napszemüveg

Ez lenne Adidas és Gucci?

2012. március 08. - Winkler Róbert

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal segítőkész, de a napszemüvegekhez nem sokat konyítanak. Az első állítás arra vonatkozik, hogy amikor felhívtam Suller őrnagyot, a kommunikációs igazgatót, megnézhetném-e a leletet, annyira flottul ment minden, hogy egészen elképedtem. A kettes számú állításról kicsit később.

4500 forint per darab?!
 

Volt ez a hír a múlt héten: a NAV nyomozói hatalmas fogást csináltak: 136 millió forint értékű hamis napszemüveget foglaltak le egy Győr közelében. 136 millió forint összérték 30 ezer szemüvegre vetítve - az annyi, mint 4500 forint per darab. Nem vagyok képben, hogy az ilyen elkobzott áruknál milyen árral számol a NAV, nagykerrel, kiskerrel, esetleg bekerülésivel, de úgy emlékszem, drogfogás esetében utcai árban szokták megadni a fogást. Akkor tehát ez a 4500 forint a potenciális fogyasztói árat jelenti. Az MTI híréből derült ki az is, hogy a fogás kétféle márkát, Adidast és Guccit jelent.

 

Pornósztár-Gucci, yeah!
 

Kíváncsi lettem tehát, hogy nézhetnek ki a szemüvegek, hiszen ennyiért már jó minőségű hamisítványt várnék el, messze jobbat, mint Pista kollégám Ázsia Centeres Aviatora, vagy Eszti thaiföldi és vietnámi hamisítványai. Felhívtam tehát a NAV sajtóosztályát, ahol közölték, hogy persze, nézhetem és fotózhatom, csak nem Pesten, hanem Győr mellett, ahol raktározzák.

Bérraktár a szántóföldön, egy tüzép és egy festéknagyker között.
 

Mondanom sem kell, hogy aki értesült expedíciómról, kivétel nélkül megkért, vigyek neki legalább egy Guccit. Hiába, az ember már csak ilyen, vagy legalábbis nekem kéne  kicsit jobban megválogatni a barátaimat. (És anyámat.) Magam is tartottam tőle, hogy rákívánok a szép Guccikra, vagy egyszerűen megtébolyodok, és kukorékolva ugrok fejest a medencébe, melyben nyilván színültig hullámzik a 136 millió forintnyi hamis napszemüveg. De ahogy megérkeztek a vámosok, és kinyitották nekem a raktárat, hamar kiderült, hogy aggodalmam teljesen alaptalan.

Nem akar ez sem Gucci, sem Adidas benyomást kelteni
 

Először is az Adidas napszemüvegek nem Adidasok. Sem márkajelzés, sem fazon tekintetében, minőségileg pedig, ha egyáltalán lehet az előző kettő alá menni, még kevésbé. Ezek bizony olyasmik, mint a Tescóban talált Carrera-kópiák, csak kicsit más fazonban. Nem is egészen értem, miért álltak rá Kínában ennyire pont a Carrerára, amikor megvan annak a közönsége, de én valahogy a Ray-Ban hamisítványt eladhatóbbnak érzem.

Hasonló fazonú Adidas napszemüveg egyébként valóban létezik, de ilyen márkajelzéssel nem: vagy a klasszikus három levelet rakják a szárra, vagy a modernebbik, háromszögletű logót. Előfordul az is, hogy kiírják a teljes ADIDAS-t, de három csík, olyan nincs. Ez tehát - szerintem - még annyira sem hamisítvány, mint a dislexiás csórók megtévesztésére szánt Adibas és Reobek cipők.

 

Ha valakit részletesebben érdekel a téma, nézzen körül az Adidas Eyewear honlapján: van nekik sport-vonaluk, utcai (casual), originals, ami nem igazán tudom, mit jelent, aztán... Na jó, vagy én vagyok a hülye, vagy aki az Adidas honlapját csinálta, de nem igazán derül ki, mit szánnak ők utcainak, sportosnak illetve sportszemüvegnek. Mindenesetre a Performance vonalon a háromszöges logó van, az Originalson a háromlevelű klasszikus. A három csíkot nem használják szemüvegen, vagy legalábbis nagyon nem jellemző.

És akkor nézzük, mi az, ami a NAV nyomozói szerint hamisított Gucci napszemüveg. Először is nincs rajta Gucci felirat. Sem a dobozon, sem a celofánon, sem a matricán, sem a címkén, sem a szemüvegen. G betű az van rajta, de ez egy paraszt-G. Gucci napszemüvegeken ritkán van nagy G, az sem paraszt, inkább Bonyolult G. Az ábécé egyetlen betűjére pedig nem vonatkozhat védjegyoltalom, hiszen még több betű azonos kombinációi is előfordulhatnak eltérő iparágakban. Így ha Géza bácsi megalapítja a Géza Eyewear-t, simán dizájnoltathat ilyen logót. Egyébként valószínűleg ilyet is fog.

A cikkszám sem akar Gucci-benyomást kelteni
 

Fogalmam sincs az eset hátteréről, és nagyon remélem, hogy a NAV nem ezzel a módszerrel kozmetikázza valamennyi felderítési statisztikáját. Nyugodt szívvel jelenthetem ki, hogy bármelyik győri optikus elmondta volna nekik ugyanazt, amit én, szakmailag jelentősen megalapozottabban. Ha pedig a kamionos ellen tényleg hamisításos alapon akarnak fellépni, hát nem kell neki nagyon drága ügyvéd, hogy ezt megússza.

A bal oldali raklap tartalmazza a szajrét

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr134295674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hobbijogász 2012.03.08. 14:14:22

Áru hamis megjelölése bűncselekmény, ha a szakértő megállapítja hogy alkalmas a megtévesztésre a bemutatott példány...

2012.03.08. 14:58:51

Ezek tényleg nagyon gagyik, még hamisítványnak is. Thaiföldről 1500-ért megtévesztésig hasonlót lehet hozni, úgyhogy ezek utcai értéke kb. 500 forint lehet. Bizony kell a kozmetika a bírság bevételeknél.

Winkler Róbert 2012.03.08. 14:59:55

@Hobbijogász: És szerinted egy papucsállatkán kívül meg lehet ezekkel téveszteni valakit? Aki ad ezekért 4500 forintot, mert Gucci/Adidas?

1kutya 2012.03.08. 15:12:03

@Winkler Róbert: leírtak szerint a navosállatot (ezúton is elnézést kérek a kifejezésért a nagy nemzetközi nőnap alkalmából feleségemtől és összes kollegájától:) lehet még megtéveszteni vele.

is 2012.03.08. 16:04:52

@Winkler Róbert: a szemüveg minősége egy dolog, abban igazad van. a három Adidasos csíkot viszont pontosan a napszemüveg-vásárlók azon 1%-a tudja, aki ennek utánanéz. A többinek ez _lehet_ Adidas. Jogilag nem azon múlik a 3 csík kérdése, hogy használja-e, hanem azon, hogy levédette-e ipari védjeggyel. Mert ha levédette, akkor az az övé, akkor is, ha nem használja. Van egy gyanúm, hogy levédette.

Winkler Róbert 2012.03.08. 16:14:14

@is: És látod magad előtt az embert, aki kiad érte 4500 forintot, mint Adidas szemüvegért, amikor semmijén nem hordoz Adidas feliratot és emblémát? Nem beszélve arról, hogy ezt a trágyát nyilván nem optikában árulják, hanem kínai piacon, vagy utcán ahol 1000 forint a felső határ.

halaloszto 2012.03.08. 16:24:26

Szerintetek ki segit a NAV-nak eldonteni, hogy valami igazi Gucci vagy sem? Nem lesz nagy meglepetes, ha kiderul hogy a Gucci importore, ugye? Es ugye neki nem csak az nem erdeke, hogy hamis guccik legyenek a piacon, hanem az sem, hogy egyaltalan mas napszemuveget aruljon, sot, akar az sem hogy valaki mas igazi guccit hozzon be.

Egyszeruen valami kis ceget most megszopattak. Ennyi erovel a tescoban is lefoglalhatnanak egy csomo mindent, csak annak nem mernek nekimenni.

vajk

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.03.08. 16:31:09

Szerintem itt arról van szó, hogy egy finánc főnököt kihagytak valami előző buliból és így áll bosszút. A cigivel is ez folyik itt, a keleti végeken. De mindezt egy ismerősömtől hallottam, aki ismer egy olyan embert, aki látott már egy olyat, aki beszélt egy ilyennel. Nehogy hajnalban itt rám rúgják az ajtót. Az ország így működik. Ja, és még egyszer mondom, SZERINTEM!

pit001 2012.03.08. 17:25:47

A legszebb az a dologban amikor egy full laikus ember ír cikket olyanról, amiről csak hallomásból tud, meg max. onnan, hogy egyszer vett 50 rugóért egy eredeti napszemüveget, hogy tudjon vele villogni nem is tudom, talán a csajok előtt? Vagy nem, na mindegy hagyjuk.....
Szerencse, hogy te értesz minden luxus dologhoz és gagyihoz. De el kell néznünk neked ezt is, ebből élsz. Te melyik oldalról kapod a fizetésedet? Attól függ igaz? A másik baj az, hogy azt sem tudod hol lehet megnézni azt, hogy mik azok a védjegyek amik le vannak védve. Ha tudnád ez a cikk nem jött volna létre, pedig az adatok bárki számára hozzáférhetőek. Ja és még valami ha 30 rugóért tudsz 30000 darabot akkor írj mert megveszem mindet, szeretnék én is jómódú lenni és ez elég is lenne hozzá. Akkor nekem is futná igazi adidas szemüvegre, mert most 3000 Ft-os sincs, ettől olcsóbbat meg nem lehet venni boltban.

gonzo 2012.03.08. 19:49:11

Nnna kezdek megjelenni a trollok...pedig olyan fasza kis blog ez.

Winkler Róbert 2012.03.08. 19:50:20

@pit001: Jól látod a lényeget: én laikusként néhány perc alatt a végére tudok járni, milyen védjegyek szerepelnek a két márkán. Hogy a NAV miért nem, azzal kapcsolatban nem akarok tippelgetni, csak az a biztos, hogy egy ennyire piti kis ügyben is bír lenni egy százmilliós csúszás.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.03.08. 20:23:55

Kell a hir a medianak, hogy mit fogtak.
Na es a NAV beszamolokban is jol mutatnak a szamok.

Szanalmas...

atiz 2012.03.08. 20:29:45

@halaloszto: korabbi munkaadom eppen akkoriban kezdett feltorni, mikor odakerultem, ugyhogy nekialltak nyomni a corporate branding-et. A logo nagyon tavolrol, sotetben, es kb. 4 guszti utan valoban hasonlitott egy picit a gukki logojara.

tippelj, mennyi ido volt, mig kapott a CEO egy telefont a cegjogaszoktol, hogy leszunkszivesek valtoztatni a jelvenyen...

ami a lenyeg: nagyobb cegeknel jogaszok hada foglalkozik a markavedelemmel, oket ezert fizetik, hogy barmit megtamadjanak, ami egy kicsit is gyanus. A logika abszolut semmit nem szamit (a munkaltatomnak meg erintolegesen sem volt koze a divatiparhoz)

halaloszto 2012.03.08. 20:59:27

@atiz: de itt pont az a fennforgas, hogy nem a gukki jogasza hivta fel a hong sheng import ceo-jat, hogy nem kellene, hanem rajuk uszitotta az allamot. az allam a gukki veroemberet jatssza az en adombol.

kivancsi lennek, ki tudnanak-e allitani egyetlen igazi _fuggetlen_szakertot_ a temaban. fuggetlen alatt ertem, aki nincs, es az elmult ot evben nem volt szerzodeses vagy uzleti viszonyban az erintett markatulajdonossal/importorrel.

vajk

Csak Norris 2012.03.08. 21:35:40

@pit001: Kend aztán írt annyi fasságot a semmiről hogy az má fáj...

pitybull 2012.03.09. 10:52:18

A hírértéknek adtak azzal, hogy Ad..as meg G..ci lett belőle (Már le sem merem írni, nehogy a troll nekem essen, hogy nédmá ez is hogy ért hozzá. MIBŐL???)
Jó hétvégét (a trollnak is :))

Jokerpofa 2012.03.10. 01:57:54

Tudom, nem ide kéne írni, sorry ,de....
erről vélemény?

www.forzieri.com/usa/product_view.asp?l=usa&c=usa&dept_id=80&sku=pd472711-008-00

durván jól áll amúgy
süti beállítások módosítása