napszemüveg

Wayne bácsi titka

2011. október 04. - Winkler Róbert

Nem aktuális film az Excsajok szelleme (2009-es), de mostanában ismételgeti az HBO. A büdös életben nem mentem volna moziba egy ilyenre, maximum csajterror hatására, és akkoriban ilyen nem volt. Excsajok szelleme, a főszerepben Matthew McConaughey, nyilván egy nyálas, gyomorforgatóan esküvős, vállalhatatlan csajfilm. Egyébként tényleg az.

 

Ne menjünk el azonban a film múlhatatlan értékei mellett, mert az Excsajok szellemét férfiak írták és rendezték, remekbe szabott karakterekkel. Maga McConaughey is egy csodálatos hentes-playboy, akiről egy csajfimben végül muszáj kiderülnie, hogy egyszer összetörték a szívét, és egy mellékszálban révbe is ér. De addig marha vicces. Tehát ő is jó, de a filmtörténelem egyik legjobban eltalált mellékszereplője Wayne bácsi, McConaughey bácsikája, aki annak idején csajozni tanította a főhőst. Hogy Wayne bácsi 100% Michael Douglas-e, vagy Michael Douglas nagyon jó színész, én nem dönteném el, de a karakter, ahogy van, tökéletes.

 

A tökéletességhez tartozik egy szemüveg is, amiről nem feltétlenül derül ki, enyhén sötétített optikai-e, vagy telivér napszemüveg, mert Wayne Bácsi éjszaka is folyamatosan ebben van. Ez pedig nem más, mint egy Oliver Peoples Robert Evans 362 Horn.

 

 

Jó kacifántos név, de dupla tiszteletadás. Ezzel a szériával egyrészt az Oliver Peoples húszéves fennállását ünnepelték, már 2006-ban, közvetlenül azután, hogy az Oakley megvette a céget, és William Barton, a korábbi igazgató emiatt távozott, hogy a következő évben inkább megalapítsa a szuperkézműves Barton Perreirát.

 

Az igazi Robert Evans régen és manapság
 

Robert Evans pedig igazi hollywoodi stílusikon volt. Az 50-es években több filmben is színészkedett, de igazán nagy sikereket producerként ért el. Hogy ne kelljen hosszasan sorolni a filmeket, maradjunk annyiban, hogy övé a Keresztapa. Ikonságárólpedig annyit, hogy a Törtetőkbe is beleírták, hogy mint szerep, alakítsa saját magát. Ezt végül nem vállalta, de a karakter maradt: Bob Ryant Martin Landau alakítja, de Robert Evans a forgatásokra kölcsönadta a saját házát.

 


Wayne bácsi Martin Landau előadásában a Törtetőkben
 

És persze Wayne bácsi az Excsajok szellemében is inkább egy belterjes hollywoodi poén: egy igazi Robert Evans-paródia. Ez az igazán csodálatos: kapni egy saját napszemüveg-szériát egy menő márkánál, és persze megcsinálni fél Hollywoodot. Ehhez képest csekélység, hogy az Excsajok szellemében Wayne bácsi elmondja, hogy a mi fajtánk (ő és Matthew) temetésén kevesen vannak.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr23271587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr.Treeger 2011.10.04. 14:59:17

Pont ma gondoltam, hogy minden színésznek van khm... letagadható filmje. Douglas-nak ott van pl ez. Ő jót alakít, de a film felejthető.
A szemüveg hibátlan. 60-as évek stíl.
de akkor inkább ez:
isson.com.au/isson_2012/?page_id=754

Winkler Róbert 2011.10.04. 16:01:28

@Mr.Treeger: Ezek azért szerintem nagyon mások. De persze szépek.

Ronald 2011.10.04. 16:53:17

Mondjon már valaki egyetlen-egy filmet is - amelyikben (a már korosodó) Michael szarul játszott volna.
Persze, trendi fikázni, mert általában még a szarabb filmjei is mind kasszasikerek voltak - na de emiatt le-ripacsozni az öreget, nahát.....

Persze, ugyanazok a nejét is fikázzák, ezerrel - de azok jobbára azt se tudják, hogy mi az a Chicago - nem hogy még látták is volna.
(hiába na, Zorrón nevelkedtek)
.

Winkler Róbert 2011.10.04. 16:54:35

@Ronald: Valaki fikázta itt Michaelt?

gonzo 2011.10.04. 18:35:04

tinyurl.hu/KDde/
wwáááá van sima keret kivitelben is, csak a szín nem stimmel

eMJe 2011.10.04. 20:34:17

Ez a szemüveg még nekem is tetszik, pedig az nagy szó ezen az oldalon:)
A film meg kellemes csalódás, sokkal rosszabbat vártam:)
süti beállítások módosítása