napszemüveg

Mi a baj a hamisítványokkal?

2013. február 14. - Winkler Róbert

DSC_0025.JPG

A thaiföldi nyaraláson természetesen nagy lelkesedéssel kajtattam a hamis napszemüvegeket. Az ezer forint tájára lealkudható, elsősorban Ray-Ban emblémával megjelenő Wayfarer és Aviator hamisítványok többsége nyomorúságos fos. Sajnálom, felesleges hosszan ragozni, ez a megfelelő szó. A szár nyiszogó zsanéron csatlakozik a kerethez, és a műanyag nem magában mintás, hanem valahogy ráfestettek, vagy matricáztak, és a végén lelakkozták, de maximum valami pajtában, mert tele van a felület beleragadt porszemekkel.

DSC_0026.JPG

Akadnak ezzel szemben jó külsejű hamisítványok, meglepően napra kész dizájnnal. Itt ez a barnás Wayfarer - remekül működik, jó kézbe venni, kellemes a felület - hogy a bal lencse bal oldalán ott a kis RB, nem ünnepelném, mert ez a legtöbb gagyiban is megvan. Tehát majdnem hordható, de ami így nem látszik, a lencséje annyira torzít, hogy nekem húsz másodperc alatt hozta meg a fejfájást.

DSC_0008.JPG

Angry Bird-ös Wayfarer? Ide vele! Egész jól fest, poénból haza is hoztam.

DSC_0015.JPG

Műszakilag is érezhető az igyekezet, a szárak kifelé rugóznak - ha nem is ér egy eredeti közelébe, de dicséret illeti a sötétben bujkáló hamisítót.

DSC_0009.JPG

A képen nem látszik, de néhány porszem ennél is maradt a lakkban.

DSC_0031.JPG

A hamis Aviatorok minősége kategóriákkal rettenetesebb, mint a Wayfarereké, talán a fémet nehezebb rendesen megmunkálni. Ennek is elég bénán nyílik a szára, a keret nem vész, a lencséjét őszintén szólva nem próbáltam, annyira gázul néz ki.

DSC_0052.JPG

Súlyos hiba, ami egyébként valódi, márkás napszemüvegeknél is előfordul, hogy a behajtott szár vége a lencsére fekszik, és csak idő kérdése, hogy megjelenjenek a százforintosnyi foltok.

DSC_0032.JPGA gyenge minőségért plecsnitúladagolással próbálnak kárpótolni.

DSC_0022.JPGEz a gumírozott példány valami modernebb Wayfarer, bár tudnám a cikkszámát. Kellemes, gumírozott felületű keret, normálisan nyíló-csukódó szárak. Esküszöm, fel is venném néha, ha nem lenne ilyen érdektelen, talán ez volt a legjobb minőségű napszemüveg, amit Thaiföldön Ray-Ban emblémával láttam.

DSC_0021.JPG

Egy értelmezhetetlen. hatjegyű cikkszám, és egy váratlan fordulat: rendes méretjelzés egy hamis napszemüvegen. (a méretszámok jelentéséről bővebben itt olvashat)

DSC_0024.JPG

DSC_0023.JPG

Ez a bátortalan ITALY DESIGN elég érthetetlen részlet egy amúgy ambiciózus hamisítványon.

DSC_0030.JPG

Az őrültebb, elütő színű, mintás szárú Wayfarerek napra kész megjelenését gyakran árnyékolja be a nyomorúságos minőség. Ez egy elviselhetőbb kivitel.

DSC_0029.JPG
Lazításként engedjék meg, hogy bemutassam a legolcsóbb napszemüveget, amit valaha láttam. Utcai árusnál volt 49 baht, alkudozni nem lehetett, de ez így is 400 forint alatt van. Márkajelzés nincs rajta, de igazából bármi lehetne, legalábbis komolyabb márkajelzés nélkül. De a lencséje átmenetes, és nem torzít. Ezt hordom is.

DSC_0005.JPG

DSC_0006.JPG

Konklúzió: egyszerűen nem értem, miért hajigálják be a keretekbe ezeket a közveszélyes lencséket. Ezer forintért ezek továbbra is nagyszerű thaiföldi vásárfiák, és ha valakinek nem fájdul meg tőlük a feje, áldásom rá. Hosszabb tesztüzemnek sem utolsók, ha az ember esetleg bizonytalan egy fazonban, én például már kezdek hajlani rá, hogy idővel vegyek egy igazi Ray-Ban Wayfarert, valamelyik kései, idióta szériából.

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr475078877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tulazon 2013.02.14. 18:42:39

ezek mennyire uv szűrősek?

Castigliano (törölt) 2013.02.14. 21:39:52

Egy kérdés:
Sikerült már kideríteni, hogy milyen szemüveget visel Clive Owen a Válogatott gyilkosokban?

Winkler Róbert 2013.02.15. 10:56:47

Az UV-szűrésük általában teljesen jó
napszemuveg.blog.hu/2012/05/30/bemertuk_a_gagyit

ami azt jelenti, hogy tízből 6-8 ugyanolyan 98-99%-ban szűri az UV-t, mint az igaziak. Viszont ez csak méréssel derül ki, és a torzítása szinte mindegyiknek borzalmas. De a polikarbonát alapvetően jól szűri az UV-t.
süti beállítások módosítása