napszemüveg

Az emberiség első full alu kerete

2011. augusztus 17. - Winkler Róbert

Csikós kolléga a Totalcar szerkesztőségében egyszerre csak előkapta ezt az érdekes dolgot a gyermekkorából. Csíkról tudni kell, hogy ifjonti éveit a papa kiküldetéseiből fakadóan Irakban, Japánban és egyéb helyeken töltötte, ezt a szemüveget homályos emlékei szerint Irakban hiénázta valakitől. Továbbá hogy hordta, de hétévesen behajította a fiókba, és később már csak gimis bulikban vette fel kreténkedésből. És a bringa ezt is túlélte!

 

 

A munkadarab érdekessége, amit nem veszünk észre elsőre, vagy nem gondolunk bele, hogy ez fém. A világ telis tele van fémkeretes szemüvegekkel. Fém a Ray-Ban Aviator, fém az ic! Berlin, még a Trisztben vett Persolom is a fémkeretesek közé tartozik. Ebben az a perverz, hogy ha már játszani akarom a Linnét, és rendszertanilag besorolni, mindenképpen a Wayfarer-alkatúak rendjébe teszem. Márpedig a Wayfarer hagyományosan műanyag.

 

 

A formája jó, ezen gondolom, nem nyitunk vitát. Az én fejemen persze szétfeszül, ahogy a Csikósén is, de szerintem kellő hittel és magabiztossággal még így is hordható. Ad valami sunyi, de világfias, mindentudó nézést. Egyes részletein el lehetne vitatkozni, hogy most szép-e ez a két rózsa a szélein, meg a keret látható illesztései, de a 30-40 éves, vagy régebbi fém tárgyak azt hiszem, alanyi jogon nem lehetnek rondák. A jobb oldali szárából kicsit kikopott már a felirat, mely országokra vonatkozik a szabadalom, de a végébe mintha körzővel karcolták volna a büszke Tura emblémát.
 


Legnagyobb meglepetésemre a Tura napszemüvegek ma is léteznek. Sőt: az optikai részleg arca Bryan Adams, az ő képe is fogad minket a céges honlapon. Tizenegy féle napszemüvegüktől ugyanakkor el kell mondanom, nagyon nem dobtam hátast.


Tipikusan az a kínálat, amire azt mondja az ember, hogy hát ezért meg minek az egész cécó? A Tura persze régi márka, ezt már Csikós napszemüvegéből is sejtettük, de olyan régi, hogy egyenesen 1938-ben alapították New Yorkban. Nem egy Persol, de azért tekintélyes. Monroe Levoy eleinte csak szemüvegalkatrészeket árult, majd 1947-ben szabadalmaztatta ezt, amit itt látunk a posztban: a teljes egészében alumínium keretet.

 

Kicsit darabos, de azért fasza. Főleg, hogy ez volt a teljes optikatörténelem első, teljes egészében fémből készült kerete. Tessék is megjegyezni, biztos bekerül az információ a fingatós kérdések dobozába, ha egyszer forgalomba hozzuk a Napszemüveg Blog-Kvízjátékot.

 


Régi Tura hirdetés, mindjárt megmondom, mi benne az érdekes

 

A Tura marketingtörténelmének érdekessége, hogy Levoy tudatosan csak nőkkel reklámozta a kereteit, mert szerinte az divatszempontból hitelesebb. Ez szöges ellentétben áll a Persol filozófiájával, amelyben időnként rájöttek, hogy nőknek is lehet szemüveget eladni, de a Persol máig inkább férficucc. A Tura meg inkább csak Kanadában tényező.

 

A Tura másik érdekes húzása volt, hogy az 50-es évek végén ez a cég csinált először átmárkázott termékeket: Christian Dior emblémával is árultak Tura napszemüvegeket. És ha már ennyit Turáztunk, mondjuk el azt is, miből ered a márkanév: az eredetileg House of Levoynak nevezett cég egy korábbi terméke, a Futura Mirror-ból maradt el a mirror, meg a fu.
 

A harmadik érdekesség, hogy (állítólag) Monoe Levoy tekintette először úgy a szemüveget és napszemüveget, mint egy ruhatár része, ennek megfelelően tervezve és reklámozva a kollekciókat. Az elv érdekes vadhajtása volt a fenti régi reklámon látható Turanette is: a szemüveg, ami fejtetőre tolva egyszersmind hajpánt. Állat, mi?


Ha az olvasónak esetleg van valamilyen rejtélyes, őskori napszemüvege, kérjük, tolja a képeket a Napszemüveg Blog Facebook oldalára!

 



 

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr523158190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dudadoktor · http://napiduda.blog.hu/ 2011.08.17. 11:18:21

A Csikós úgy néz ki mint a trinity killer a Dexterben!! :D

biker_kolee 2011.08.17. 11:30:25

Szerintem ultragáz egy ilyen szemüveg, poénból meg valóban elmegy bárhol, bármikor. :D

bekbórd! 2011.08.17. 13:22:16

oldalról nem sokat takar

1kutya 2011.08.17. 13:27:05

Csikóson még el-el, de Winkleren úgy áll, hogy perpill nem lehet megállapítani, hogy jön, vagy megy:-DDD

Cr 2011.08.17. 13:31:50

Erről az évek óta megszokhatatlan harcsabajuszról jutott eszembe egyik nap, hogy igazából amatőr.
Tessék, így kell:
30.media.tumblr.com/tumblr_lpq5tiYZTn1qzd3rjo1_500.jpg

:)

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2011.08.17. 14:32:39

A kanadai kormány hivatalosan bocsánatot kért Bryan Adamsért.

Fedup Sári 2011.08.17. 14:38:59

Csak én nem értem, hogy miért férfimodelleken fényképezték ezt a női napszemüveget?

robian 2011.08.17. 15:23:39

Winkli nincs FB-m, de van egy 30+ éves napgépem, ami nem jön velem szembe.

kepfeltoltes.hu/view/110817/20110817745_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

neglepően kényelmes, vállalhatatlannak tartottam, de átfutottam a blogot...

Winkler Róbert 2011.08.17. 21:30:09

@robian: Jézusom! Király, de mi ez?

robian 2011.08.17. 22:20:56

@Winkler Róbert: egy élemedett korban elhunyt, világlátott hölgy hagyatékából.
keletkezését a hetvenesekre tippelném, kb. olyan színe van a lencsének, mint eme blog szélei. beazonosíthatatlan, de érthetetlenül igényes részletek, (talán csináltatott)
statisztikailag léteznie kell olyan lénynek akinek jól áll és el kell jöjjön az az alkalom, és outfit amihez illik. (akkor a sors majd elintézi hogy hozzákerüljön)

Hiánypótló volt amúgy a blog, együtt érzek.
94óta vagyok beteg, az első blackflys damien megvétele óta.
bár a silhouette titan mellett hordani már nem akarok mást, de a persol sagahoz hasonlót szívesen olvasnék más márkákról.
béke
süti beállítások módosítása