napszemüveg

6 klasszikus hiba napszemüveg vásárlásakor

2014. augusztus 27. - Winkler Róbert

Igen: Afrikában meg éheznek. Addig is nézzük, milyen klasszikus hibákat érdemes elkerülni, ha jót akarunk.

DSC01220.jpg

 

 

Nem rugózik kifelé a szár

DSC_0015.JPG

Érdemes megnézni vásárlás előtt, mi van, ha kifelé feszítjük a napszemüveg szárait. Ha a szár erős, és nem rugózik kifelé, egyrészt nehezebben vesszük fel. Ha pedig a keret, és a csatlakozási pont is erős, úgy járhatunk, mint a Spy aviátorával: a Wilshire nevű modellben fél év után annyi feszültség keletkezik, hogy a polikarbonát lencse egyszerűen elreped. Vékonyabb szárnál, ami el tud hajlani, mindez persze már nem akkora probléma. 

 

A szár vége beleér a lencsébe

DSC_0052.JPG

Hihetetlen, mennyire gyakran fordul elő ma is, akár a legdrágább márkák modelljeinél is. (A képen egy kamu Ray-Ban látható, valódi Aviatorral ilyesmi nem fordul elő.) Felpróbálás után ezt is ellenőrizni kell. Nem azt mondom, hogy erőszakkal feszegessük oda a szár végét, de azért nagyjából látszik, elég hosszú-e a szár, hogy már önmagában a keret meg tudja akadályozni, hogy összekaristolja a lencse belsejét. Halmozottan veszélyeztetett sok Oakley, hiszen a vásárló azt hiszi, a puha tok megvédi a terméket, elvégre csak tudja a gyártó, mint csinál, aztán mégsem (ld. két ponttal lejjebb).

 

 

Nincs orrpad, és ezzel nem számoltunk

Felpróbáltuk az optikában, aztán esetleg hazamentünk, aludtuk rá néhányat, és fejben még mindig jól áll, úgyhogy visszamegyünk. Megint felpróbáljuk: állat. Megvesszük, boldogan parádézunk benne. Valaki aztán egyszerre csak ránk szól, hogy ferdén áll, esetleg túl magasan van, vagy magunk vesszük észre, hogy néha pislogáskor hozzáér a szempillánk. Csupa rettenetes first world problem.

Persol-649.jpg

Persol 649 - egyszerűbb az orrunkat utánaállítani

Mindezeken egy optikus könnyen segít, feltéve, hogy a napszemüvegnek van állítható orrtámasza. Igazából magunk is tekergethetjük, ha van hozzá való pici fogónk, de érdemes olyanra bízni, aki csinált már ilyet. Alapértelmezésben ugye egy optikus, aki, ha nála vettük a szemüveget, nyilván fél perc alatt zokszó nélkül megcsinálja nekünk a finomhangolást. Ha mondjuk Ray-Ban Aviatorról van szó. Ha ellenben mondjuk Wayfarerről, akkor egyszerűen nincs mit tekergetni. Állítható orrtámasz nélküli napszemüvegeket tehát vásárlás előtt hosszabban érleljünk.

DSC_1539.jpg

Ray-Ban Aviator állítható orrtámasszal

DSC_1556.jpg

Wayfarernél legfeljebb reszelővel tudunk alakítani a formán

DSC_1582.jpg

 A Ray-Ban klasszikusok között persze van megoldás. Ha valaki Wayfarer-szerű fazont szeretne állítható orrtámasszal, a Clubmaster csak rá vár.

 

Elhisszük, hogy a puha tok elég

Nem elég. Ha nem olyan, mint mondjuk az Oakley Fives, és nem pattan ki a szár, amikor ráülünk, bármi, mondom bármi megtörténhet. Utólag nehéz megmondani, ki találta fel, hogy a napszemüvegekhez nem kell kemény tok, elég egy mikroszálas nejlonzokni-féleség. Én az Oakleyra gyanakszom. Az üzleti modell zsenialitása, hogy a puha tok egyben törlőkendő is. Sőt: nem is szabad mással törölni, mert ki tudja, milyen katasztrófa lehet belőle. Az Oakleynál egy ideig ki is volt találva, hogy akár egy ráülést is kibírjon a napszemüveg; a szár kipattant a keretből, visszapattintottuk és kész. Valójában nyilván csak arról szólt az egész, hogy megspórolják a kemény tok árát.

DSCF3894.JPG

Számtalan szituáció van, amikor a puha tok kevés. Utazásnál a táskában összenyomódik, a dzsekink zsebében megnyomorodik, a kesztyűtartóban véletlenül rárakunk valami keményet, és összetörik. Van, akinél belefér, hogy ad egy törlőkendőt és puha tokot egyben, a kemény tok mellé (Maui Jim). A notórius keménytok-szkeptikus márkák modelljei mellé érdemes szerezni egy kemény tokot is.

 

Olcsó Ray-Ban az internetről

 

A legjobb kérdés, hogy kép alapján miről ismerni fel a kamu napszemüvegeket. Ebben ugye az a vicc, hogy a hamis napszemüvegeket általában a gyártó oldaláról lopott képekkel hirdetik, hiszen ugye minek költenének saját fotókra. Van persze saját fotós hamisnapszemüveg-webáruház is, a viszonylag új oakley-hungary.com, ami a teljes illegalitásban működik, hiszen a kapcsolat menüpontból nem tudjuk meg, kik ők és földrajzilag merre találhatók, csak az emailcímünket küldhetjük el egy anonim formra.

hamisoakley.jpg

Nekik saját fotóik vannak, látszik is rajtuk a tükröződésben, meddig tartott a fotósátor. 7500 forint körül árulnak Oakleykat, és a dizájn első ránézésre egész hivatalosnak tűnik, mert hivatalos plakátfotókat is felhasználtak hozzá. Csábító az ár a hivatalos 40 ezer+-hoz képest, és nehéz valakinek elmagyarázni, hogy márkás napszemüveg 20 ezer forint alatt egyszerűen nem létezik, az is valami régi, nem keresett modell lehet, Oakleyból meg még nem is nagyon láttam ilyet. Magyarországon előírja a törvény, hogy webáruház mellé kötelező rendes boltot is üzemeltetni. Napszemüvegből az ilyen elég ritka, bár létezik. De nincs nekik 7500 forintos Oakley-juk.

DSC01223.jpg

7500 forintos Oakley, Ray-Ban, vagy hasonló márkás napszemüveg nem létezik. Nincsen. Esetleg lopott, de az meg nem új. Lehet esetleg hozzá valami fantáziadús kerettörténet, mint a rosszarcú, pufók kiscsávóké, akik a plázafolyosókon bolyongva azzal kínálják az olcsó, valódi parfümöt, hogy lopott, ergo eredeti. Hiszen ugye, ők cigányok, tehát kinézzük belőlük. Bár lehet, hogy ezt a kerettörténetet kicsit túlgondolom, és ők valójában nem is tették bele  dupla csavart. És az a parfüm valójában egyszerűen csak hamis.

DSC01218.jpg

Püládá, Sanghaj

Az ilyen hamisnapszemüveg-webáruházakkal kapcsolatban az is érdekelne, hogy küldenek-e egyáltalán valamit, mert Thaiföldön és Kínában kifejezetten kerestem a hamis napszemüveget, de szinte csak a Ray-Ban-re vannak ráállva, abból is csak Aviator és Wayfarer van. Hogy ezekre, meg mindenféle más nyomorult keretre ráragasztgatnak egyéb márkajelzéseket, az nálam nem rendes hamisítás, csak gányolás. Szóval ez a sok Oakley-fazon talán nem is létezik, egyszerűen benyelik a pénzt. 

Lehet persze hamis napszemüveget venni mondjuk 3-4 ezer forintért, ha hamis-szinten nagyon jó, Kínában vagy Thaiföldön, de az is inkább szuvenír, mint napszemüveg. Na jó, megtörtem: ha összejön a posztra 200 Facebook like, megspendírozok 7500 forintot egy Oakleyra, valamelyik ritkábbra, amit tényleg életszerűtlen, hogy hamisítanának.

 

 

Hómezőre, vagy vitorlázáshoz átmenetes lencse

Az átmenetes lencse csodálatos találmány, a mindennapi élet legtöbb területén: a horizont, vagy a szemmagasság fölött sötétebb van, alatta világosabb.

untitled-4.jpg

Átmenetes Jimmy Choo, nem vízisportokhoz

Ha mondjuk autóban ülünk, egy átmenetes lencsében jól látjuk a műszerfalat, ha vonaton ülünk, vagy a szabadban egy padon, tudunk olvasni, menet közben zavartalanul nézhetünk a lábunk elé. Havon és vízen viszont irtózatos fénymennyiség érkezhet alulról, és ott egy átmenetes lencsében szinte kisül a szemünk. Vitorlázni, horgászni, világos beton- vagy murvaplaccon sok időt tölteni átmenetes lencsében igazi kínszenvedés - ezekhez találták fel a polarizált lencsét. 

untitled-56.jpg

 

 Extrém példa a vízparti vagy hómezős használatra a Maui Jim rendszere, ami valójában nem a középső sávban sötétebb, hanem alul és felül ver vissza több fényt, de belülről nagyjából egyforma a látvány.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr176623943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sz_ 2014.08.27. 11:10:43

"Magyarországon előírja a törvény, hogy webáruház mellé kötelező rendes boltot is üzemeltetni."

WUT?!
Volt ilyen, de évek óta nincs.

Winkler Róbert 2014.08.27. 14:14:47

@sz_: Ha tudsz erről valami konkrétabbat, azt elmesélhetnéd.

viva.la.revolucion 2014.08.27. 16:03:04

WR: ha kell küldök címet ahol megnézheted milyen _AAA+_ replikák léteznek, van ott olyan amiről a saját boltjuk se mondja meg hogy kamu

viva.la.revolucion 2014.08.27. 17:32:38

@Winkler Róbert: így hívják a jó minőségűeket

Winkler Róbert 2014.08.27. 17:37:08

@viva.la.revolucion: Most akkor arra vársz, hogy mondjam azt, hogy "kell"?

GHG 2014.08.27. 22:54:15

Nagyon jó dolgokat írtál!
Érdekesnek találom megemlíteni a két legutóbbi vásárlásom. Az egyik egy Rudy Project Jazz Crystal Multilaser Blue, a másik meg egy Ozzie nemtom' micsoda, potom tízezer pezettáért. Az elejétől fogva mindkettőben mást szeretek, de mostanában egyre többet, sőt inkább hordom az Ozzie-t, mert egyszerűen jobb a szememnek.

Rodolfo63 2014.08.27. 23:20:18

@Winkler Róbert:

" Mi az az AAA+? "

kamu mini ceruzaelemeket lehet vásárolni, derucell, verte és társait

kewcheg 2014.08.27. 23:40:40

A márkás napszemüveg,akár a márkás óra Magyarországon kb. ötezer embert érint,ezekből négyezerötszáz Bp.-en mozog.Járhatod a vidéket évekig, és csak te fogod tudni, hogy az órád meg a szemüveged milyen sokba is került,főleg hogy már egy párezer forintos decathlonos napszemüveg meg egy ötvenezer forintos jacques lemans óra is tud úgy kinézni, hogy két méterről kategóriákkal jobbnak tűnik mint ami.(és még ezek is felette vannak a nagy itthoni átlagnak.)
Na az autót azt viszont mindenki felismeri..:)

Amál a kecske 2014.08.28. 00:32:34

Évekig volt rálátásom a hamis oakley-kra, van is még pár darab talán valahol, régi zero-bol, és half jacketből.

Azok anyagminőségben és festésben silányak voltak, pár törléstől némelyiken lejött a foncsor, könnyen törtek stb.

És van pár kínai noname sport szemüvegem (bicajozáshoz használom őket). ilyen 10-20$ körüliek. kimondottan szeretem őket, 1-2 évet kibírnak, jók bennük a lencsék.

Valamint most érkezett a Pokerstarstol 2 db eredeti Straigt Jacket 2.0 black iridium szemüveg, darabja kb 10000-ért, valamint egy porsche design p8184 flat szemüveg kb 15k-ért, szóval azért néha hozzálehet jutni olcsón is jó szemüveghez.

Üdv
Tibor

phranxinatra 2014.08.28. 03:20:07

A gagyiparfümöt áruló rosszarcúak pontosan azzal a pszichológiával dolgoznak, amit írtál. Megveszed tőlük 5000 Ft-ért a parfümöt, mert úgy gondolkodsz, hogy cigányok, tehát biztos lopták és milyen jó boltot csinálsz, közben meg amit veszel az vagy hamis, vagy 800 forintos silányság, aminek a neve egy ismert márkára hajaz, vagy eredeti, csak vízzel felöntötték, úgyhogy parfüm az első két fújás után már nem fog belőle jönni.

fzoli415 2014.08.28. 07:15:24

1st world problem folytatása: orrtámasz-hangolás.

20 évig voltam szemüveges, de ez alatt egy optikus sem volt, aki egy kicsit is be tudta volna állítani az orrtámaszt. Kicsit keskenyebb az orrnyergem, de ennyi. Be lehet rám állítani, mert ha én állítottam be, akkor megjegyezték, hogy milyen jó.

Példák: 30 centivel alacsonyabb nő, onnan lentről, még ha külön mondom se hiszi el, hogy nem középen nézek ki.

Sőt akárhol jártam, bármilyen szerelés után ott figyeltek a behangolt orrtámaszaim - feka bokszoló szélességűre széthajlítva. Pedig kifizetem, csak állítsa be! Maradt a hajszárító meg a fogó, meg a lézer.

Egy optikust mondjatok. :)

Winkler Róbert 2014.08.28. 08:09:58

@fzoli415: A hajszárító és a lézer használatáról írhatnál bővebben.

keletiszél 2014.08.28. 08:34:13

Szerintem az UV szűrés sem másodlagos,azért mondom mert az emberek 90% nem választ márkás napszemüveget.

Eddie 2014.08.28. 08:54:24

@keletiszél: Az UV szűrés nem a drága szemüvegek kiváltsága. Talán 2 éve volt egy akció, hogy a kijelölt optikus szaküzletek ingyen megvizsgálták bármilyen napszemüveg UV szűrési képességét. Bevittem az akkori kedvenc szemüvegemet, egy pár ezer forintos utcán vásároltat és kiváló eredményt adott. (Fröccsöntéskor az alapanyaghoz adott UV szűrő adalék nem egy nagy plusz kiadás)

Gekkóó 2014.08.28. 08:55:20

@keletiszél: Ezt akartam én is mondani, nem elhanyagolandó tényező a silány keretek mellett a szemünk védelme. Nincs UV védelem, hosszú távon nem biztos hogy jó. Ha nagyobb karc esik rajta, már akkor se ajánlatos hordani. Ismerősöm vett kamu Oakley-t, elvitte bevizsgáltatni és volt védelme..

fzoli415 2014.08.28. 09:04:05

Hajszárító = melegítés. Csak felületesen emlékszem sajnos. Hidegen az alakítás során összegyűlnek a rácshibák, pl. egy rendszámtáblát behajlítunk 10-szer ugyanott, és eltörik. A megfelelő melegítés ezt kiküszöböli, visszaállítja. Persze az abszolút értékeket nem ismerem, szóval a magam megnyugtatásara melegítem. De tény, hogy melegen kapod vissza a szemcsidet a boltban is.

Lézer = ha a szaruhártyán alkalmazzuk nagy pontossággal, akkor fokozzuk az éleslátást. :)

Cseh Imola 2014.08.28. 09:26:02

Van pár dolog, amit csak 1 szempontból kommentel a cikk:
1. "nem rugózik kifele a szár" - eddig akárhány napszemüveget vásároltam, lehetett az márkás és olcsó piaci is, a szár rugózása idővel mindig engedett egy kicsit. Ha ez a vásárláskor nagyon laza volt, akkor úgy kitágult az egész, hogy kényelmetlen lett egy idő után.
2. "nincs orrpad" - vannak előnyei az orrpadnak, javarészt az állíthatóságban kimerül. Van egy napszemüvegem, amit imádok, de az állítható orrpad mindig úgy megnyomja az orrom, hogy utána percekig látszik. Ha feltolom a szemüveget a fejemre, akkor meg beleakad a hajam és mindig kicibál néhány hajszálat. Az emberek általában nem állítjatják az orrpadot, az arc alakja (ideális esetben) ritkán változik.

De ezek mind, olyan szép 21. századi problémák, mint a lassú internet, meg hogy nem eléggé bubis az ásványvíz...

Gico 2014.08.28. 10:11:37

Jó a poszt.
Főleg aktuális, mivel nemrég szoptam be. Életemben először bementem egy Optika Plus vagy mi a tök boltba, ahol 10 ezer környéken árultak márkás napszemüveget, kiárusítás címen. Gondoltam, régi modellek, raktárkészlet maradék, stb. Vettem egy Armanit meg egy Carrerát, fém kertes mindkettő. Namost az Armani egyik szára megszorult 1 hónap alatt, a Carrerától meg kiütéses leszek, ha aláizzadok. Kurva gáz.
Maradok a megbízható forgalmazóknál, és inkább drágábban vásárolok, hosszú távon olcsóbb...

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2014.08.28. 11:00:05

Én rendeltem innen két hónapja, megjött, tök jó minőségérzet, hordom, teszi a dolgát, semmi gyanús, ember meg nem mondja, hogy ez hamis, vagy sem: www.rboutletbuy.com/
Vélemény?

Überspannung 2014.08.28. 11:03:46

amikor az óbudai auchan 10 éve megnyílt, a bejáratnál kiváló terminátor-napszemüveget osztottak ingyen, és azóta is azt használom. ennyit erről a flancról :)

CharlieBrown 2014.08.28. 11:22:12

@Mészár Imola: állítható orrpad. megtanulnád értékelni, ha mondjuk törött orrod lenne. ;)
mondom ezt úgy, hogy 2 napszemüvegem van, egy fox és egy oakley, mindkettő fix orrnyereggel. vadásztam is őket eleget...

BTW a bejegyzéshez: "Magyarországon előírja a törvény, hogy webáruház mellé kötelező rendes boltot is üzemeltetni."
Erre én is szeretném, ha kitérne!

yPress 2014.08.28. 11:27:39

A hivatkozott oldal (oakley-hungary.com) egyáltalán nem hamis.
Az egy valódi kínai oldal. :D
Registrar: Beijing Innovative Linkage Technology Ltd.
Registrant Street: 12 Xueyuannan Rd
Registrant City: Beijing
Registrant State/Province: BJ
Registrant Postal Code: 100089
Registrant Country: CN
Creation Date: 2014-08-21T15:22:37Z

Most egyébként a Facebookon látom terjedni valami kattintós spamként pár ismerősömnél.

Winkler Róbert 2014.08.28. 11:44:27

@yPress: A létrehozás időpontját tekintve elég hatékonynak tűnik.

yPress 2014.08.28. 11:53:00

@Winkler Róbert: igen bizony, úgy tűnik nem csak azért regisztrálták, hogy hátha jó lesz valamire.

Jovanotti 2014.08.28. 13:05:55

@Winkler Róbert: Megvan a 200 like, lassuk a medvet ;)

Winkler Róbert 2014.08.28. 14:01:59

@Jovanotti: Jézusom! És akkor erről az Oakleysról?

Jovanotti 2014.08.28. 22:49:50

@Winkler Róbert: Te mondtad :D , most már kíváncsi vagyok

nov2016 2014.08.29. 15:02:15

Tudnátok javasolni helyeket hol nézzek Cat.2 sötétségű polarizált napszemüveget?
Van egy Cat.3-as Polaroidom, de sötétnek találtam és nem is használom.

Vezetéshez kellene, tehát a legegyszerűbb munkavédelmi fazon lenne a legjobb, amin oldalról sem süt be a nap.
Ja és nem ékszernek lenne, a kis bizbasz logók meg díszítések kizáró ok.

efi 2014.08.29. 18:31:20

Klasszikus hiba de Luxe:
a szemeket nem teljesen takaró lencsék. A napszemüvegek kb fele ilyen, régebben még több volt. A kitágult pupillákra frankón megy rá a fény felülről és főleg oldalról ezerrel.

Winkler Róbert 2014.08.29. 20:18:59

@nov2016: Munkavédelmi boltok. Pont ma akartam venni egy polárt, de a Vörösvári út végén pont nem volt, úgyhogy vettem egy színes tükröst horribilis 4 ezerért.

geriszab (törölt) 2014.08.31. 03:38:01

@efi: erre is tökéletes megoldás egy fasza 3-4000 forintos munkavédelmi
az én fejszerkezetemre pl. nem való orrnyerges szemüveg, vagy csak nagyon alacsony, fix nyerges
magas orrnyeregnél nekem betűz a nap a hatalmas réseken a fejem és a napszemüveg között

@nov2016: igen, munkavédelmi bolt, nincs munkavédelmi boltom, mielőtt még valaki reklámmal vádolna meg :)

@Mészár Imola: nekem keskeny arcom van és nincs széles járomcsontom, az orrom sem széles, ezért rajtam úgy áll az összes orrpados napszemüveg, mint tehénen a gatya
a lapos, alig észrevehető fix orrpados napszemüveget tudom csak hordani, ami nem ilyen, annál bever a nap alul, felül, oldalt (munkavédelmi napszemüveget hordok én is)

a párom ázsiai, széles járomcsont, arcba lapuló, széles orrnyereg, neki meg az orrpad nélküli szemüveg meg se marad a fején, egyszerűen lecsúszik az orrán, arcán
akár fix, akár állítható, de magas orrpad neki kell

geriszab (törölt) 2014.08.31. 03:53:29

@phranxinatra: igen, a kamu parfümös rosszarcú cigányok pont így gondolkodnak
volt egy távoli ismerősöm ismerőse, aki elkezdett ajánlgatni írható DVD-ket, még évekkel ezelőtt, amikor még DVD-s világot éltünk
az volt a szövege, hogy lopott, meg hogy kamionról esett le (magyarul fosztogatták a kamion), biztonsági őr haverja lopta ki a Metro áruházból stb.

cigány pont így árul kamu Hilti fúrót, kamu digitális kamerát, kami ájfónt is
biztos abban, hogy te elhiszed neki, hogy lopott, hiszen cigány, ezzel meg is győzött téged a cucc eredetiségéről
csak ugye lopott, de pont emiatt eredeti

a gagyizó román cigány is pont így dolgozik a talált "arany" gyűrűvel
"most találtam itt a bokorban, nem a magáé? -nem- nem veszi meg ötezerért?"
"nekem haza kő' menni, buszjegyre kéne pénz, nem veszi meg, biztos arany, mer' loptam, csak most meg vagyok szorulva"
és mindig van, aki beszopja

meg a környéken régebben nyomult egy szerecsen banda is, azok egy brit rendszámos nagy sötét autót vezettek, Rover volt azt hiszem, valószínűleg fillérekbe került nekik, de mivel brit rendszámos, ezért mindenki megbízott bennük (angol autómárka+angol rendszám=pozitív hozzáállás, ukrán rendszám+lada=negatív hozzáállás), amikor azzal állították meg a honpolgárt, hogy nekik kifogyott a benzin, ellopták a cuccaikat, mennének haza Angliába és adjanak már nekik pénzt benzinre
cserébe felajánlottak egy "arany" gyűrűt, kibaszott nagy kővel, ahogy kell
mindig volt olyan magyar paraszt, aki beszopta a dolgot
persze réz volt az összes gyűrű, csak minden akció előtt kiszidoloztak egyet

DnP 2014.09.07. 12:22:01

http://ray-ban.napszemuvegkucko.hu/rayban-aviator-large-metal-napszemuveg-rb3025-112-4d.html#!prettyPhoto

Ez pl mennyire lehet eredeti? Ára húzós :)

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2014.09.08. 09:20:55

Tegyünk már hozzá még egy pontot, ami szerintem hacsak nem valami már meglévő szemüveg újravásárlása, okozhat meglepetést: az internetről való vásárlás. Az még a kevésbé problémás helyzet, ha vannak pontos méretek is a szemüveghez, bár ez is kb olyan, mint gatyát venni centivel... lutri. De amikor ennyi sincs, csak egy fotó egy fejen látható szemüvegről, hát, az azért szerintem bátor.

Kiegészítés: a fej állítólag az élet során nő. Tehát ami kamaszkorban frankó volt, az lehet hogy mára kicsi lesz.

Bony 2014.09.09. 11:55:17

Irigykedek... a szemuvegeseknek nincsenek ilyen problemai... kontaktlencse,es kesz-vagjak ra sokan... meltatlanul mellozik eme nagy temat...

MacPhisto 2014.09.10. 11:59:06

@Winkler, én is küldtem üzit

OakleyDevil 2014.10.07. 18:14:11

Én folyamatosan erről az oldalról kapok friss híreket, hogy mekkora Oakley akciók vannak.

www.outletsaglasses.com/oakley-gascan-sunglass-c-13/oakley-gascan-sunglass-1122-p-487.html
süti beállítások módosítása