napszemüveg

Arctica Sun Trooper

2012. július 19. - Winkler Róbert

szembol.jpg

Írtunk már az Arcticáról: az elsősorban sportszemüvegekben utazó lengyel székhelyű cég a feltörekvő kicsik közé tartozik. Árban az Arcticák 5-15 ezer forint között vannak, de nemrég megláttam egyik csúcsmodelljüket, a Sun Troopert, amit 21 ezer forintért árulnak, igen kíváncsi lettem. A Sun Trooper ugyanis fémkeretes, ami már önmagában árnövelő tényező. Nem véletlen, hogy a jó minőséget méltányos áron adó Polaroid túlnyomórészt műanyag keretekkel dolgozik.

forokromfelirat.JPG

Na de nem mondtam még a lényeget, márpedig a Sun Trooper esetében kettő is van belőle, mármint lényegből: polarizált, és fotokróm, vagyis fényre sötétedik. Mindkét extra elég drága, legalábbis a prémium gyártók esetében; egy polarizált Oakley, Ray-Ban vagy Persol akár 10-15 ezer forinttal drágább is lehet, mint a sima. A fényre sötétedő lencsék pedig még ma is elég ritkák, legalábbis napszemüvegben. Persolból láttam néhányat, szintén 10-15 ezer forintos felárral. Ha tehát úgy vesszük, hogy az Arctica Sun Trooper 21 ezerért polarizált és fotokróm, akkor magát a napszemüveget ingyen kapjuk, sőt, még szinte kerestünk is egy kis pénzt a megvásárlásával.

tipusjelzes.JPG

Az életben sem néz ki rosszul a Sun Trooper, bár az a helyzet, hogy a keret tényleg olyan, mint ami nem kerül semmibe, legalábbis nem sokkal jobb, mint az ezer forint alatti Ázsia Centeres kategória. A zsanér gagyi, a szárvégek pedig becsukva a lencsén csattannak. Érdemes is figyelni arra, hogy ha több napszemüveget megnézünk, melyiknek hogyan és hová csukódik a szára - jobb helyeken Nálunk a családban egyénként mindenkinek jól áll, tehát népszerű a termék, de nekem szabad szemmel úgy tűnt, nem igazán kóser a lencse, így elmentem a Pilvax közbe, hogy bemutassam a Napszemüveg Blog Fresenius Intézetében, a Feszl Optikában.

feszlnezegeti.JPG

Ifj. Feszl István optikus optometrista szemügyre veszi az Arcticát - a szabad szemmel is elvégezhető lencsevizsgálatot a következő posztban részletezzük. A lényeg, hogy ebben a Sun Trooper nagyon rosszul szerepelt: a plafonról tükröződő kerek lámpák képe nagyon betorzult, mind a közeli, mind a távoli kép elég össze-vissza alakul. Erről a műszeres mérés is árulkodott, a jobb alsó sarokban olvasható prizmaértékek jelentős torzítást mutatnak.

prizma.JPG

Viszont a polárszűrést korrektül végzi. Ha egy monitor előtt polárszűrős szemüveget forgatunk, általában függőleges irányban majdnem teljesen elsötétül. Az Arctica is így tett. Először megvizsgáltuk az UV-szűrését alapállapotban.

uvelott.JPG

31% a bruttó fényáteresztés, 2 illetve 1 % az UVA és UVB áteresztése. Ezek jó adatok, sok harmincezres szemüveg sem szűr jobban (a mindenféle filléres napszemüvegek adatait itt találják). Utána UV-lámpa alá került, hogy megnézzük a fényre sötétedési képességet. Tudni kell, hogy a fényre sötétedő szemüvegek autóban nem nagyon változtatják a színüket, mert az autóüveg az UV sugarak nagy részét kiszűri. Az is előfordul, hogy szmogosabb időben sem dolgozik rendesen a fotokróm lencse, mert a légszennyezés is szűri az UV-t. De az UV-lámpa alatt nincs apelláta.

uvalatt.JPG

Az Arctica nem hazudik: mindkét ígért paramétert jól hozza. Polarizáltan szűri a fényt, és ultraibolya sugárzás hatására jelentős mértékben sötétedik. A korábbi 31%-os áteresztés 16-ra csökkent, a lencse láthatóan sötétedett, bár a viselő szeme így is látszik alatta. Az UV-szűrés is tökéletesre váltott: 1-1%-os áteresztésnél jobbat a legdrágább lencséktől sem látunk.

uvutan.JPG

Bajok tehát a keret minőségével, meg a lencse torzításával vannak, de azok elég komolyak. Az optikus szerint  maga az alapanyag sem lehet jó minőségű, vagy legalábbis nem kifejezetten ebbe a keretbe tervezték, ezért amikor belekerül, olyan helyeken is megfeszül, ahol nem kéne. Ebből jön aztán a sok apró hullám. Az ugyanakkor érdekes, hogy a fényre sötétedő funkció már most megjelenik egy olcsó gyártónál - a polikarbonát lencsékbe épített fotokróm réteg kifejezetten új dolog. Nagy valószínűséggel tehát az Arctica Sun Trooper a világ legolcsóbb fémkeretes polár-fotokróm szemüvege. Ha valaki boltban látja, érdemes megnézegetni, vajon a konkrét példány mennyire torzít, mert akár egy jobbat is ki lehet fogni. Netes rendelés ellenjavallt.

tok.JPG

oldalrol.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr324648695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xcxcvy (törölt) 2012.07.19. 18:59:10

A Feszl Optika az egyik legjobb az országban, minden tekintetben szakértők, mindenkinek ajánlom aki megbízható optikát keres.

DnP 2012.07.25. 17:58:35

Baromi megbizhato lehet, ha fel ev alatt sem kalibraltak be azt a nyamvadt gepet... 1 Honap utan deviaciot kell inditani az esetrol :)
süti beállítások módosítása