napszemüveg

Bollé 2015.

2015. november 09. - Winkler Róbert

_a0d6738.jpg

A Bollé hagyományosan négyféle szemüveget gyárt. Sima munkavédelmit, dioptriás munkavédelmit, taktikait az airsoftos és paintball közönségnek, ami nagy átfedést mutat a snowboardosokkal is, végül pedig hegesztőmaszkokat. (a fenti képen egy Rush)

_a0d6745.jpg

A munkavédelmi szemüvegek azért olcsók (1-4 ezer forint, átlagosan), mert egyrészt nincs divatorientált formatervezés. Vagyis nem költenek arra, hogy emberek tucatjai dolgozzanak azon, milyen limitált szériákat kéne kiadni jövőre. Másrészt az új szériákat nem reklámozzák. Harmadrészt a gyártásban nincsenek érdekes anyagok. Fém vagy acetát soha nem fordul elő, én legalábbis eddig nem láttam ilyesmit.

_a0d6744.jpg

Sokadrészt: az értékesítés is máshogy néz ki, nincsenek furcsa csomagok, hogy csak akkor árulhatsz egy márkát, ha rendszerben tartasz egy másikat. A példányszámok is mások, és persze nincs minden évben új kollekció, bár ezt már mintha számoltam volna. A Bollénál annyi a kusztom-lehetőség, hogy cégek kérhetik a kiegészítőket, mint mondjuk a szár, vagy bizonyos betétek, a saját színeikben. De ez nyilván nem úgy drágítja meg a gyártást, mint amikor a Ray-Ban kihoz egy széria Original Wayfarert spéci módon keményített farmeranyag kerettel, amit hosszan fejlesztettek, hogy egyáltalán működjön.

_a0d6746.jpg

A CSP a Comfort Sensitivity Perception rövidítése, és a gyártó az erős és gyenge fény radikális változásaihoz, és szélsőséges hideghez és meleghez ajánlja. Sajnos sem targoncás nem vagyok, sem brutál erős fényből árnyékba ugrálva nem tudtam tesztelni, a szibériai hideg - szaharai meleg sem jön most össze. De ha olyan jó, mint a Twilight, akkor nem lehet vele hibázni, mert erősen (52%) szűri a kék tartományt (380-500 nm), ami sokaknak fárasztja a szemét. Optikai szemüvegekhez is érdemes beikszelni az extralistán, mármint bármilyen márkájú szemüveghez, bármilyen optikában, ha kínálnak ilyen kékszűrő réteget. 

_a0d6747.jpg

_a0d6748.jpg

_a0d6749.jpg

A Rush orrtámasza nagy tartományban forgatható, tehát akár egy olyan kínaira is jó lehet, aki gyerekkora óta bokszol, és elég rossz a védekezése. Az orrtámasz másik érdekessége a tapadása: meghökkentő erővel ragad az orrnyeregre, szinte már kellemetlen is, amikor levesszük.

_a0d6750.jpg

Ez még mindig Rush, csak más szárakkal - igazából nem teljesen látom át a Bollé nevezéktanát. A lényeg, hogy ez a lencse Twilight névre hallgat, és leginkább szürkületi használatra javasolják. A javaslatot támogatom: nem csak szürkületben, de sötétségben is hordható. Sőt, ilyenkor késő ősszel gyakran hetekig is elhúzódik egy-egy szürkület, ez a lencse viszont alig sötétít, de nagyon kellemesen kontrasztosít. Régebben agonizáltam már ezen a szörnyű problémán, hogy vajon milyen szemüvegben robogózzon az ember este, mert a színtelen nem elég progresszív, a sárga lencse pedig szürkületben csak másképp rossz, mint nélküle. Ebben viszont jó. Nem tudnám megmagyarázni, miért, főleg mert a papírforma szerint minden, amin átmegy a fény, elnyel belőle valamennyit, de ez valahogy rak rá annyi kontrasztot, hogy jó legyen. És nincs olyan hatása, hogy úgy érezzem, mint a sárgánál, hogy az autók lámpái sokkal közelebb vannak, és mindenki engem üldöz.

_a0d6752.jpg

_a0d6753.jpg

A lencse szélén a nagy P a páramentes bevonatot jelenti, de nyilván nem annak rövidítése: Platinum a neve a Bollé új fejlesztésének. A Platinum bevonat a lencse mindkét oldalán fent van, és nem csak páramentes, de karcálló is. A karcállóságot nem teszteltem, mert sajnáltam összevandálkodni. A polikarbonát egyébként nehezen törik, viszonylag könnyen karcolódik, de van kollégám, aki már két éve használ egy karcálló bevonat nélküli Bollét biciklizéshez, motorozáshoz és flexeléshez, két használat között pedig csak simán behajítja egy táskába, de a lencsék még nem mondhatók karcosnak. Lehet, hogy a karcálló bevonat épp a páramentes bevonatot védi, amiért valóban kár lenne: a Platinum annyira páramentes, hogy ilyen 5-10 fok közötti futáskor, amikor semmilyen más szemüvegből nem lát ki az ember, ezen nincs egy kanyi pára sem. Legfeljebb a nyújtáskor, de arról meg utólag mindig kiderül, hogy valójában az arcomról belefolyt verejték. Hasonló döbbenet annak, aki megszokta már a  késő őszi motorozással járó tejüveg-effektust, hogy motoron sem párásodik, ha megállt az ember a pirosnál.

dsc05623.jpg

dsc05624.jpg

Próbáltam fényképes bizonyítékot készíteni, de elég nehéz kamerára átültetni: a Twilight nagyon keveset sötétít, de viszonylag sokat kontrasztosít. És nagyon sokat szűr a kék tartományból, ezért aztán éjszakai vezetéshez kifejezetten pihentető.

_a0d6754.jpg

_a0d6756.jpg

_a0d6757.jpg

_a0d6760.jpg

Több modellhez van cserélhető szár és pánt, az ilyeneket nyilván a paintballos és airsoftos felhasználók szeretik. Az ilyeneknél, illetve elég sok munkavédelmi szemüvegnél azt is feltüntetik, milyen torkolati energiával érkező lövedék becsapódását bírja ki.

_a0d6765.jpg

Extrémnek tűnik, de sokaknak megváltás lehet a rossz neonnal megvilágított helyeken dolgozók számára: a lencse felső részét teljesen fényvisszaverő fémréteg borítja. Nem dolgoztam még elektronikai alkatrészösszeszerelő üzemben, de még a jobb minőségűnek tartott, irodaházi neonvilágítástól is gyorsan fárad a szemem. Ilyen szemüvegeket persze nem a felhasználóknak, hanem a munkáltatóknak illene venniük.

_a0d6766_1.jpg

_a0d6767.jpg

_a0d6764.jpg

 Az állítható szögű szár is extra; nem igazán tudok elképzelni olyan különleges arcszerkezetet, ahol ezt ki lehet használni, de biztos nem véletlenül gyártják.

_a0d6730.jpg

Van még a Bollénak páramentesítő szpréje is. Próbáltam, nem csodaszer, nagyjából ugyanazt tudja, mint a többi hasonló. Páramentesebb lesz a felület, de azért közel sem annyira, mint akár a Bollé saját páramentes bevonata. Viszont jól néz ki a termék, főleg háromezerért, a hátsó ajtó mögé csomagolt mikroszálas törlőkendővel.

_a0d6732.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr598009125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ráérek 2015.11.09. 17:00:52

Itthon hol lehet kapni?

Kaksi Kapitány 2015.11.09. 19:35:45

Bollé contour átmenetes üveggel a kedvencem (asszem a 2. Kép) sokadikat használom már el. £5 ért már lehet rendelni ebay-ről, az egyetlen apró szépséghibajuk hogy oda van nyomtatva/égetve a felső részre a munkavédelmi besorolásuk a lencse felső részére ami pl. bringázás közben elég zavaró tud lenni.

Amúgy az ideális strandszemüveg hiszen csak ott lehet hagyni a parton nem kell ókli-őrséget ott hagyni mellette...

TLaCi 2015.11.10. 12:39:45

@Kaksi Kapitány: Én mondjuk simán csak bementem a balcsiba a holbrookommal, így se kellett őrség :D

Kaksi Kapitány 2015.11.10. 21:39:21

@TLaCi: Próbáld meg ugyanezt sós tengervízzel ;)

Myxomatosis 2015.11.10. 22:05:34

@Kaksi Kapitány: Még keményebb ha valaki édes tengervízzel csinálja. :)

Kaksi Kapitány 2015.11.11. 23:12:02

Na látom Robi bá' megijedt hogy 10 fölé kúszik a kommentszám :D
süti beállítások módosítása