napszemüveg

Joop! - 2012

2011. december 27. - Winkler Róbert

Nem mondom, hogy ez lett volna utóbbi éveim központi problémája, de sose tudtam, hogyan kell kiejteni a Joop!-ot. Franciásan szerettem volna, de franciául nem tudom. El tudtam volna képzelni, hogy spanyol a cég, mint sunyi módon az összes, nagyon angol nevű firma a Springfieldtől a Pull and Bearig, és akkor hópnak kéne ejteni. De szerencsére sem francia, sem spanyol, sem pedig portugál, mert akkor még a végén tényleg zsupp lenne belőle. Hanem német. És övék a világ legszebb Wayfarer fazonú napszemüvege.

 

 

Egy kevésbé civilizált Joop!, a 87606-as
 

Szóval Joop, mégpedig Wolfgang Joop. Az alapító 1981-ben alapította a vállalatot Hamburgban. Wolfgang Joop végzettségét tekintve divattervező, aki 1986-ban már önálló brandként lépett piacra drága női, férfi- és gyermekruháival, valamint kiegészítőivel. 1987-ben jött a termékskálába a parfüm, a legtöbben talán arról is ismerik a Joop!-ot. A 90-es években még az amerikai piacra is bevezették a Joop! parfümöket, miközben a ruhakollekciók a New York Fashion Weeken léptek fel. Ja igen, Wolfgang Joop praktikus okokból rakott egy felkiáltójelet a vezetékneve mögé, hogy írásban könnyű legyen megkülönböztetni őt és a céget. 1988: bejött az Armani Jeans német változata, a JOOP! Jeans.

Joop! 87150 - a Meinrad többi napszemüvegéhez hasonlóan ötjegyűek a cikkszámok

 

1998-ban Joop eladta a cég nagy részét, de megmaradt főtervezőnek, aztán elpasszolta a maradékot is, és teljesen kiszállt. Ekkortól a Joop! (tudjuk: a cég) megkezdte küzdelmes vándorútját a világuralmi ambícióktól a teljes csődig, míg 2006-ban a svájci Holy Fashion Grouphoz nem került, melyet mellékesen Hugo Boss unokái vezetnek.

 

Érdekes Aviator-szerűség: 87338

 

És mi az, amiről eddig nem esett egy árva szó sem? Hát persze, hogy a napszemüvegek! Mert bár e poszt a Joop! napszemüvegekről szól, nem hallgathatjuk el, hogy a Joop! napszemüvegeknek semmi közük a Joop! céghez. Már feltéve, hogy a licencvásárlást nem tekintjük köznek. A Joop! nevét a német Menrad vásárolta meg, velük már találkozhattak hű olvasóink, hiszen övék a Jaguar napszemüveg is.

Ennyire állat Wayfarere a Ray-Bannek sincs: Joop! 87145

 

Nem csak a cég azonos, de tudtommal a két Menrad-testvér saját maga tervezi a kollekciót, vagy legalábbis szoros felügyelet alatt tartják a dizájnereket. És akik Jaguar címkével semmi olyat nem bírtak összehozni, Joop! zászló alatt több olyan modellt is kiraktak, amiket hosszasan nézegettem. Legjobban a két Wayfarer-féleség tetszik: finoman hozzák a sziluettet, minőségi az alapanyag, de leginkább a színek adják el. Szürke, barna, lila, kék - elképesztően kitalálták.

 

87153 - branding alig, szép színek, jó anyagok

A németekre ritkán gondolunk úgy, mint akik létrehoztak valamit a dizájn és a divat világában, pedig ott a Hugo Boss, a Marc O' Polo, ami már jó ideje nem svéd, hanem német, a Porsche Design, vagy a fiatalok közül az IC! Berlin, de a sort a végtelenségig folytathatnánk. Azt nem egészen értem, a Menrad brandjein belül pontosan mi a szerepe a Joop!-nak, de mintha a konszernen belül ezeket készítenék a leglelkesebben.

 

87611 - azokra is gondolnak, akik szeretik a rondát

 

87143 - ez a plakátmodell a Joop! napszemüvegek között

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr583495299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mizie 2011.12.27. 11:00:20

Azért arról a Wayferer-ről rakhattál volna ki még képet, mert elhiszem hogy állat, de nem látszik belőle túl sok...

Eddig csak a ruháikról ismertem a céget, amik tényleg nagyon jól szabottak és kiváló minőségűek.

Mr.Treeger 2011.12.27. 11:14:42

tetszenek, a ruháit eddig is szerettem, mert a minőségük kiváló. Itt a szemüvegeken is érezni.

Winkler Róbert 2011.12.27. 11:20:54

@mizie: Sajnos úgy néz ki, elfelejtettem szemből fotózni, a neten meg egyelőre nem találok képet.

Lille havfrue 2011.12.27. 13:56:24

Köszönöm, köszönöm! Idehaza mindig hülyének néztek az eladók, ha nem "Dzsap"-ot mondtam...

nagyonnagyon 2011.12.27. 19:36:46

Újranézek egy sorozatot ami néhány éve a Fox-on indult és halt meg 1,5 évad után. Life volt a címe és számomra üdítő csavart vitt a szokásos nyomozósok műfajába.
A 3. epizód környékén (itt azért van némi "muscle car" vonal is) tűnt fel hogy mennyire finoman de következetesen tesznek néha részen belül is akár kétféle napszemüveget Damian Lewis és Sarah Shahi arcára. Nem értek a márkákhoz, igazából csak mint szép tárgy érdekel de feltűnt és most jól megírtam ide.

Jokerpofa 2011.12.27. 20:48:55

Bocs, nem ehhez a poszthoz kapcsolódik, hanem egy régebbihez, hátha valaki tud segíteni. :)
Hol a fenében lehet itthon kapni SPR 29N napszemüveget? ice blue vagy a black grey érdekelne, de eddig sehol nem láttam, próba nélkül meg nem rendelnék online.

mangalor 2011.12.29. 01:08:03

Szia, totál off, de remélem, tudsz (vagy tud valaki) segíteni. Optikai keretet keresek a fiamnak, a Ray Ban RY1517 Black keretet néztük ki, magyar webshopokban nincs (természetesen), viszont a giarre magyar oldalán rendelhető, de nem tudom, mennyire megbízható a cég. Ismered őket esetleg? Illetve ha ők nem, itthon hogyan, kivel kell felvenni a kapcsolatot, ha ehhez a kerethez szeretnék hozzájutni? Vagy bármilyen webshop, ami megbízható? Köszi előre is!
süti beállítások módosítása