napszemüveg

Levédették a partiszemcsit?!

2012. április 25. - Winkler Róbert

A 80-as években láttunk már ilyet. Nekem akkor sem tűnt őrületes poénnak, de voltak, akik hordták, ahogy a Hungária együttes valamelyik bakelit lemezéhez mellékelt papírból kivágható jampiszemüveget is.

 

Nem túl emlékezetes, de jellegzetes példa a Simple Minds együttes klipje, melyben jellegzetes, 80-as évekbeli képeken és vágásokkal, meg persze ótvar szintipopra egy aranyra festett csaj arany partiszemcsiben molesztál egy múmiát az arany sírkamrában.


 

Aztán a partiszemcsi szerencsésen eltűnt, de a 2000-es években valahogy visszatért a válltömés oldalvizén, és 2007-ben a szabadalmi leírás is elkészült. A Shutter Shades nagyjából a Ray-Ban Wayfarerhez hasonló fáziskéséssel érkezett Magyarországra, hogy végül 2010-ben maga Fluor Tomi is megénekelje.

A szabadalomra visszatérve nem egészen értem, hogyan, de a Shutter Shades honlapja, és a Wikipedia is azt állítja, hogy Patent Pending. Meleg víz-jellegű dolgokat nem könnyű komoly helyen levédetni, és értelme sem lehet nagyon sok. A minap ugyanis egy vietnámi étteremben jártam, amit természetesen vietnámi piac vesz körül: na ott van az összes Shutter Shades, amit a cég Kínában gyártat, de minden fröccsöntvény mellé ugye mégsem lehet rendőrt állítani.

Egy ausztrál változat

Angolszász nyelvterületen Venetian blindersnek hívták, ami egyébként reluxát jelent, és a fényvédelem lényege nagyjából ugyanaz. Leszámítva, hogy a partiszemcsi nem állítható szögű lemezekkel takar. Ha nagyon tudományosak akarunk lenni, a partiszemcsit hasonlíthatjuk a mozgófilm, vagy a léckerítés elvéhez is: ha a léceken túli kép mozog, akkor élesen látjuk. Tehát ha mi mozgásban vagyunk, akkor is belátunk a kertbe, ha szélesek a lécek és kicsik a rések. Ácsorogva viszont élvezhetetlen lesz a napozó nagymama látványa.

Paris, a példakép is igen jó fej

A Shutter Shades honlapján a gyakori kérdések rovatban előkelő helyen szerepel a véd-e ez az UV-sugarak ellen-téma. A cég férfiasan beismeri, hogy nem, de szemvédelmi szempontból azért ne temessük a reluxa-szemüveget. Látott például már régi légiós túlélő kézikönyvet? Abban a kiszáradási problémák és a láb használható állapotban tartása mellett előkelő helyen szerepel az is, hogyan ne vakuljunk meg a sivatagi verőfényben.

Ja, hát ha Kaney West is fellépett benne, mi bajunk lehet belőle?

 

Ilyen helyzetben a jó légiós barkácsolhat magának szemüveget akár egy darab farostlemezből és egy gatyagumiból is. A fát a kívánt alakra farigcsálja, igényes túlélő eljuthat akár az aviator, akár a wayfarer fazonig, de védelmi szempontból természetesen jobb valami oversize. A közepére, a szemek elé egy-egy vékony, vízszintes nyílást vág, így aztán elfogadhatóan kilát a fejéből, miközben a vakító fény elenyésző hányada jut a szemébe. A maga módján ez is megvan egy 90-os UV-szűrés.

 Kegyelemdöfés: a Muse-os csóka is partiszemcsiben

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr644469958

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Felmentették Ultra Ibolyát az UV Zrt. ügyben 2012.04.26. 11:48:32

A mai napon pont került a közvéleményt évek óta lázban tartó UV Zrt. néven elhíresült ügyben, melynek elsőrendű vádlottját Ultra Ibolyát több millió ember megbetegedéséért, és évente több tízezer ember haláláért tették felelőssé. Ultra Ibolyát, az UV Z...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr.Treeger 2012.04.25. 12:49:52

Pet Shop Boys: Paninero. Már abban is volt ilyen szemüveg.

Macska rúgja meg 2012.04.25. 15:29:31

Pont úgy néznek ki, mint a reluxás ablakon...

ebtest 2012.04.25. 16:09:15

Légiósok?
Ugyan már, ez annál sokkal régebbi történet
Ez volt AZ első napszemüveg:
en.wikipedia.org/wiki/Inuit_snow_goggles

halaloszto 2012.04.25. 16:44:37

a pending az pont azt jelenti, hogy beadtak a szabadalmi kerelmet, de az meg nincs elbiralva. ha tenyleg csak ennyi van benne, hogy racsos napszemuveg, tuti el is fogjak bukni.

vajk

robian 2012.04.25. 17:02:58

zsigák hátsó üvegére szoktak tenni ilyen nelásski-rácsot

fifibá55 2012.04.25. 17:40:00

halalosztonak igaza van, azzal a kiegészítéssel, hogy az USA-ban a formatervezési mintákat 'design patent' védi, eltérően a találmányoktól, amelyeket 'utility patent' véd.

Az USA-ban kötelező a meglévő szellemi tulajdonjogi védelem - pl. szabadalom, védjegy, formatervezési oltalom - feltüntetése. Ezért szerepel a honlapon és a termékeken 'patent pending' felirat.

CyrusRamsey 2012.04.25. 20:49:58

jaj, Matt hová süjjedtél...:)

mangalor 2012.04.27. 16:54:43

A Simple Minds mindig is rossz zenekar volt, így utólag még annál is rosszabb.
Partiszemcsi meg übergáz sztem.
süti beállítások módosítása