napszemüveg

Eközben Thaiföldön

2013. január 22. - Winkler Róbert


DSC_0105.JPG

Írtunk már thaiföldi és vietnámi Ray-Ban hamisítványokról, melyeket turistautak kötelező szuvenírjeiként hoznak magukkal az emberek. Esetleg szóróajándéknak - így kaptam én már eddig két kamu TAG Heuer karórát is. Koh Chang szigetén tehát nem ért meglepetésként, mennyiféle hamis Ray-Ban kapható. Meglepetés mégis akadt: rengeteg a hivatalos optika, bennük valódi Ray-Banekkel, még nagyobb meglepetés az áruk.

DSC_0106.JPG

Óriási a választék, a legtöbb változatlanul Wayfarer-hamisítványból, és Wayfarer-klónok hamisítványaiból van. Találni sokféle Aviator-fazont is, de leginkább az egyszerű alap-Aviatort, mert egy Outdoorsman azért már több kézimunkát és műanyagot igényel. A legtöbb hamis napszemüveget Ray-Ban-től Pradán át Vans-ig úgy ezer forintnyi bahtért lehet elhozni az udvariassági alkudozást követően. 

640DSC_0103.jpg
Érdekes módon a Vans emblémás hamisítványok egész jó minőségűek, a China Martban 2-3 ezer forintért mérik az ilyesmit, persze nemlétező márkanév alatt.

Van tehát rengeteg hamis napszemüveg. Jelentős részük elég rossz, főleg a fém keretesek, de a műanyagok is elég durvák tudnak lenni, különösen az Original Wayfarer-klónok. Ólajtó-zsanérként csukódik a száruk, a keretet pedig egy festéksprayvel fújták, de mintha egy pávián csinálta volna, egyik kezével a seggében: alapban egyenetlen a felület, de porszemek is beleszálltak. Aki látott már ilyet, nem kérdi, miről lehet megismerni a hamis Ray-Bant. Vannak ugyanakkor egészen jók, mint például a fenti képen. A szár kifelé is rugózik, jó a csukódás érzete, nincs béna festés, és a többi. Az is egyfajta fejlődés, hogy a legtöbb hamis Ray-Ban szárán nem MADE IN USA felirat van, hanem Italy, bár látni mindenféle marhaságot, egyiken-másikon még rendes méretjelzés is előfordul. Na de hol a meglepetés?

DSC_0107.JPG
Például itt, az egyik rendes optikában. Látott már valaki ilyen tizedestört-akciót? A következő meglepetés, hogy a hamisakat árulóktól 20-30 méternyire kapni az eredeti árut is. És mennyiért? Nézzük csak, klasszik Outdoorsman (RB 3029), 9500 bahtért. A Google valutaszámolója szerint 6,5-tel kéne szorozni a bahtot, hogy megkapjuk az árat forintban, én úgy számoltam, hogy ATM-ből inkább 7,5 lesz az. Hogy az euró- illetve dollárváltásnál mi jön ki, ne kérdezzék, az ilyesmit sose tudtam követni. 9500x7,5 = 71 ezer forint. He?! Nálunk egy Aviator 30-35 ezer forint között van. Akkor ennek mi értelme? Abba már tényleg ne menjünk bele, hogy a hamisítványokhoz képest százszoros a különbség, hiszen a hamisítvány épp ettől hamisítvány.

DSC_0111.JPG

DSC_0110.JPGDolce&Gabbana, vagyis az azóta megszüntetett belépő-almárka, a D&G 12100 bahtért, tokkal.

DSC_0113.JPGPrada 03M, három szezonnal ezelőtti modell 14 ezer bahtért, az kb. 100 ezer forint - teljes nonszensz.

DSC_0112.JPGRay-Ban Clubmaster (RB 3016) pontosan tízezer bahtért, ez is elég abszurd.

A végtelenségig persze én se bírom a rejtélyeket. Amúgy mezítlábasan becsattogtam az egyik optikába, a két thai csaj azonnal fel is ugrott, mit szeretnék. Na most Thaiföldön az az alapvető helyzet, hogy angolul a népesség  99%-a annyit tud, hogy a how much kérdésre elővesznek egy számológépet, és pötyögnek. Nem is reménykedtem benne, hogy majd szabatosan elmondják a lányok, min alapul vállalatuk árpolitikája, de azért megkérdeztem, miért ilyen drága itt egy Ray-Ban. Ó, hát adnak engedményt. Na jó, de mi a vége? Mennyiért adják igazából ezt a 10600 bahtos Original Wayfarert?

DSC_0108.JPG

Hogy mennyiért? Hát ennyiért, ni:

DSC_0114.JPG

Hatezer, tehát ez úgy negyvenöt-ötvenezer forint között van, alkalmasint lehet belőle még alkudni, akkor már meg is kapjuk a Ray-Ban európai árát. Mivel ennél nálunk úgy 20-40%-kal olcsóbbak a Ray-Banek, Amerikában meg legfeljebb feleennyibe kerülnek, kötelező a kérdés: ki az az elmebeteg, aki ennyiért napszemüveget vesz? Nem is csak azért, mert ez önmagában sok, hanem mert sokkal több, mint máshol. Egy szegény thai megveszi a hamisat - már ha egyáltalán azt megveszi. Kevés thaiföldit látni napszemüvegben. Vehetnék a valódi Ray-Bant a gazdag thaiföldiek, de ők úgyis jártak már Európában vagy Amerikában, és látták, ott mennyibe kerül. vagy megrendelik a neten. Nem érdemes tehát bemenni egy itteni optikába. Nem is mennek be; egy lelket nem látni odabent. De akkor vajon miből élnek?

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr875033707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mizie 2013.01.22. 07:40:29

Egyrészt lehet hogy a fejlett ázsiai országokhoz képest ez is jó ár (persze nemtom hány japán vagy koreai lehet Thaiföldön), a másik, ami valószínűbb, hogy a pult alól remek minőségű hasist kapni :)

Kelly és a szexi dög 2013.01.22. 13:31:28

Helyes, inkább a bar fine-ra spórolj!

indapass90210 2013.01.22. 13:34:14

"ki az az elmebeteg, aki ennyiért napszemüveget vesz? "

Szerintem úgy konkrétan az oroszok, és egyéb, volt-szovjetúniós népek. Mondjuk - ha pont ott lenne napszemcsó-boltom - én mégegyszer ennyiért adnám, mert a reális vevők akkor mégjobban örülhetnek, ha 75%-os a kedvezmény :).

tojás8 2013.01.22. 13:42:41

Az igazi napszemüvegboltban Koh Changon, azok a ráérő Thai és Orosz de néha nem olyan sóher Európai, Amerikai, Ausztrál turisták vásárolnak, akik otthon felejtették a napszemüvegüket, és a szigeten tartózkodva nem akarják a szemüket kiégetni hamis napszemüveggel. Ha nem adnának el, a bolt bezár, mivel mint láttad Thaiföldön igazi kapitalizmus van nem úgy mint Nálunk.
A Thai középosztály, ami immár 10-15 millió főt számlál, bizony szinte kivétel nélkül hord napszemüveget, Nők és férfiak egyaránt, és viszonlyag könnyen kifizetik a legújabb modelleket is, szemben mondjuk Velünk, akik sajnos csak a leárazott modelleket bírjuk kifizetni, sajnos.
Már csak azért is megéri Nekik mert egész évben süt a nap (:

tojás8 2013.01.22. 13:48:22

Ja igen, és mielőtt valaki úgy gondolja Koh Changon járva hogy dehát ott a Thaiok zömén nincs napszemüveg, jelezném hogy a szigeten dolgozók zöme nem Thai, hanem vendégmunkás. Ezért van az hogy nem igen tudnak angolul, és sajnos Thai nyelven sem.
Viszont olcsón dolgoznak a Thai tulajdonosok és az olcsó szolgáltatások árain ámuldozó turisták örömére.

gastro, missing in action 2013.01.22. 14:17:26

pl. a húgom, aki ott (mondjuk nem pont Koh Changon, de Samuin) vette a D&G szemüvegét, és az itthoni árért nagyjából, úgyhogy szarul sem járt a végén, de kellett neki egy jobb szemüveg hirtelen :)

Egyébként az is egy érdekes kérdés, hogy miért kerül a Bausch and Lomb kontaktlencsefolyadék pont a felébe, mint itthon? Évente hozatok egy litert, épp ezért :)

bioLarzen 2013.01.22. 14:20:49

"ki az az elmebeteg, aki ennyiért napszemüveget vesz?"

Esküszöm, hogy nem trollkodni jöttem - de ez a kérdés azért az "európai" árú, és valódi designer-napszemüvegeket vásárlókra is vonatkozik... Mert az elég világos és bizonyított tény, hogy egy sor no-name, viszont pontosan ugyanolyan minőségű és hatékonyságú napszemüveget lehet venni tizedáron. Persze, no-name napgéppel nehezebb villantani, az tény.

Mondom, nem fikázni, vagy trollkodni jöttem - csak jelezni, hogy a kérdés jogosabb, mint gondolnád ;)

bio

gastro, missing in action 2013.01.22. 14:45:20

@bioLarzen: mutass no name polarizált ÉS orrnyergen IS jól illeszkedő napszemüveget légyszives! Mondom olyat, ami nem csálé, nem törik le a pöcök róla, nem fárad el a zsanérja 1 hét után, stb...

Ficak 2013.01.22. 15:00:50

Az alcímben feltett kérdésre (Miért kerül itt egy valódi Ray-Ban 70-80 ezerbe, ami hazai ár másfél-kétszerese?) a választ rendkívül egyszerűen összerakhatjuk a Marsall-kereszt néven elhíresült közgazdasági modell segítségével.

A modell azt mondja, hogy a kereslet és a kínálat egyensúlya határozza mag. Nos, azt tudjuk, hogy tájföldön a kereslet lényegesen magasabb, mint idehaza, így természetes piaci állapotnak azt tekinthető, hogy a nagyobb kereslet magasabb árakat eredményez.

Ezt a tételt több példával is bizonyítani tudom:
Például említhetjük a Posta által vásárolt több ezer kerékpárt, így a keresleti görbe eltolódása miatt a kerékpárok egységára 150 ezer forintra ugrott (index.hu/gazdasag/magyar/pobi080104/). Másik példa lehetne pl. a Főtáv által vásárolt cukorka ára, amiről sokan, rosszindulatúan beszéltek, pedig csak egyszerűen arról van szó, hogy a nagyobb kereslet miatt más lett a cukorka ára.

A kínai piacon nem ezt látjuk, de csak azért mert ezek a szerencsétlen kínai árusok még nem is hallottak a közgazdaságtanról. Mindig jókat kuncogok, amikor azt látom 1 db 100 Ft; 3 db 250 Ft. Ezt nem így kellene csinálni. 3 db-ot minimum 350-ért kellene árulniuk.

Ficak 2013.01.22. 15:08:22

@bioLarzen: Ez szerinte se nem fikázás, se nem trollkodás. A cunsumeridiotának nevelt emberek így viselkednek. Volt egy ismerősöm, aki szerintem az éves fizetésének 20-30%-kát mobiltelefonra költötte, igaz mindig a legújabb, legjobb telója volt....

tojás8 2013.01.22. 15:08:24

Ficak: a közgazdasági modell egyszerűbb szerintem. A szigeten kevés a prémium szemüvegbolt, és sok az unatkozó esetleg az otthoni tél miatt szemüvegét otthonhagyó turista. Kimenni a szigetről szemüvegért pedig egy egész napos program (:
Tehát létező azonnali kereslet és korlátos hozzáférés

Winkler Róbert 2013.01.22. 15:26:34

@tojás8: azért az üzleti modellhez tartozik, hogy első szóra lett egy 42%-os kedvezmény, és akkor még nem is alkudoztam, csak megkérdeztem, miért ilyen drága. Tehát igazából nem drágább, mint nálunk, csak nekem szokatlan, hogy egy optikában is az alkudozásra vannak berendezkedve.

Winkler Róbert 2013.01.22. 15:28:51

@tojás8: Lehet, hogy van kereslet, de nagyon nem látszik: soha egy lelket nem látni egyik optikában sem. pedig ugye, ott a 8647 tízezred végű akció.

gastro, missing in action 2013.01.22. 16:04:10

@tojás8: dehogyis kevés.. na nincs annyi, mint 7eleven, de 2-300 méterenként lehet látni igazi optikust Patongon is, Pattayán is és Chawengen is, bár Koh Changon nem mentem be a sétáló részre, de gondolom az sem különbözik sokban:)

Ficak 2013.01.22. 16:29:37

@tojás8: Akkor a 150 ezres postás bicikli esetében mi a modell ;-)

tojás8 2013.01.22. 17:05:40

@Winkler Róbert: Valóban furcsa hogy ahol turisták vannak ott magas a lista ár. Normál városokban nem lehet sokat alkudni, de nem is ilyen drága az ár. Egyébként az ár kb. tényleg annyi mint nálunk, van import vám, viszont alacsony az ÁFA.

tojás8 2013.01.22. 17:09:32

@gastro, missing in action: Szerencsére Koh Chang nem Patong, de az üzleti modellre még Én sem jöttem rá, hogy hogyan él meg mondjuk Patongon ennyi prémium optikus.... De ha tudnánk pontosan miért megy ilyen jól Ázsiának talán mi is elleshetnénk néhány ötletet

buli007 2013.01.22. 19:08:50

Riy-don :))))
Már azt hittem, hogy kihaltak ezek a "fineszes" megoldások....Ezek sokkal ötletesebbek, mint ráütni az igazi márkanevet.
Adios, Adibas, Dubwil, Niki, Plima....
Aki tud, irjon még egy-két "brandet"!!

bioLarzen 2013.01.23. 00:52:22

@gastro, missing in action: Nézd, nekem életemben egyszer volt ötszámjegyűnyi forintba kerülő napszemüvegem, egy hónap alatt eldeformálódott, holott ha valaki, én vigyázok a cuccaimra, pláne a drágákra. Ezt is kemény tokban tartottam, sosem volt zsúfolt táskában stb... A fejemre is jól illett, nem szorult, stb...

Volt aztán olyan napszemüvegem, amit több mint 3 évig hordtam anélkül, hogy bármi történt volna vele - csak épp a márkája volt ismeretlen, és valami ezerötszázba került (úgy 6-7 éve).

Persze, akinek megér 20 ezret, hogy ne csak "simán" illeszkedjen az orrára a napgép, hanem "tökéletesen" - és van is ennyije rá, az hajrá. Az ő pénze, arra költi, amire jónak látja. Nem tudok neked kurrens példát mondani az olcsó, mégis jó szemüvegre, mert pár éve a szemüvegem miatt nem hordok napszemüveget, úgyhogy nem vagyok naprakész a témában.

bio

bioLarzen 2013.01.23. 00:56:56

@buli007: Jaja, kifogyhatatlan humorforrás volt ez a "piacos" időkben. Az általad említetteken kívül volt még Adalids, Pumma, Neki, Rebook - a pálmát nálam egy, haver által Nyíregyházán állítólag látott Sergey Tacchini (!) volt. Nehéz elhinni, ő váltig álíltotta, hogy látta :)

bio

Necro Ramone 2013.01.24. 21:37:47

Robi, nem kell ehhez Thaiföldig menni, kb pont ez van itt Debrecenben (Vision Expressz).

Azok a Ray-Ban-ek amikre te azt mondod hogy 30-33K az simán 55-re van árazva, de az összes joy/glamour/faszom napon benne vannak a -20%-ban, és ha törzsvásárlót csinálsz évente egy napszemüvegre kapsz 30% kedvezmény, és akkor megveheted az 55k-s Ray-Ban-t az igazi árán, 35-ért.

Az RB 3460 szettet úgy vettem ötven valamennyiért (amennyit itt is írtál) hogy hetven valamennyiről lejött 30% a törzsvásárlóival...
süti beállítások módosítása