napszemüveg

Szemüvegtippek 5 arctípushoz, sarlatánoktól

2012. július 06. - Winkler Róbert

negyzet.JPG

A Refinery 29. egy nagyon nőies divatblog, beágyazott Pinterest-tel, hírességek divatfotóival, temérdek "7 újfajta lófarok" és hasonló tippgyűjteménnyel. A Napszemüveg Blog teljes sarlatánságnak tartja, amikor arcformákhoz szemüvegformákat ajánlgatnak - álláspontunk szerint ilyen nincs, ezt mindenki ellenőrizheti, aki kikeresi az alábbi listából  a tulajdon arcformáját, és felpróbál rá néhányat az ajánlott keret-típusokból.

Jogos persze a kérdés, hogy ha így nem, akkor hogy? Hát úgy, hogy a rosseb tudja, ugyanúgy nem lehet ezt könyvből kitalálni, vagy megtanulni, mint egy gitárszólót. Próbálgatni kell, aztán ami tetszik, azt megmutatni olyanoknak, akiknek megbízunk az ízlésében, és kész. Az összes effajta kerek archoz szögletes keretet, csík alakú archoz szív alakú napszemüveget válasszunk, fektetett nyolcas alakú orcánkra pedig vegyük fel a Real Madrid középpályájának varázsrombuszát csak arra jó, hogy kitöltsék a női magazinok megfelelő oldalpárjait, amivel az olvasó akár negyed órát is kibekkelhet a strandon. Ugyanakkor bőven előfordulhat, hogy nem minden hülyeség, amit írnak, és simán kimazsolázhatunk belőle valami mindent vivő aranyszabályt.

Na jó, vágjunk bele, nézzük, mit ajánl a Refinery 29.

kerekarc.JPG


Kerek arcú lánynak lenni azért önmagában még nem sorscsapás - ha valakinek közel egyformán hosszú és széles az arca, tagolja olyasmivel, ami függőlegesen aszimmetrikus, tehát szöges ellentéte mondjuk egy klasszikus Lennon-szemüvegnek. Önmagában az ívelt vonalvezetés nem rossz, kerek lencse is jöhet, de fontosak a kontrasztok az erős, egyenes vonalakkal. A Refinery 29 egy noname Aviatort ajánl, esetleg egy barnás Dries Van Notent 410 dollárért (belga divatcég, sose hallottam róla). Az alsó kék furcsaság lehetne meghökkentően drága is, de nem az: 27 dollárba kerül az Asos-nál, ahol egészen érdekes fazonokat mérnek 30 dollár alatt.

kerekarcszemuveg.JPG

szivalaku.JPG

A szív alakú arc nagy előnye a szerkesztő szerint a keskeny áll és a magas arccsont. Erre példának Reese Witherspoont hozzák, aki aranyos, jó színésznő, vannak kitűnő filmjei, meg minden, de hogy is mondjam, jutott már róla eszembe bulldog és piranha is. Reese és a többiek optikai menekülő útvonala, hogy nem nyomják agyon az arcukat nehéz napszemüvegekkel és túlságosan geometrikus vonalakkal. Egy olyan állkapocs szerintem is untig elég. A Refinery azt mondja, a napszemüvegek érdekesebb részletei legyenek inkább felül, a lencse pedig lehet kerek. Jók a cicafazonok, és bármi, ami felül szélesebb, alul pedig jobb híján keskenyebb. Az ajánlat fentről lefelé: Madewell Hepcat, Rebecca MInkoff Chelsea és J. Crew Selima (normál betűvel a márka, dőlttel a típus). 

 

szivalakuszemuveg.JPG

ovalis.JPG

 

Minden lány irigyli Reese Witherspoont, de azért egy ovális arccal, ami közel szimmetrikus, egyszerűbb a választás. A divatblog példája Megan Fox, akit a mozinézők legutóbb a Diktátor című film egyik rövid, de igen lényegre törő jelenetében láthattak, amint önmagát alakítja. Az ajánlat: sok és bátor kísérletezés akár túlméretes, extrém fazonokkal is. Jöhetnek akár keret nélküliek és a vékonyabb szárú különlegességek, de kerülni kell az olyan, tiszta vonalvezetésű dolgokat, mint mondjuk egy Aviator. Vajon mi az istennyiláért?! A képen felül a Napszemüveg Blog 2012-es nagy kedvence, az Italia Independent egyik extrém tükörlencse nélküli terméke, a Flocked Cat-Eye. Alatta egy teknőcpárduc, havana brown, vagy bárhogy is hívják ezt a színt, Chantal Shades a House of Harlow-tól. Az alsónak pedig látszik is a szárán, hogy egy KBL (most hallok róla először), a Warren's Dancer nevű fazon, 175 dollárért. Furcsállom, hogy a klasszikus Tom Fordot kihagyták.

ovalszemuveg.JPG

livtyler.JPG

 
Ennél az oblongnál bevallom, szótáraznom kellett, de mint kiderült, felesleges volt a pánik: téglalapot jelent, illetve olyasmit, ami hosszabb, mint amilyen széles. Hát jó. Az ilyen arc a Refinery 29 szerint ha nem is kifejezetten átok, de mindenképpen kreatív megközelítést igényel tulajdonosa részéről. Persze attól, hogy az arc  hosszúkás, még bőven lehet szép. A példaként hozott Liv Tylert értem is, a másik oblong face, Rihanna archossza pedig eddig fel sem tűnt - lehet, hogy a ravaszul választott napszemüvegek miatt. Ajánlat: menjünk rá az alapterületre, de kerüljük a hosszút.

Az ovális arcúakhoz hasonlóan jól áll nekik a túlméretes, de az extrémebb fazonoktól jobb, ha óvakodnak. A jó hír viszont, hogy nekik aztán nem kell magukat slankítani, és hordhatnak keményebben szügletesített kereteket. A konkrét példákat természetesen itt is érdemesebb gondolatébresztőként kezelni, hiszen csak a kalandvágyó gazdagok rendelgetnek netről olyan napszemüveget, amit nem próbáltak fel, és ezek közül továbbra sem kapni nálunk egyiket sem. Szóval Karen Walker Perfect Day (220 dollár), Collins Bridge Wynwood (98 dollár) és Rebecca Minkoff Harrison (320 dollár). Magyarul Ray-Ban Wayfarer, esetleg Oakley Frogskins, ha márkás kell.

livtylerszemuveg.JPG

 

 

 negyzet.JPG

Square Faces

A négyzet alakú arcnál valószínűleg nem egyeztetett a szerkesztő és az illusztrátor, mert példának Jessica Sipsont hozzák, akit elég bajosan ismernék fel a fenti fantomkép alapján. De a komoly állkapocs ehhez is szériatartozék. A kisebb keretek nemkívánatos módon hosszabbítják az arcot, tehát kerülendők, a hangsúlyos orrnyereg feletti rész, és általában az erőteljesebb híd viszont ajánlott. Felül egy kis virágmintás, százdolláros Jack Wills Holcombe, alatta - hű, ez igen! - egy Miu Miu, a Prada fiatalos labele, 335-ért. Alul egy Prism Antwerp matt tükörrel. Befejezésül pedig feltenném a kérdést: működtek már valakinél valaha az effajta szaktanácsok?

 

 negyzetszemuveg.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr524631530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mangalor 2012.07.06. 09:18:26

Túl szigorú vagy Robi, ahogy a honlapon a hozzászólásokat olvasom, egyeseknek óóóóóriási segítség ez a gyűjtemény. a többit nem kommentálom, totál másmilyen kereteim vannak, mint amit az arcformámnak ajánl (lehet, h valójában szarul is nézek ki velük?:o)

szalergy 2012.07.06. 09:34:27

Érdekes, hogy nem ajánlanak fektetett téglalapos kereteket. Ez amolyan maszkulin privilégium?
Nem értek a témához, de úgy tudom, ezek a keretek a szélesebb, hangsúlyosabb járomcsonttal megáldott embereknél jöhetnek igazán be (soványabb arctípus), ami azért a hölgyeknél is előfordulhat.
Ennek a javaslatnak a létjogosultságát azért tapasztalati úton meg tudom erősíteni. Sajnos bármennyire szeretnék ovál(közeli) lencséjű napszemüveget hordani, nem ajánlatos.

diktatorikus kleptokrácia 2012.07.06. 12:32:30

miért kell már rögtön az elején szóba hozni szegén SJP-t? én egyből a nyerítésre gondoltam, az jól megy a fejéhez, amúgy meg innen lehetne neki válogatni: www.google.hu/search?q=horse+sunglasses&hl=hu&rlz=1G1GGLQ_HUHU319&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Xr72T46JKfHS4QSOq8Fx&ved=0CD8Q_AUoAQ&biw=1440&bih=753
süti beállítások módosítása