napszemüveg

Cicavízió: Persol Suprema Collection - 2011

2011. szeptember 06. - Winkler Róbert

2298 S, ez már nem is napszemüveg, hanem kemény diplomáciai jegyzék az 50-es évekből
 

Ezt is megértük: megkaptuk a Persol 2011 őszi-téli kollekciójának hivatalos képeit. Magyarországon szerintem ebből még semmi nincs, de ha lehulltak a falevelek, esetleg hó takará el a bérci tetőt, érdemes lesz benézni a West Endben az Optic World-be, az Arena plázába, vidéken pedig a híres keszthelyi Fehérvári Optikába. Ezúton kérném olvasóinkat, ha valaki tud még tuti vidéki Persol-lelőhelyről, ne habozzon szpemmelni.

 

Személy szerint tudom még élvezni, hogy a napszemüveg-sajtóanyagok mennyire mások, mint az autós agymosás. A craftsmanship kifejezést persze imádják mindkét iparág PR-esei, de szemüvegekhez jobban is illik, mint egy fröccsöntött műszerfalhoz, különösen, ha a craftsmanship egy Persollal kapcsolatban hangzik el.

 

A 3002-es felpattintható nap-rátéttel, és forradalmian 4 milliméteres Supreme Arrow-val
 

Van továbbá a hagyomány és modern technika finom ötvözete, a valódi értékek világa, meg a kiválóság (exellence). Ami pedig a BMW-nél a Hofmeister-Knick, magyarul hokiütő, a hátsó oldalablak krómkeretében, az a Persolnál a Supreme Arrow. És persze a Meflecto rendszer, a rugózó szár, ami lassan száz éves múltra tekint vissza. Az új kollekció domináns szóvirága a múlt és jövő közti szakadék áthidalása, amit persze mindnyájan gyakorlunk nap mint nap, hiszen a múlt és jövő közt nem más helyezkedik el, mint a jelen, de egy Persol nyiván sokkal drámaibban tudja ezt csinálni. A Suprema Collection retró uniszex modelleket jelent az 50-es évek stílusában, szokatlan lencsevariációkkal, hogy azért mások is észrevegyék, ez retró, nem régi. Technikai újítása pedig az egyszerre fotokromatikus és polarizált lencse.

 

2011 őszére a Persol két felpattintható optikai kerettel is kijött. Az egyik a Persolnál megszokott, borzongatóan fantáziadús 3002 nevet viseli, különlegesen karcsú Persol-nyíllal a szár és a keret illesztésénél. Előbbi, mármint a slankított, mindössze 4 milliméteres trademark-nyíl azt jelenti, a Persol a fiatalabb korosztályt vette célba. Hogy miért gerjednének a fiatalabbak kisebb Persol-nyilakra, ne tőlem kérdezzék, de az biztosan rossz, ha egy márka vásárlóbázisa idősebb, mert akkor szépen kihalnak. Az autóiparban is régi para, hogy elöregszik a brand, legutóbb például a Mercedes nyitott nagy sikerrel a fiatalabb vásárlók felé.

 

3007V, ha elromlik a szemem, feltétlenül számításba veszem
 

A másik új, szemüvegre pattintható napszemüveg-rátétes Persolt úgy hívják, 3007V. Kicsit hosszúkásabb, szintén kézi munkával készül ultrakönnyű acetát alapanyagból, de ugyanolyan színekben kapható, mint a 3002-es. A női 2998S bátor húzás a napszemüveggyártók retró-háziversenyében: ez már nem is a 60-as, hanem egyenesen a cicaszemű 50-es évekből merít ihletet. Ennek a képével kezdtünk, most itt nem sütöm el még egyszer, hadd hozza be az árát a gördítősáv. Itt van ellenben a másik új női modell, amit egyelőre nem tudok elképzelni egy Victoria Beckham-kaliberű hírességen, de ez nyilván csak az én vizuális fantáziámat minősíti. Én speciel elhordanám nagypapa koromban, ha már igen vakít a kandalló fénye.

 

A túlméretes 2999S lehet fekete, bézs vagy barna, a sajtóanyagba nyilván ez utóbbi került, cirmos acetát kivitelben. Bizony ez is keményen 50-es évek világa, bár a modern átmenetes lencsék azért jelzik, hogy a vevő nem a múzeumfosztogatók közé tartozik.

 

 

Végezetül pedig lássunk egy jó kis ultrakönnyű férfimodellt, az 2394S-t. Tömegadatot nem ad meg a Persol, de csak beszabadulok egyszer egy mit sem sejtő optikába a konyhai mérlegemmel. Az azért mérleg nélkül is látszik, hogy ez egy téglalap, és bár a divatot nem a Persol diktálja, én még mindig reménykedek, hogy bejön a tippem, és az ipar egy kicsit elmozdul a szögletes felé.

Erőteljes darabok, de a Persolnak bele is kell húzni, mert amint hamarosan bemutatjuk, az Oliver Peoples Gregory Peck-kel támad. Én mindenesetre továbbra is a Roadster-mintadarabokat várom, és arra kérem az olvasót, szívja a vételkörzetében működő optikusok vérét a következő mondattal: na mi az, mi az, hol az őszi-téli Persol kollekció?!

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr103205136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krel 2011.09.06. 11:06:40

A West End-ben már csak pár darab Persol van és december előtt már nem is lesz. De valószínűbb, hogy csak jövőre. Az Arenaban több van. De Roadster nincs, illetve ha valaki a klasszikus 649-es, 714-es re kíváncsi az sincs. Új modellek szintén legkorábban decembertől.

Jokerpofa 2011.09.06. 12:10:59

Mi ez a hatalmas szerelem a Persolok iránt? :) Honnan jött a hype? Komolyan kérdezem.

suo tempore 2011.09.06. 12:37:22

már nem vagyok abban a korban,h öregítsek magamon 20 évet

Winkler Róbert 2011.09.06. 12:46:39

@Theodoro: Ezen már én is gondolkoztam, de lehet, hogy sose fogok rájönni. Ray-Ban-em meg például sose volt.

Rigor_mortis 2011.09.06. 16:01:21

Hát ezek kurva rondák. Komoly ízlésficamra vall, ha valaki ilyenekbe szerelmes...

acsoves 2011.09.06. 17:28:20

Voltam én is hétvégén az Optiworldben sajnos valóban csak 6 Persol volt már, viszont 30%-os akció van most. Amit én kerestem az benne volt mindkettő a 6-ban, viszont a 63ezres ár nem tetszett inkább eBayn megveszem 35-ért de jó volt a lehetőség hogy felprópálhattam hogy :)

kzolika 2011.09.19. 21:00:07

A 3007V mennyibe kerül?
süti beállítások módosítása