napszemüveg

Time: az év napszemüvege 2012?

2012. június 05. - Winkler Róbert

A Time magazin nem tartozik a Magyarországon népszerű hetilapok közé, de arra mi is odafigyelünk, mikor kit választanak az év emberének. Most a honlapjukon közölnek egy cikket a 2012-es napszemüveg-trendekről. Ha jól értem, az összeállítással azt akarják mondani, hogy bizonyos 60-as évekbeli cuccok most jönnek vissza. 

Rögtön az elején van egy kis félreértés: az a szemüveg Paul Newmanen nem klasszikus Ray-Ban Aviator, még csak nem is a szögletesebb AO Eyewear Aviator, nekem inkább Ray-Ban Caravan-nek tűnik. Nem nagy különbség persze, csak a Cutler And Gross és a Tom Ford, amit mellé választottak, nem szögletes, vagy legalábbis kerekített trapéz, hanem rendes, tojás aviator. Mellesleg én akkora barbár vagyok, hogy azt hittem, ez a jellegzetes, 8-as alakú Tom Ford-vonal csak női változatban létezik. 

 

 

Grace Kellyhez egy 390 dolláros Miu Miu napszemüveget párosítottak. A vicc az, hogy a Miu Miu honlapján pont erről az acetát szériájukról írják azt, hogy a 40-es évek csillogását idézi. Grace Kelly Alfred Hitchcock egyik kedvenc színésznője volt, aztán monacói hercegné lett belőle, a Miu Miu pedig a Prada egyik fiatalosabb labele. 1993-ban alapította Miuccia Prada, akit gyerekkorában becéztek Miumiunak.

 

 

Ez pedig már igazi katyvasz. Nem tudom, mennyire veszi magát komolyan a Time stílus és dizájn rovata, de Steve McQueenhez idekeverni a Ray-Ban Wayfarert erős kapufa. A szerkesztők nyilván úgy okoskodtak, hogy a Ray-Ban és a Persol egy céghez, a Luxottica konszernhez tartozik, és ha van összehajtható Wayfarer, akkor az majdnem olyan, mint a Persol 714-es. Hát, most nem az ár-sznob beszél belőlem, de nem csak annyi a különbség, hogy a Persol kétszer annyiba (360 dollár) kerül, mint az összehajtható Ray-Ban (155). Az érdekesség, hogy a 714-es Persol McQueen Edition üvege kék, és a szára más irányba hajliik, mint a sima 714-esé. És hogy a 714-es azon kevés napszemüveg közé tartozik, melyek üvege tényleg üveg.

 

 

Audrey Hepburn-höz egy fekvő ellipszis alakú modellt párosítottak, az Erdem nevű fiatal divattervező kollekciójából, aki a Dioron keresztül öltöztette már Michelle Obamát is. Maga az Erdem-féle napszemüveg-kollekció a Cutler and Grosson keresztül készül, ami abban is hasonlít a színésznő-legenda által viselt fehérre, hogy nincs rajta látható márkajelzés. Az egyébként 525 dolláros napszemüveggel nem árt vigyázni: Audrey Hepburn azért is lehetett divatikon, mert vasággyal együtt nyomott 30 kilót, az ilyen agáralkatúaknak pedig szinte mindig jól áll az haute couture.

 

James Dean az 50-es évek méltó megjelenítője, hozzá két modern Ray-Ban Clubmaster utánérzést kötöttek. Az egyik Versace, a másik Stella McCartney, mindkettő 225 dollárba kerül odaát.

 

Ki a tököm az a Lee Radziwill? Teszi fel a kérdést nagy felindultságában is teljes joggal a magyar olvasó, aki sose hallotta ezt a hülye nevet, mely amerikai stílusikont takar. Jelentős segítség Lee Radziwill eredeti, teljes neve: Caroline Lee Bouvier Canfield Radziwill Ross. Bingó! A Bouvier az! Kutyatenyésztőknek a flamand pásztorkutya miatt lehet ismerős (Bouvier de Flandres), a többieknek a Kennedy klán ugrik be: ő volt az egykori first lady, Jacqueline Kennedy Onassis húga, aki lánynéven szintén Bouvier volt. Lee játszott filmekben, színházban (mérsékelt sikerrel), írt könyvet, és dolgozott Giorgio Armani PR-eseként. Ez a szemüveg Thierry Lasrytól származik, 385 dollárért.

 

John Lennonról volt már szó a Napszemüveg Blogon, érdekes, hogy akkor is a Time magazin révén jutottunk el hozzá. Az persze elég bonyolult asszociációs láncolat volt, ami Steve Jobs Lunorjától vezetett Harry Potter, Ozzy Osbourne és Lennon kedvencéig, amit Berkshire Chase Savile Row Warvick néven ismer az optikustársadalom. Amit a fenti képen visel Lennon, az tutira valami más, amit pedig a Time ezúttal ajánl, állítólag Mary-Kate Olsen és Ashley Olsen tervezték. A Linda Farrow-nál érdemes egyébként böngészni a Vintage rovatot, vannak szép dolgok valamivel 200 font felett. Ez itt fent speciel 410 dollár. Szerintem ebből a drótkeretből minimáltrend sem lesz, de a Time valószínűleg szereti a 8-as listákat, kellett valami töltelék.

 

Patcick McGoohan elsősorban tévés színész volt, és nem kell kétségbe esti, hogy a fenti képről nem ismerünk rá. Nyilván nem volt akkora ikon, mint mondjuk Peter Falk, de ha már itt tartunk, négy (!) Columbóban is játszott gyilkost. Ha ön a homlokára szeretne csapni, hogy ja, tényleg, megvan a faszi, kattintson az IMDB-adatlapjára. A lista végére már rettenetesen elfáradt a Time divatszerkesztője, úgyhogy retrofuturisztikus kereteket választott, bár kétleném, hogy Lady Gagát ekkora fáziskéséssel kövessék a széles néptömegek.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr644566974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsíros Bödön 2012.06.08. 08:59:58

borzalmasan undormányok, még az Aviatoros is ízléstelen, ami az elején van pedig az kb még időtálló is.

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2012.06.08. 09:35:24

hát, én ezt a cikket olvasva jöttem rá, hogy tényleg kőkemény napjai vannak egy napszemüveg buzinak...
(nincs szarkazmus tábla!)

Passionata 2012.06.08. 09:46:33

a lennon fog visszajonni , igazabol mar a gallagherek visszahoztak, csak a nep nem vagta .

rbalint88 2012.06.08. 10:11:56

Tibby örülhet, hogy menő lesz a buckalakó-Polaroiddal

bdekany 2012.06.08. 11:32:06

Paul Newmanen az szerintem egy RE Aviator.

mangalor 2012.06.08. 12:16:21

Szerintem ez egy helykitöltő cikk lehetett, teljesen alkalmatlan szerzőtől. A véleményem annyi, hogy Paul Newman aaahhhhhh!

Mr.Treeger 2012.06.08. 21:20:37

Pár napja a Cutler&Gross már felrakta a cikket a Facebookra, akkor már olvastam.
Ami érdekes, hogy tegnap egy másik listát is nézve, milyen erős a Cutler jelenléte.

Demix 2012.08.04. 15:24:23

Én mondjuk a MiuMiu-t nem értem,inkább egy Tom Ford Nikita illene oda...
süti beállítások módosítása