napszemüveg

Gagyifelismerés alapfokon

2012. július 27. - Winkler Róbert

feszlnezegeti.JPG

Az Arctica Sun Trooper átfogó tesztelése közben óhatatlanul is belebotlottam néhány érdekes, különösebb technológiai felszereltség nélkül is elvégezhető vizsgálatba, melyekkel ifj. Feszl István optikus-optometrista próbálgatta a lencséket. A későbbiekben mértünk prizmahatást és UV-szűrést UV-lámpa előtt és után, de a lényeget, mármint hogy tényleg ez az Arctica okozhatta a fejfájásomat, műszerek nélkül is ki lehetett deríteni.

A Feszl Optika egyik legfontosabb, vagy legalábbis legrégebbi műszere egy darab papír. Az eredetijét egy múlt századi optikából örökölték, de közben modernizálták. Az első bekezdésben például eredetileg genialitásnak írták a zsenialitást, egyébként maradt minden a régiben; fa lapra kasírozott, különböző betűméretű- és típusú bekezdések Vörösmarty genialitásáról. Ezzel elsősorban olvasószemüvegeket tesztelnek, különböző szögekben mozgatva a betűk előtt hamar kiderül, ha valahol torzít a lencse. Az Arctica itt még nem szerepelt olyan rosszul.

vorosmarty.JPG

Az optika galériájáról nézünk ki az utcára, és bizony itt már látszanak a durva egyenetlenségek. A barna robogó egyes pontjai élesek, miközben a parkolóőr feje tök homály, az erőviszonyok persze a lencse mozgatásával folyamatosan változnak. A távolság sok mindent kihoz.

utcanezes.JPG

Még mielőtt megvillantottuk volna, hogy megtudjuk, mennyire szűri az AVA-UVB-t (határozottan jól), a monitoron látható koordinátarendszer tengelyeit használtuk fel, hogy lássuk, mi történik a vékony és egyenes vonalakkal a lencsék peremvidékén. Hát igen, elég szomorú dolgok. A természetben egyébként nehéz ennyire vékony és egyenes vonalat találni, mert a nagyobb térben a perspektíva is torzíthat, ezért érdemes használni a monitort, ha van. Ráadásul a monitoron a polárszűrést is tesztelhetjük - 901 fokkal elforgatva az Arctica szépen el is sötétült.

vonaltorzitas.JPG

És íme a bónusz, ami jól jellemzi, hogy egy kis találékonysággal mennyire jól tesztelhetünk optikai tulajdonságokat különösebb segédberendezések nélkül. A mennyezeti lámpákról talán mondanom sem kell, kerek formájúak. A lencsében tükröződő kép inkább amőba. Az optikus megfejtése egyébként, hogy a konkrét esetben nagy erővel feszítették a lencséket a nem hozzájuk tervezett keretbe, és ez okozta a torzítást a peremvidéken. Ilyen szemüveget nem is szabad megvenni, mert minimum a fejünk fájdul meg tőle, de szélsőséges esetben akár egy lépcsőfokot is elnézhetünk, akkor meg a jóisten irgalmazzon nekünk.

lampaalencseben.jpg

Az aluljáróban tehát lehet napszemüveget venni, mert ahogy korábban kiderítettük, nagy részük teljesen jól szűri az UV-sugarakat. Viszont miután megtaláltuk az, amelyik jól is áll, végezzük el az optikai tesztet távoli tárgyakon, közeli egyeneseken, mozgassuk a butikos Blikkje előtt, nézegessünk benne tükröződést, és úgy általában: találjuk fel magunkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr914664103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2012.07.27. 18:15:18

Sajnos, az olcsóbb szemüvegek eléggé torzítanak. Nekem az egyik is ilyen, ha leveszem, utána olyan érzés, mintha 10 cm-el magasabb lennék hirtelen. ;)

"a parkolóőr feje tök homály": az inkább egyszerű bemozdulás, és/vagy a mélységélesség túl kicsi, ahogy a fotót elnézem.

(Ja, és a 901 fok nyilván 90 fok akar lenni.)

keptelen kepkeret 2012.07.27. 20:03:24

En kitartok a Burberry- Ray Ban kombonal, kirandulashoz Oakley Behave, de nemreg a Topshop-ban felprobaltam egy £10 napszemuveget es instant fejfajas.Evvan.

adam014 2012.07.27. 20:52:38

Nekem is ilyen az amúgy korrektnek mondott polaroid is - bár ennyire nem torzít, de azért észre lehet venni ha jobban nézem annál is.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2012.07.27. 21:28:37

Kell venni egy normális keretet, a választék végtelen. És vágatni bele egy rendes üveget egy rendes cégtől. Essilor, Zeiss, Hoya. És régebben vágattam Ray Ban lencsét rendes keretbe. Mert bár a RB üvegek parádésak, a keretek között van pár katasztrofális.

Sundance- · http://oravilag.blog.hu 2012.07.27. 21:45:26

Namost. A legtöbb lencse nem sík.
Ettl még, ha "jó" lencse, akkor a fényTÖRÉSe olyan, hogy valóban nem torzítja az ÁTERESZTETT fényt, hiszen attól hogy ferdén esik be / k ia fény, nem muszáj úgy megtörnie, hogy összevissza torzítson.

Azonban, a felületről VISSZAVERŐDŐ fény az hát, általános iskola, fizikaóra: a beesési szög által meghatározott, ami viszont egy nem-sík felületen változó.

Ergo az életben nem lesz kör alakú a "külső" felületen tükröződő tárgy, pld az én Flak Jacketem piszkosul íves Ice Iridium lencséje is nyilván "kívülről" torzít mint a fene (reflection), belülről viszont, az ÁTERESZTETT (refraction) fényt egy cseppet sem.

Szóval azért óvatosan ezekkel a jótanácsokkal......

A szerelő 2012.07.27. 22:25:33

"Ráadásul a monitoron a polárszűrést is tesztelhetjük - 901 fokkal elforgatva az Arctica szépen el is sötétült."
Nem értem, miért kell két és félszer körbeforgatni hozzá a szemüveget :)

nergo 2012.07.27. 22:31:12

"A barna robogó egyes pontjai élesek, miközben a parkolóőr feje tök homály"

a parkolóőrök feje nem homály, hanem a bemozdulásos életlenség problematikájával ismerteti meg a szemlélőt. a témához helytelenül választott záridő okozta a fényképezőgépben, semmi köze a szemcsi lencséjéhez.

Doktor PHD belebeszélek (SP után szabadon...) 2012.07.27. 22:34:10

A 901 fok nyilván elírás... és csak 90 fok lenne.
Én azt nem értem, hogy milyen típusu monitor az, ami POLARIZÁLT fényt bocsájt ki ???
Ilyen ugyanis nincs manapság...

nergo 2012.07.27. 22:34:18

óh, bocs, látom, bestpixel megelőzött sorry, pedig átfutottam a kommenteket. :)

Doktor PHD belebeszélek (SP után szabadon...) 2012.07.27. 22:36:04

(Egyes 3D monitorok persze... de ez a magyar monitorállomány 0,000001 százaléka...)

Sadist 2012.07.27. 22:51:31

@Doktor PHD belebeszélek (SP után szabadon...): Minden LCD monitor képernyőjén van egy polárszűrő réteg, anélkül nem látnál semmit, okos tóni...

Kovacsla 2012.07.27. 22:52:54

Csak hogy leüssem a magas labdát: "barna robogó egyes pontjai élesek, miközben a parkolóőr feje tök homály" Nem lehet, hogy a lencse tök rendben van, és hibátlanul adja vissza a valóságot? ;)

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2012.07.27. 23:16:18

@Doktor PHD belebeszélek (SP után szabadon...):
Azért érdemes ennek még egy kicsit utánanézni Dr. Úr

Márkás szemüveget csak a Vateráról! Az mind eredeti, biztos, rá van írva!

amatőr 2012.07.27. 23:28:52

@Doktor PHD belebeszélek (SP után szabadon...):

Az összes LCD monitor ilyen. A folyadékkristályos kijelzők működési elvükből következően alapból polarizálják a fényt.
Ezért egy rossz szögben polarizált kijelzőjű karóra vagy autórádió-kijelző eléggé meg tudja keseríteni egy polárszűrős napszemüveget használó ember életét. Hülye dolog, amikor 45°-ban döntött fejjel lehet csak leolvasni, hogy melyik rádióadó szól éppen... hogy a GPS-ről ne is beszéljek.

Doktor PHD belebeszélek (SP után szabadon...) 2012.07.27. 23:38:43

Bocs, az LCD-ben igazatok van... az nem jutott eszembe. Én LED-es monitorokkal vagyok körülvéve...

M3 János · http://m3road.addel.hu 2012.07.27. 23:59:43

A birodalom visszavág, azaz az optikus lobbi. Már nem azzal a sokszor elhangzott váddal szembesülünk, hogy az olcsó szemüveg nem szűri kellően az UV fényt, hanem a torzítás tűrhetetlenségével. Ne hagyd magad átverni!
Pedig majdnem sikerült a fénytörés fizikai törvényének példájával.( egy másik példa: cms.sulinet.hu/get/d/c9ff4cc9-096c-4cec-bb79-2f8bc1bb97ac/1/7/b/Normal/feny32.jpg )
Félrevezetés helyett van helye valódi vizsgálatnak, de láthatjuk a szerző és "szakértő" tanácsadója ezzel meg sem próbálkozik. Pedig akad segítség: www.mozaweb.hu/Lecke-mozaWeb-A_feny-Lencsek_lekepezesi_hibai-107034 .

A cikk ámítása csak egy újabb próbálkozás, hogy több pénzt költsünk szemüvegre.

Mutatok egy példát arra, hogy a munkabiztonság szigorú követelményeit teljesítő világmárkaként ismert német UVEX gyártmányai egyszerre kiváló és mondhatni olcsó:

bolthely.hu/munkaruhazati/kereso/u91&rend=ar&irany=no&min=0&max=999999999

A kevésbé neves, de megbízható szemüveggyártók akár 70-80%-kal olcsóbbak is lehetnek.
A valódi árdifferencia nem ebből az egészséges/káros ellentétpárból adódik, hanem a divat, egyedi dizájn, továbbá az ezeknél sokkal fontosabb minőséget meghatározó karcálló, páramentes bevonatoknak a felárából.

M3 János · http://m3road.addel.hu 2012.07.28. 00:08:46

Ez lemaradt:
"A mennyezeti lámpákról talán mondanom sem kell, kerek formájúak. "

Bizony a képen látható hengeres test teteje szintén kör alakú, de csak egyedül felülnézetből látjuk annak, ezért az esetek többségében ellipszisnek látjuk, mint ahogy a lámpa is ellipszisként tükröződik a szemüveg lencséjén.
epa.oszk.hu/00000/00035/00061/images-t/2002-06-ta-Csorba-Testveri.gif

hix 2012.07.28. 01:26:52

@Doktor PHD belebeszélek (SP után szabadon...):
a monitorodnak nem csak a háttérvilágítása LED-es?
...

tundrazuzmo (törölt) 2012.07.28. 02:06:47

Tisztességes ember nem vesz napszemüveget, hogy elrejtse a szemeit. Egyébként a cuccot anno a pilótáknak és a síelőknek találták ki, most meg már mindenki ezzel menőzik. Én hozzászoktam a fényhez. Így nem hunyorgok, és nem fáj a fejem, ha véletlenül nincs nálam sunglassz.
süti beállítások módosítása