napszemüveg

Pokolba a retróval, matyizzunk az eredetire!

2011. július 11. - Winkler Róbert


Laci318 a Twitteren hívta fel a figyelmem az alábbi linkre:

http://modernvintageclassic.com/sunnies/

 


És milyen jól tette! Elsősorban régi, vagy mondjuk úgy, retró órákat árulnak – olyasmi ez, mint autóban a youngtimer; egy szép állapotban megmaradt Golf II, vagy ha Poljot, akkor ezerötös Lada. Napszemüvegben gyengébbek, természetesen a honlap SOLD rovatában is csak órákat látni. hiszen napszemüveget jó, piacképes állapotban megőrizni ezerszer nehezebb, mint karórát. De azért vannak szép dolgaik. Nehezen tudom elképzelni azt a piacot, ami ilyen termékekkel működik, mert egy dolog fillérekért túrni az ócskásnál valami ősi napszemüveget, és megint más 257 dollárt fizetni egy eredeti, 1984-es Carreráért.

Carrera 1984.

Björn Borgnak, vagy az elsősorban alsógatyáiról és sporttáskáiról ismert Björn Borg márkának, amit sose lehet tudni, éppen ki birtokol,  pillanatnyilag is vannak napszemüvegei. Egyébként nem is rosszak, nem fájdalmas árakon. Ugye? Csak épp nem érzi tőlük az ember azt a birtoklási impulzust, mint ettől a régitől. Ez a rugós szár, amit eddig csak veterán Ray-Ban Aviatorokon láttunk, fehér bevonattal, korai Star Trek-es kereten, lélekben már igazgatjuk is a húrokat a Donnay vagy Snauwaert faütőnkön...

 

Nekem azonban még Borg bringájánál keményebben beütött a fekete, 1975-ös  Sergio Valente az arany tehénkoponyával és sima egyhornyú csavarokkal. Sergio Valente!!! A cég nem mehetett olyan sokra, nagyjából úgy végezhette, mint a Casucci farmer, vagy a jobb sorsra a legkevésbé sem érdemes Pop84 (érdemes egy kattintással megnézni és meghallgatni a béna honlapjukat): most egy fiatalos-farmeros, gyakorlatilag nem működő honlap viseli a cég, mármint a Sergio Valente nevét. Hogy ez a koponyás őrület mibe kerül, nem lehet tudni, mert a puszta árajánlathoz is ki kell tölteni egy formot, aztán talán elküldik nekünk.

Sergio Valente
 

Ígéretes még a Gargoyle Nantucket 1980-ból – semmi extra, de ha valaki sokat túrja a kortárs napszemüveg-netet, azonnal látja, hogy nagyon nem mai fazon. Ugyanakkor nem is meghökkentően retró. Létezhet az az általános sztájlingbuzi, aki ezt még egy full öltözködéses kontextusban is el tudná helyezni, de az biztos, hogy nem én vagyok.

Gargoyle Nantucket
 

A Gargoyle valamilyen formában ma is létezik vagy létezhet, hiszen találunk a neten Gargoyles napszemüveg-honlapot, és ez csak egyetlen betűnyi különbség. A Gargoyles sportos modelleket árul, és egyéni fantázia kérdése, hogy például az 85’s Sun nevű modelljükből arra következtetünk-e, hogy felvállalják az ősi gyökereket, és csak valami csődeljárásos-jogdíjkavarásos történet vezetett-e a mai állapotig.


Egy mai Gargoyles, 1985 napsütésére utalva

Most az történik a monitoromon, hogy a kurzor látszólag tanácstalanul kószál: ha igazán bevállalós lennék, megnézném, szállítanak-e Magyarországra. Aztán elábrándoznék, melyiket rendelném meg. De egy drogos legyen óvatos: inkább ne is tudjam, szállítanak-e ide.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr503057952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.07.13. 11:38:37

egyiket másikat még fel is venném.

mezítlábasfellebbezés 2011.07.13. 11:40:36

Anyukám '86-ban vett egy napszeműt Szombathelyen. Piros, fémkeretes, "Barbara" ööö márkájú? modellnevű? mindegy is :) Kicsit megszívta a nap szemből, halványpiros árnyalatot kapott, oldalról élénkebb. Jó nagy lencséje van, kábé mint a Gargoyle Nantucket-nek a képen. Innen a Borg kéne, de beérem Barbarával, azt is imádom, mert hamisítatlan 80as évek :)

HgGina 2011.07.13. 12:07:22

Ízlések és pofonok...
A Gargoyles kivételével szerintem ízléstelenek. Harsányak, a letisztultság legkisebb morzsája, a sportosság és az elagancia is hiányzik belőlük.
Sajnos nincs a pincémben pártucat ezekből. No nem azért, hogy hoprdanám, de hozna némi extra bevételt a családi kasszába az eladásuk.

nehogymárne 2011.07.13. 12:46:39

ez már nekem sok a jóból. vagy olyan szép, hogy már randa. mindegyik.

uff

efi 2011.07.13. 13:03:56

Hát, az ergonómia terén azért küzdenek kihívásokkal. Mást ne mondjak, oldalról gyönyörűen besüt a nap a kitágult pupillákra.

entomi 2011.07.19. 09:01:36

A Jóbarátokban Joey-nak van egy brutál szűk Sergio Valente farmere és büszke rá...:-)

2011.07.20. 23:11:27

a sebhelyesarcúban voltak bitangjó szemüvegek

O.Ádám 2012.05.30. 14:57:23

Ez a Gargoyles már 84-ben is Gargoyles volt, nem Gargoyle. A 85-s a klasszik „terminátorszemüveg” (Gargoyles ANSI Classic) kisebb verziója, de gyártják még azt is.

youtu.be/KNpb8KQ-OQ0?t=2m25s – itt 2:30-nál látni a márkanevet.
süti beállítások módosítása