiaiakkal, akik számára külön modellek készülnek. Ezt persze most sajnos nem tudom ellenőrizni, mert leszedegethetném a Hősök terén a japán turisták orráról a Wayfarert, de olyan ködös félhomály uralkodik, amiben csak az olaszok hordanak napszemüveget.

 

Jaguar 37323 - a jövő évi divat szerint kék lencsével
 

Aranykeretes Jaguar aviator, hogy a Ray-Ban tényleg pánikba essen

37706, polarizált Karl Zeiss lencsével

 

37538, egy kellemes Carrera-klón, szintén polár Zeiss üveggel
 

 

 





A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr213332630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Schnaps, az ifjabb 2011.12.14. 14:10:11

Azért nem rosszak ezek a Jaguarok.

Mr.Treeger 2011.12.14. 15:04:49

Ez olyan tizenkettő egy tucat nekem. Ezt max a brandért veszi meg valaki.

nehogymárne 2011.12.14. 17:13:59

ha már csehszlovák kerekfejűség, akkor rumcájsz-manka-csibészke... és akkor a gengszter vonal is megvan, ami napszemüvegileg lényeges sztereotípia.

röhhencs 2011.12.14. 17:24:24

Az a kék lencsés nagyon kúl.

Vkat118 2011.12.14. 18:37:57

Ez is relatív, a szlávok minket tartanak egérképűnek, mert nem olyan kerek a fejünk. :D

Winkler Róbert 2011.12.14. 19:36:52

@Vkat118: De ránk legalább van Ray-Ban.

Mr.Treeger 2011.12.15. 12:16:48

@röhhencs:
és emiatt használhatatlan.

reed22 2011.12.15. 14:04:40

Szevasztok! Hosszúkás fejre milyen napszemüveget ajánlanátok (formára gondolok) tippvagy link mindegy köszönöm!

VV Handras 2011.12.16. 00:15:56

"szláv golyófej"

inkább nem mondanám, hogy ki szólt belőled...

bocsika007 2011.12.27. 14:38:23

@reed22: www.mauijim.com/
Click on VirtualFitLive.
Azt csak ugy zarojelben jegyzem meg, hogy szerintem es az itteni (USA) optokusok szerint is a legjobb szemcsek-lencsek.(PolarizedPlus®2 lens Technology.
süti beállítások módosítása