napszemüveg

Legjobb vétel a munkavédelmi

2012. augusztus 05. - Winkler Róbert

sperianszembol.JPG

Első versenyzőnk egy totalcaros kolléga, Papp Tibi tulajdona, aki motorozáshoz használja, és igen meg van vele elégedve. A Sperian munkavédelmi boltból származik, a büdös életben nem hallottam róla. ha fogadnom kéne, arra tennék, hogy az olvasó sem, pedig a Sperian a honlapja szerint maga a munkavédelmi világelső. Még magyar honlapjuk is van, melyen kellemesen böngészhetünk a fejvédők, szemüvegek, hallásvédők, zuhanásgátlók, vagy akár nukleáris és vegyi védőeszközök között. Ezek után nem kellett volna csodálkoznom, hogy ifj. Feszl István optikus, aki hozzám hasonlóan nem hallott még a Sperianról, percekig álmélkodik a mérési eredmények láttán. Hogy az UV-szűrés jó lesz, azon nem csodálkozott, hiszen korábban már aluljárói gagyiszemüvegek is jól szerepeltek, elvégre a polikarbonát alapvetően jól szűri az ibolyán túli sugarakat. Az optometrista a Sperian prizmakorrekcióján ámult el (a monitor jobb alsó sarkában látható számok).

sperianprizma.JPG

A prizmakorrekció annyit jelent, hogy kompenzálják a lencse íveltségéből eredő problémákat, a gép által kiírt számok pedig erre utalnak. Megnézzük a másik lencsét; a számok azonosak, ebben tehát precízen kompenzálják a lencse - egyébként jelentős - íveltségét. Ha felülről nézünk végig a keret nélküli lencsén, láthatjuk is, hogyan vékonyodik, arányban az íveltséggel. Egy Sperian munkavédelmi szemüveg tehát a periférián sem torzít, ami nem csak munkában jön jól, de motorozás közben is életet menthet. Vagy legalább nem fájdul meg a fejünk. 

sperianfelulrol.JPG

Ha pedig valakinek lettek volna kétségei a Sperian UV-szűrésével kapcsolatban, hát parancsoljon: a 2%-os UVA-áteresztés is tökéletesnek minősíthető, Ray-Banek és Oakleyk is belecsúsznak a 98%-os tartományba. Nekem ez a fazon kicsit fura, de a márkanevet megjegyeztem, és ha ősszel veszek a szürkületi robogózáshoz egy sárga munkavédelmit, először a Sperianok közt nézek majd körül.

sperianszures.JPG

Kettes számú versenyzőnk is munkavédelmi boltból van. Kétezerötszáz forintos árkategória, a név Zekler, ami csak eggyel tűnik komolyabb dolognak, mint bármi, ami nóném. Főleg, mióta a kínaiak rákaptak, hogy ha már nem tudnak megvenni egy európai márkanevet, mint mondjuk a Grundig, akkor csinálnak saját, európaias-németes hangzásút, mint mondjuk a Neuzer biciklié. A Zekler viszont nem kínai, hanem svéd, a gyári honlap is svéd nyelvű, de átkattintható angolra. A Zekler úgy került a tesztcsomagba, hogy a Totalcar tördelője, Tamás behozta az öccséét. Mindnyájan izgultunk, vajon Tamás öccse visszamenőleg megvakul-e. Hát nagyon nem.

DSC03011.JPzeklerbalrol.jpg

A Zekler tehát létezik, bár nyilván nem reklámoznak civileknek, mint a Ray-ban vagy a Carrera, bár gondolom, néhány brosúrát azért szétszórnak a munkavédelmi boltokban. Termékeik között vannak fülvédők, akár beépített FM-rádióval is, valamint maszkok, utóbbiak engem kevésbé érdekelnek, de egy bringás tán még ezekre is rágerjed. Összességében üdítő egy honlap: mindenhol a lényeg, és csak a lényeg. Könnyű navigálni, és sehol nincsenek idegesítő animációk, csillivilli baromságok, amikkel az ügynökségek általában jól lehúzzák a net-analfabéta vállalati döntéshozókat.

zeklerprizma.JPG

A Zekler prizmamérése is jó korrekciót mutat, még ha Feszl optikus ettől nem is volt annyira elájulva. Igaz, a Sperian már megcsinálta az első döbbenetet, utána már nem szól akkorát, hogy egy háromezer forint alatti munkavédelmi szemüvegben jó minőségű lencse lehet.

zeklerszures.JPG

Tökéletes UV-szűrés, és érdekes, hogy a színvilág nagyjából egyenletes, de 600 nanométer, azaz a sárga és a narancs táján kicsit nagyobb az áteresztés. Ez védelmi szempontból nem jelent semmit, inkább ízlésbeli kérdés.

zeklerszembol_1.JPg

Munkavédelmi létére elég utcai megjelenésű a Zekler, a kerete egyszerű, láthatóan olcsó műanyag, de a lencséibe nyomtatott kódokból sejthettük, hogy a minőség nem lesz rossz. A két munkavédelmi után megnéztünk egy félvilági szerzetet, ami már önmagában is végtelenbe nyúló vita alapja lehet: egy Auriol névre hallgató izé a Lidl-ből. A lidis cuccok elsősorban olcsók, másodsorban elfogadható minőségűek.

lidisszembol.JPG

Az Auriol árban mélyen az előbbiek alatt van, nagyjából a 750 forintos lélektani határ körül, amennyiért a Lidiben tartós fogyasztási cikkek miriádját kapni. Viszont erről nem találtam a neten semmit, ami annak lehet köszönhető, hogy az Auriol a Lidi saját márkája, van nekik belőle karóra meg hőmérő is. Ez a napszemüveg meglehetősen hasonlít a Zeklerre, a formája sem rossz - semmi különös, de a legtöbb embernek jól áll. Viszont tapintásra, a szár mozgatására egyértelműbben vacakabb, mint a munkavédelmiek, pedig a Zekler sem egy Persol. Pont leszarom, mennyire kelt minőségi benyomást a keret, mondhatja erre az olvasó, hiszen nem fogdosni lesz, hanem védelemül a nap ellen. Képes-e erre egy lidis árva? 

lidisszurese.JPG

Ennyiért nyilván egy hulladék, gondolhatnánk ugye, de ez csak a keretére és a zsanérokra igaz. A lencse viszont olyan, mint amit úgy gyártottak Kínában, hogy tudták, ha rossz lesz, nem kapják meg érte azt a sokmillió jüanos ellenértéket. Ránézésre nem torzít, de a szűrési vizsgálaton is maximálisan teljesít: 99% az UVA és UVB-szűrése. Prizmakorrekció ebben már nincs, de könyörgök: 750 forint! Annyiért tökéletesen (1-1%) véd az UVA-UVB ellen, aztót vezetni, strandon dögleni, ráülni és elveszteni egyaránt tökéletes. Ha precízen tervezett és gyártott lencsét akarunk 3000 forint alatt, a munkavédelmi bolt a mi helyünk.

lidisszara.JPG

lidistorzitas.JPG

A termékeket természetesen ezúttal is a Feszl Optikában teszteltük.

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr14648681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madárfejű Lajcsika (törölt) 2012.08.05. 11:18:45

@tisztakéz: Tudod mit és tudod hova?!

Amúgy aki 3000-nél többet ad ki egy napszemüvegre, az tényleg napszemüvegbuzi.
Én most egy 1100 forintos munkavédelmit hordok, nem spórolásból, hanem mert amelyik olcsó napszemüvegesnél csak jártam, szinte sehol nem láttam normális férfi napszemüveget, szinte kizárólag női modellek vannak mindenhol.
Úgyhogy meguntam és betértem a sarki munkaruha boltba.

min 2012.08.05. 11:24:29

Én már évek óta hangoztatom haveroknak, hogy a munkavédelmi napszemcsik teljesen jók sportcélra mert ott a biztonság a fontos minden téren nem a külcsíny és az ára töredéke egy márkás sportszemüvegnek.

weinbau 2012.08.05. 11:57:01

Én pont ezt a Zekler modellt használom. Mi áruljuk is úgyhogy lassan az összes ismerősöm fején ilyen virít. 2500 forintért egy karcálló, páramentes szemüveg normál dizájnnal. Én elégedett vagyok.
Vannak még pofás szemüvegeik ennél olcsóbban is.

Szondi két apró tesztje 2012.08.05. 12:30:35

Próbáljátok meg az Uvexet is. Nekem olyan van, amiben cserélgethető az üveg, éjszakai guruláshoz a sárgát-, falfúráshoz a víztisztát rakom be.

op tomi 2012.08.05. 13:08:52

Ezeken a munkavédelmi izéken én is ledöbbentem, mérni hozták hozzám, miszerint elajándékozzák vagy kidobják, én is meglepődtem magamon, amikor azt mondtam: ha tetszik, hordd nyugodtan, teljesen rendben van:)

2012.08.05. 14:28:24

Hú isz disz "miriád"?
Témához:
-Mi Sperian-verziókat használunk Hollandiában, Németben is erőművek építéseinél. 10 Euróért már nagyon kellemes minőséget lehet venni, ami ráadásul rendkívül kényelmes és jól összeszerelt. És miután két Randolph Raptorra ültem rá három év alat, miközben beszálltam a kocsiba, azóta tuti, hogy az említett 10 euró lesz a maximális limit ebben a szegmensben. ;).

scsaba1 2012.08.05. 14:33:12

Egyébként akinek bejön az outdoor vonal, annak érdemes szétnézni a munkavédelmi boltokban is, mert töredékáron lehet megvenni egy rahedli dolgot a csillivilli márkaboltokkal összehasonlítva.

Elnyűhetetlen, széttaposhatatlan meglehetősen jó vízálló sárga bőrbakancs 8-10k. Vastag nadrágok, ingek, pulóverek nagyon baráti 4 számjegyű árakon. Hétköznapi használatban gyakorlatilag örök élet meg egy nap.

Árkászati Hadimérnökség 2012.08.05. 15:58:31

Aha, Neuzer kínai.
Lehet, hogy megbízhatóak vagytok, de néha figyelmetlenek.
Neuzernek hívják a magyar alapító-tulajdonos-ügyvezetőt.
Andrásnak. Szül. 1962. július 27. - Isten éltesse!
Gyára Esztergomban.
Továbbá Nagyváradon.
Tiszteletttel
Árkászati Hadimérnökség

baseldon 2012.08.05. 16:02:02

Es lehet ilyet kapni dioptriasban is 3000-ert?

Molmanó 2012.08.05. 16:11:28

@scsaba1: Igaz! Évek óta csak munkavédelmi boltban vásárlok bakancsot télire. Az utóbbi időben a dizájn is elfogadható és szabványban előírt minőséget KELL gyártaniuk, mindezt a divatbakancsok árának a töredékéért. :)
Egyáltalán nem csodálkozom a napszemüvegen sem.

2012.08.05. 16:31:22

"de 600 nanométer, azaz a sárga és a narancs táján kicsit nagyobb az áteresztés."

Ez sokszor szándékos dolog, a sárga/narancs szemcsiknél ki is emelik:
"Areas of use: Orange and yellow lenses give sharp contours, making them especially suitable for e.g. inspection work."
(Laborban is hasznos sokszor. De gondolom nem kell bemutatni a dolgot, az aszfalt jelzéseit is kiemeli.)

Én bringázáshoz használok egy teli narancs polikarbonát Zekler 45-öt, ha legközelebb csináltok tesztet, szívesen kölcsönadom. (pl.: loyalmunkaruha.hu/termek/zekler_45_-_narancs.html )

magyar bucó 2012.08.05. 17:51:31

@Piciki: Not hú, vat

Neked nem szóltak, hogy nem dicsőség műveletlennek lenni?

meszotar.hu/keres/miri%C3%A1d

szaffy, a boldog nyúl :) · http://vedofelszerelesek.hu/ 2012.08.05. 19:12:10

Robi,
A Speriant tavaly átnevezték és egy ideje Honeywell néven fut, úgyhogy akkor sem kell meglepődni, ha ilyen néven talál rá az ember egy régebbi Sperian szemüvegre.

A Zekler szemüvegeket nálunk is nagyon szeretik, én is egy ilyet használok évek óta utcára is. Idén nyáron kezdtük el tartani a Bollé munkavédelmi szemüvegeket, még nem nagyon ismert az országban, max az utcai vonulata. Ha szeretnétek szívesen adunk kölcsön tesztelésre is. Baromi jól néznek ki.
vedofelszerelesek.hu/243-vedoszemuvegek

szaffy, a boldog nyúl :) · http://vedofelszerelesek.hu/ 2012.08.05. 19:16:30

A másik dolog ami a munkavédelmi szemüvegek mellett szól, hogy még a legolcsóbb, minősítéssel rendelkező! munkavédelmi szemüveg sem torzíthat, különben nem kapja meg a minősítését...Ezt pont a lencsén látható számokról tudhatjuk meg.

2012.08.05. 19:28:22

@baseldon: 3000-ért szerintem nem, de kérdezd meg a forgalmazónál.

Poptaritop 2012.08.05. 21:50:50

Én Zeklert használok bicajozáshoz, utcára és maxi jó. 3000 Hufnál többet nem szabad ilyen strapa cuccra kiadni. Nálam legalábbis csúnyán fogyó eszköz. ;)

Plumper 2012.08.05. 22:05:33

@baseldon: a legnagyobb lehúzás és mocskosság a dioptriás napszemüveg.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.08.05. 22:11:16

Szerintem nincs min csodalkozni azon, hogy egy munkavedelmi szemuveg nem torzit.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2012.08.05. 22:54:41

Azt nem tudom, a kínaiak akarták-e, de a Grundigot a törökök vették meg kb. 5 éve (ami azelőtt BEKO volt, az most Grundig).

kewcheg 2012.08.05. 23:27:43

@Szárnyati Gézа: meg úgy tudom,az AKAI-t is....

Überspannung 2012.08.05. 23:43:38

Én is munkavédelmiben biciglizek.
DE bazzeg ne reklámozzátok már ezeket ennyire, mert a boltosok még észbe kapnak és elkezdik emelni az árakat.

sporting1.6 2012.08.06. 06:07:26

Horgász szemüvegek? Pl. Shimano-t vagy Rapala-t 7.000 Ft. körül lehet kapni.

www.haldorado.hu/shop.php?subcatid=189

Itt Shimano épp nincs, de általában kapható.

sporting1.6 2012.08.06. 06:09:50

Ja igen, 7.0000-ért már polarizált, ez a vizen fontos. Én vezetni is ilyet használok.

sporting1.6 2012.08.06. 06:27:30

7.000-ért természetesen.

soska71 2012.08.06. 08:18:04

Szuper cikk köszönjük! Miért nem néztek be a Decathlonba? Mégse Lidi de nem is kell munkavédelmi boltba elmenni. Ott a saját (kék) márkás cuccok között vannak szemüvegek, akár cserélhető lencsével is. Azokat is lehetne tesztelni. 2-3 temrékük is van 1-3eFt között.

Plumper 2012.08.06. 08:23:49

@Szárnyati Gézа: mert qrvasok pénzzel lehúznak az optikusok a dioptriás napszemüveggel.
ezt is, mint oly sok mindent, külföldről rendelem.

Plumper 2012.08.06. 09:25:53

@Szárnyati Gézа: Zenni optical és Goggles 4you

Kahuna13 2012.08.06. 09:30:00

Üdv!

Talán kicsit buta kérdés: a Sperian Mo. honlapján bal oldalt van a DuraMaxx™ termék bannere, ami így elsőre megtévesztésig hasonlít egy snowboardos szemüvegre... Esetleg nincs valakinek tapasztalata e téren?

Köszi!

reservoir 2012.08.06. 09:45:30

Én egy munkavédelmi napszemüvegben mentem vitorlázni, ami eddig tökéletes volt airsoftozásra is.
Na itt (Balaton) ahogy víz érte a lencsét, olyan lett, mintha a tengerbe vittem volna, mintha só réteg keletkezett volna rajta.
Olyan, mintha levált volna róla egy felület. Megkeményedett fehér kis behálósáodás, ami utána letörölhető.
Aztán másnap ugyanez.

Na ez mitől lehet?

2012.08.06. 09:56:36

Én egy Bollé Tracker II-t vettem munkavédelmi boltban (3900), jól néz ki nagyon, és ami poén, hogy van egy belső feltehető (levehető)szivacskeretes betétje meg egy gumis szíja, ezekkel szilárdan rögzíthető a fejre, főleg biciklizéshez használom, bazi kényelmes. Airsoftos fórumokon dícsérik nagyon, mert mittomén hány joule-t kibír a lencse, szóval bogár, apró kő felverődése nem árt neki, ajánlom erősen cangához, robogózáshoz.

k8mate 2012.08.09. 17:47:25

@Plumper: erre most lehet megtaláltuk a megfelelő megoldást és árban nem vészes.
vedofelszerelesek.hu/vedoszemuvegek/6677-bolle-solis-polarizalt-munkavedelmi-szemuveg.html
A névért bocsánat: ez a Bollé Tracker II víztisztában és füst színben kapható. Nézd meg a termék kisvideóját és kiderül a varázslat;)4000 a szemcsi+4000 a lencse + az optikus faragása.

safranek 2012.08.29. 10:29:39

Én most vettem egy Sperian XC készletet, keret + HDL Sárga, + TSR Szürke és egy dioptriás keret.
Az első tapasztalatom, hogy minőségileg nagyn jó, stabilan tart, a lencsék tényleg nem torzítanak. A sárga lencse nagyn jó számítógépezéshez is. Vezetés közben tisztább látás érzetét adja.
Ami viszont nagyon hiányzik, az a polárosság. Nagy kár hogy nem ilyenek a lencsék.

golyós · http://indafoto.hu/bowlingcamps 2012.10.02. 00:22:31

Most hagytam el egy Zekler-t spanyolban. A Bakos Faárunál lehet kapni vagy 4 félét.
Pfff!

petrochelly 2014.07.02. 11:34:57

Sziasztok,

Ezt néztem ki magamnak: loyalmunkaruha.hu/termek/zekler_z106.html , de csak annyit látok, hogy en 166 és en 172 szabvány. Ez szűri az UV fényt is? Mert van olyan szemüveg, amelynél még odaírják azt is, hogy UV400, de ennél nincs ott.

Köszi

vinyi 2014.07.02. 21:03:58

Vettem 3 db 3M-et 4500-ért. Víztiszta, sárga és füst. Kedvem szerint viselem őket.:)

B. S. Nagy 2017.03.15. 16:28:45

Az UVEX-eket is jó lett volna látni a teszteknél. Én melózni a Cybric-et használom és nagyon jó. A kerete kicsit szűkösebb az átlagnál és a fejen (a fülrésznél) zavaróan tud szorítani, de a lencséje nem torzít és szép élesen lehet látni vele. És párásodás mentes valóban.

vfruzsi 2017.05.02. 09:07:59

@Árkászati Hadimérnökség: ezen en is ledobbentem, h nem tudjak, h az egy magyar ceg.. Nekem bringam van toluk :)
süti beállítások módosítása