napszemüveg

Gyász: meghalt Dr. Bob Smith

2012. május 01. - Winkler Róbert

A Bob Smith még doktorként is elég gyakori név az államokban, a Wikipedia pedig nem a mi Bob Smithünket hozza elsőként, hanem a Névtelen Alkoholisták hálózatának alapítóját. A mi Dr. Smithünk viszont fogorvos volt, és ő találta fel és szabadalmaztatta a kétrétegű síszemüveget, ami sokkal kevésbé párásodott, mint a korábbiak. A Smith Optics később általános sportszemüveg-tényezővé fejlődött. 

 

Dr. Bob Smith legendás sírajongó, síszemüveg-újító és a Smith Optics alapítója 78 éves korában, Kaliforniában, Palm Desert-i otthonában meghalt. Néhány nappal korábban szívritmus-szabályozót ültettek be neki, de a műtét után komplikációk merültek fel. Dr. Smith volt a síszemüveg párásodásának megszüntetője: feltalálta a kétrétegű, szigetelt síszemüveget szellőző szivacskerettel, ami nagy mértékben csökkentette a párásodást. Dr. Smith az 1960-as években  Nyugat-Németországban ideiglenesen tartózkodó amerikai hadseregben szolgált fogorvosként, hétvégente pedig Kitzbühelbe utazott síelni. Ekkoriban jött rá, hogy lesikláskor a porhó a síszemüveg szellőzőin bejutva egyrészt hűti az üveget, másrészt mint nedvesség, hamar páraként csapódik le. Dupla plexi esetén a lencse kevésbé tud lehűlni, így nem is párásodhat annyira.

Bob Smith tesztel

Észak-Kaliforniába visszatérve szabadalmaztatta a találmányt, és eleinte a saját konyhaasztalán, fogászati eszközökkel készítette az új síszemüvegeket felesége és barátai segítségével. Az első szériákat még ingyen osztogatta Wyoming híres sípályáin, aztán 20 dollárért adta őket síszaküzleteknek.

A Smith Optics hamarosan az egyik vezető sportszergyártóvá vált, és további szabadalmakat szerzett a párásodágátló bevonattól (Fog-X) a különböző szemüveg-szellőztető technológiákig (PMT Perforated Membrane Technology, Turbo Constang Air Management). A Smith a későbbiekben sport-irányban terjeszkedett, és fogalom lett a motocrossversenyzők körében is, és szabadalmaztatott sportszemüvegbe integrálható optikai rendszert.

A napszemüvegek gyártása viszonylag kései projektként épült a sportos imidzsre, de a Smith ma is megkerülhetetlen tényező a sí- és motocross szemüvegeken kívül a kerékpáros, snowboardos, gördeszkás és wakeboardos szemüvegek piacán.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr624476294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rbalint88 2012.05.01. 14:07:51

Nyugodjék békében az öreg, nem tudtam, hogy így alakult ki a márka, most már legalább tudom, hogy milyen cégtől jöttek a napgépeim. (Trace Interlock fekete és teknőc, Forum fehér és zöld)

Van már egy almárkájuk is Suncloud néven, annyiban más, hogy azok alapból polarizált lencsések, viszont egyszerűbb a keretük, acetát helyett sima fröccsöntött műanyag. A fémkeretes nem tudom milyen anyag, de jó minőség, az tuti.
Sajnos itthon nem lehet kapni, de ebayről beszerezhető, sacckb 10-ért megvan postával együtt a legtöbb típus. A dioptriások szoktak drágábbak lenni.
süti beállítások módosítása