napszemüveg

Telefonálás szemüvegben, orrcsonton át

2015. október 14. - Winkler Róbert

_a0d6771.jpg

A Venitex megkerülhetetlen tényező a munkavédelmi felszerelésekben. Elsősorban építkezéseken használatos kobakokat, fülvédőket és védőszemüvegeket gyártanak, és néha kombinálják a dolgokat. Van fülvédős védősisakjuk, néhány éve pedig a munkavédelmi szemüveget kombinálták a füldugóval, és ha már benne voltak, hozzácsaptak egy mobiltelefon headsetet is. Működni működik, de azért nagyon úgy néz ki, hogy a kor műszaki színvonalához képest kissé túlvállalták magukat. És a végeredménytől a Google Glass fejlesztőit sem verte ki a hideg verejték.

 

_a0d6772.jpg

Csak azért fényképeztem kézben, hogy egyértelmű legyen: nem egy normál méretű szemüvegtokról van szó. Maga a szemüveg rész 72 gramm, ami szemüvegként sok, de az eszköz annyira lehetetlenül bumfordi, hogy a Totalcar szerkesztőségében többen is kipróbálták, de a fotózást senki sem vállalta. Igaz, azt én sem.

 

_a0d6773.jpg

MacGyver ezzel a szettel Paks 2-t is simán beüzemelné. A készlet tartalma a szemüvegen és a puha tokon kívül egy töltő, egy kis csavarhúzó, egy biztonsági madzag a nyakba akasztáshoz, és két készlet tartalék lencse, valamennyi páramentes. Meg persze a nagy, félkemény tok, vagy szinte már diplomatatáska. Na jó, legyen neszeszer.

_a0d6777.jpg

Még ma kössenek rá csomót: új csillag született az URL-ek mennyei birodalmában, a Közmunkaruha.hu. A sok közmunkás itt shoppingol a napi árokgereblyézés után, aztán megveszik ezt a terméket, és attól kezdve nem kell letenniük a szerszámot, ha csörög a telefon. A kozmunkaruha.hu-n elég drágán mérik, 80 ezer forint felett, de hát jól tudjuk, a vidéki döbrögik milyen jól megfizetik a közmunkásokat, épp ez az üzleti modelljük lényege. A Védőfelszerelések.hu-n sem sokkal olcsóbb, ott 76700 forintért rakhatjuk a kosárba. Ha egyébként fele olyan kurrens termék lenne, mint mondjuk a csempészcigi, megcsinálhatnánk a szerencsénket, mert Angliában például 120 ezer forintnyi fontért (280 GBP) mérik. Persze az Ebay-en egy olasz szállító a magyar árfekvésben, 220 euróért adja. 

_a0d6778.jpg

És most kapaszkodjanak, de nagyon erősen: az orrtámasz valójában mikrofon, de nem a levegő rezgéseit méri, hanem az orrporcunkét. Ezt hívja a gyártó bone conduction-nek. Ez két dologgal jár. Egyrészt enyhe orrhangunk lesz, ami szerintem bőven tolerálható, ha azt vesszük, hogy a bennünket körülvevő levegő rezgéseit nem viszi át, tehát két betonkeverő, egy légkalapács és négy ütvefúró alkotta kamarazenekar mellett ha orrhangon is, de tudunk érthetően telefonálni. Teljesíti a 21 decibeles sztenderd zajcsillapítást, mindhárom mért frekvencián (a szabvány szerinti mély, magas és közép).

_a0d6780.jpg

2010-ben jött ki az eszköz, és időközben valószínűleg maga a gyártó is ráébredt, hogy hülyeséget csinált. Látszólag nem rossz a csomag, hiszen hát tényleg, egyszerre munkavédelmi szemüveg, fülvédő és bluetooth-telefon, de hiába. Sok munkavédelmi szemüvegnek vannak cserélhető lencséi, akár hegesztővé is alakíthatjuk őket fél perc alatt. Egy fülbe dugós headset pedig ugyanúgy szűri a zajt, én is ilyenben szeretek kopácsolni, meg flexelni a műhelyben. Egy madzagos headsetet ráadásul felvenni is könnyebb, ha valakin mondjuk sisak van, mert ennek a szemüvegnek a szárán lévő kis gombot kell megnyomni. Magyarárszágon valószínűleg egyet sem adtak el, de valószínűleg pár tucat azért került hozzánk, mert a Venitex csinált egyszer egy akciót: aki rendelt egy karton munkavédelmi szemüveget, kapott ajándékba egy ilyet. Márpedig a forgalmazók számos karton munkavédelmi szemüveget szoktak rendelni.

_a0d6782.jpg

A tesztszemüveget, izé, fülvédőt, vagyis a... headsetet köszönjük a Védőfelszerelések.hu-nak, a héten visszavisszük.

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr27967602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Myxomatosis 2015.10.14. 20:18:22

Nem csak vezetés, de munka közben is veszélyes telefonálni. De most komolyan egy építkezésen min 20-30 ember van egyszerre, különböző öngyilkossági hajlamot sugalló munkákat végeznek és kiabálással próbálják megakadályozni hogy napi 2-nél többen meghaljanak.
Ilyen helyzetbe biztos az a legjobb döntés hogy telefonálgatsz?

Nem mellesleg nagyon ronda, már a dobozától feljött egy kicsi a vacsiból.

Egyszerűen nem látom semmi értelmét, max tudsz vele villogni hogy neked van a legdrágább szemüveged hegesztéshez, és hogy valószínű te vagy a leghülyébb is.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.10.16. 12:48:22

Én a többször is végigolvasott poszt után sem értem, hogy ez miért volt olyan hülyeség. Lehet, hogy a gyakorlatban van valami komoly hátránya, de erről itt nem volt szó.

@Myxomatosis: Az már önmagában baj, hogy az építkezésen kiabálással próbálják a baleseteket megelőzni. De ezt a szemüveget nem betonkeveréshez meg talicskázáshoz használnák, hanem például a munkavezető viselné, akinek telefonálgatnia is kell. Vagy amikor valaki egy lehetetlen zugba bezsúfolva hegeszt, mondjuk, és ez a szerkezet nyilván adóvevőhöz vagy más kommunikációs eszköz is kapcsolható. A csontvezetéses mikrofon előnyeit pedig esetleg értékelheti az, aki máskor egy zsúfolt utca járdáján próbálja elmondani telefonban, hogy mi az iroda címe. Lehet, hogy jobb, mint a sok-sok éve használt gégemikrofon, ezt én nem tudom.

Myxomatosis 2015.10.16. 13:15:19

@Androsz: Munkavezető nem szokott védőszemüveget hordani, hát még ami így néz ki. Nem tudnám komolyan venni.

Amit írtam költői túlzás volt, de hidd el hogy minimum kurva hamar megfognak utálni, ha beszélnek hozzád, te meg telefonálgatsz/nem válaszolsz. Egy ilyen helyen tényleg fontos a kommunikáció több szempontból is.

Azért meg hogy teljesen lehetetlen helyzetekben 5 évente egyszer használd nem sokan fognak ennyi pénzt kidobni.
Zsúfolt utcában? Te komolyan használnál egy ilyet az utcán?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.10.16. 18:06:01

@Myxomatosis: Hogy ez hogy néz ki, most mindegy. Az elv szerintem nem rossz, csiszolni pedig még mindig lehet rajta. Például hogy égjen rajta egy LED, ha az illető beszél. A gyártóKnak még lehet sok jó ötletük, ha a termékre mutatkozik igény. A tepsifon is hülyeség, mégis vagonnyit eladnak belőle.

Az utcát úgy értettem, hogy aki próbált már a Rákóczi úton telefonba ordítva azzal próbálkozni, hogy "nem Korda, Kozma utca! Huszonhét. Hetes! Nem kettes, hetes, mint a hét törpe!...", az ráérezhet arra, hogy egy építkezés zaja szintén nehezíti a közönséges mikrofon használatát, ahogy a poszt is írta.

Myxomatosis 2015.10.16. 22:23:12

@Androsz: Csiszolni volt rendesen idejük hogy csiszoljanak rajta, nem tették meg. Komolyan még a doboza is ocsmány, én egy ezresért jobbat terveztem volna nekik, vajon kivel csináltatták/mennyiért hogy ilyen szar lett?
Hiába na, ha nem adnak értéket, nem kell csodálkozni hogy senki sem veszi meg.
Ez meg konkrétan olyan amit a kínain 2000-ért már inkább otthagyna az ember.

Aki annyit nem ért a marketinghez hogy a 90-es évek óta, egy ennyire, már-már szándékosan szar dizájnnal 70K-ért akkor sem tudnál eladni egy szemüveget ha röntgen látás funkció is lenne benne.

De nekem mindegy, ha tetszik vegyed, én megígérem hogy nem foglak kinevetni ha véletlen összefutunk a Rákóczi útnál.
süti beállítások módosítása