napszemüveg

Szeptembertől Magyarországon a Persol Roadster

2011. augusztus 24. - Winkler Róbert

Találja meg a képen a napszemüveget!

 


 

Na jó, végem van. A Persol már kora tavasszal publikálta az őszi kollekció képeit, de akkor egyrészt még nem létezett blogunk, másrészt most van meg a magyarországi forgalmazás időpontja. A mintakollekció szeptemberben érkezik, gondolom, az Arena Pláza aljában található nagy optikában lehet majd végignyálazni. Képzett olvasóink tudják, mi fán terem a Persol, és hogy bár vannak női modelljei, a Persol alapvetően férfias márka. És nem különösebben fiatalos: a Persol célközönsége korban nagyjából ott kezdődik, ahol Pierce Brosnan járt James Bond-korában, vagy Steve McQueen, amikor a Thomas Crown ügyben hordta a 714-es Persolt. Ennyit elöljáróban.



A Roadsterekhez régies barna bőrtok jár
 

Élcelődtem már azon, hogy a Persol hagyományosan nem ad nevet a modelleknek, pedig egy terméknek nevet adni alapvetően jó. Amerikában hagyományosan értenek az eladáshoz, nem véletlen, hogy ott nem csak az autótípusoknak, de még az egyes automata váltóknak is adtak nevet, már az 1950-es években (Hydra-matic, stb.). A Persoloknak meg csak számuk van: a klasszikus kettősnek (714 és 649) háromjegyű, a többinek négy. Az új, kéttagú kollekciót viszont elnevezték. Yeah! Hogy hogyan?
 


Persol Roadster! YEAH, és még egyszer is YEAH!!!
 


Mondom, teljesen kész vagyok. A roadster hátsókerék-hajtású, kis nyitott sportautót jelent. Nem összetévesztendő a kabrióval, ami akár nagy, elsőkerekes tehén is lehet. A név önmagában még nem készített volna ki, a forma annál inkább. Még úgy is, hogy én hivatalból legalább egy-két havonta látok effajta dizájn-ideologizálást, amikor egy autógyártó kitalálja, hogy mondjuk az új Opel Corsát a cápák ihlették. Nem vicc, volt ilyen.

 


 


A Persol Roadstert pedig a XX. század elejének versenyautói. Hát igen, ez már csak így megy. Jobban hangzik, mint hogy csináljunk valami Wayfarer-félét, Persol-felfogásban. De azt mondom, nem bánom. Nekem mindkét Roadster tetszik, az uniszexként definiált, enyhén aviatorosan gömbölyített GT, és a férfimodellnek kategorizált, szögletesen wayfareresebb TF. Utóbbi neve egyben a szicíliai Targa Florio versenypályáé, amiről neveztek már el klasszikusokat, például a Porsche a targatetőt, ami az egyben kivehető fém- vagy üveglap tetős kabriókat jelenti.



Roadster GT, a gyártó szerint ez az uniszex
 

Nekem kép alapján a GT jön be jobban, de ha lehet, felpróbálom a TF-et is. Közvetlen környezetemet nyaggattam már a témával, és szinte mindenki túl csicsásnak találta a sok krómot. De mint tudjuk, a szárakon az csak a Meflecto-rugózás, másrészt mit lehet tenni, a roadsterek már csak ilyen krómos holmik. Engem pedig előre ver a víz, hogy fényre sötétedő napszemüvegem még sose volt, a Roadsterből viszont lesz ilyen változat.

 

 

A TF-et a Persol nőknek nem ajánlja

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr613165310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tamank 2011.08.24. 15:08:36

Ha minden igaz Tf-et próbáltam a múlt héten Keszthelyen. Elég brutál...

Carola 2011.08.24. 15:42:09

Klassz, de azért jó lenne egy kifejezetten női is. Passzolna a roadsteremhez.

krel 2011.08.24. 20:03:51

Ki fogja forgalmazni a Persolt?

Winkler Róbert 2011.08.24. 21:25:59

@krel: Luxottica, már pár hónapja.

Espose Rose 2011.08.25. 10:16:01

Sziasztok!
Ha már megint a wayfarer modelleknél tartunk, régóta keresek egy szemüveget, se a neten sem a környéken üzletekben nem találtam. szertintem we plants megvette az összest:D
www.facebook.com/wpahp?sk=photos

Alife wayfarert merre tudnék venni?

Gico 2011.08.25. 14:29:04

Ahha. Épp ma nézegettem a persol honlapján ezeket, gondoltam felnézek a blogra..és itt a post :D

Vagy a TF, vagy a GT úgyis jól fog állni, remélem meglesz az első persolom szeptemberben:D

nikopol · http://nikopol.blog.hu 2011.08.25. 21:52:42

idén őszre az arnette hevi hitter a menő

tamank 2011.08.27. 18:44:28

Ez egy tavalyi film, 2:06 nál a főszereplő Persolt visel. GT?

WAMozart 2011.08.28. 09:08:35

Nekem mindig is viszonylagos szívfájdalmam volt a magyarországi napszemüveg-igénytelenség.
Bosszantott az is, hogy a Persol kivonult innen.
Annyira jellemző, hogy van egy ország Európa közepén, ahol nem értenek, így aztán nem is értékelnek egy Persol szintű stílusikont.
Egyébként meg nem csodálkozom. Hiszen általában van a nekemmindegycsakolcsólegyen mentalitás, meg van a nekemmindegycsakdrágalegyen hozzáállás.
Mindekettő remek.
De hát ezzel szembesülünk nap, mint nap. Ez az ország ilyen.
Tapasztalataim azt mutatják, hogy a lakosság 75 százaléka csóró proli, 23 százaléka felkapaszkodott proli és csak a fennmaradó 2 százalékkal lehet bármit is kezdeni.
Ez persze nem csak a napszemüveg kínálatot determinálja, hanem az élet egyéb területeire is erősen rányomja a bélyegét.

Na, de vissza a napszemüvegekhez.

Jómagam mintegy 15 éve Persol rajongó vagyok. Van is egy viszonylagos flottám. Minden darabját nagyon kedvelem.
Az évek során sajnos hármat elveszítettem, de kettőt sikerült újravásárolnom.

Úgy 5 éve elkezdtem másfelé is kacsingatni.
Tágult a horizont.

Azóta bezsebeltem néhány Cutler and Gross-t, három Barton Perreira-t, egy Han Kjobenhavn-t és két Paul Smiths-t, rátaláltam egy remek vintage weboldalra: www.vintage-sunglasses-shop.com, amit kifejezetten ajánlok a blog írójának, ha szeretne vintage Persolok között válogatni.

És van egy alltime favoritom is, amit viszont lehetetlennek tűnik beszerezni.
Az a napszemüveg, amilyet Marcello Mastroianni viselt a 8 és fél-ben.
Valójában még azt sem sikerült kiderítenem, hogy milyen az a modell. Sokan azt mondják, hogy egy Prada.
Ennek ellentmondani látszik az, hogy Olaszországban régi napszemüvegboltosok esküdöztek nekem, hogy a Prada akkoriban még nem is gyártott napszemüvegeket.
Na mindegy, ha valakinek kezébe akad egy ilyen, akkor szóljon. Megveszem.

viktr 2011.09.05. 22:55:35

Hölgyek, Urak, Olaszorszàgban megkezdődött a napszemüvegek leárazása, Persolok 20-30%-os engedményekkel! Lehet a tervezett Oakley Aviator helyett Persol lesz.(tényleg szép kidolgozásùak)

gonzo 2011.09.12. 16:17:37

@WAMozart: Szia a Marcello Mastroianni által viselt napszemüveg, illetve annak mai megfelelője: Prada SPR07F

WAMozart 2011.09.22. 16:37:30

@gonzo: Helló! Igen, idáig én is eljutottam, de alapos vizsgálódás után megtudtam, hogy ez nem igaz.
süti beállítások módosítása