napszemüveg

Mykita - bizarr szépségek Berlinből

2013. május 23. - Winkler Róbert

DSC_0462.jpg

A Mykita legendáriuma úgy indul, hogy két tervező is kivált az amúgy ugyancsak fiatal német cégtől, az IC! Berlintől. Az IC Berlin vérbeli német avantgard, de mostanra épp elég híres, hogy Jason Statham is végigjátsszon egy fimet egy ilyenben; szóval az IC! Berlin beágyazottságra még nem egy Ray-Ban, de nem is az a cél, hanem a menő rétegmodellség.

 

DSC_0486.jpg

Mykita Violetta

 

Az IC! Berlin műszaki különlegessége, hogy ragasztás és zsanérok nélkül készül, a szárak egy spéci rugós szerkezettel kapcsolódnak a kerethez. Ennek az az előnye, hogy... igazából ha megfeszítenek, sem tudnám megmondani, mi az előnye, mert a szárak nem olyan szép, kimért mozdulattal nyílnak ki maguktól, mint a TAG Heuer mágneses modelljeinél, hanem hirtelen pattannak ki, mint valami farkascsapda. És ha az ember mondjuk a pólója nyakába akaszt egy IC! Berlint, bármikor létrejöhet egy spontán merevedés: kis nyekkenés, és a nyakunkban feláll a napszemüveg.

heinz.jpgMykita Heinz

Különleges zsanér-féle nagyon kellett a Mykitának is, de ők jóval kevésbé idegesítő megoldással rukkoltak elő: egy feltekercselt, nyikorgó fémlemez lesz a szárat és a keretet összekötő zsanér. Inkább vicces, mint elegáns, vagy kifinomult, de egy különleges márkától ezt várjuk, különben vehetünk egy Ray-Ban Aviatort vagy Wayfarert, amik tökéletesen működnek.

DSC_0457.jpgA spirál

A Mykita (ejtése májkita) nevéhez is elég bizarr eredetmítosz kapcsolódik: a Mykita a My Kindergarten, vagyis az én ovim gyermekes összevonása, melyről további részletekkel szerencsére nem szolgálhatok. El tudom képzelni, hogy a nagy német multikultiban durvább dolgok is megesnek.

elektra1.jpg

Elektra fekete kerettel-szárral

Na de, hogy visszatérjünk az ic! Berlinre, a belőlük kivált Mykita sokkal hamarabb tudott bekerülni sokkal nézettebb filmbe. A Napszemüveg Blog Facebook-oldalára ki is raktam, hogy tessék, itt van Sarah Jessica Parker egy ic! Berlinben, aztán persze kiderült, hogy a hiperdurva Szex és New York II-ben igazából Mykitát viselt. 

DSC_0461.jpgA horvát származású, párizsi székhelyű Damir Doma formatervező által tervezett modell kicsit kilóg a Mykita stílusából, de annak ellenére, hogy ez csak egy egyszerű kerek napszemüveg, annyira jól néz ki, hogy talán bővíteni is lehetne a vonalat. A DD04 azért is annyira atipikus Mykita, mert a szárai nem vágják a fülünket, hiszen nem félmilliméteres lemezből készültek, hanem acetátból, ahogy egy normális napszemüveghez illik. A Mykita DD04 egyébként élőben is pusztítóan jól néz ki. Akárcsak a következő Damir Doma-féle Mykita:

DSC_0458.jpg

Mykita Damir Doma Collection DD 03

spike.jpgSpike

janis.jpgMykita Janis

Én lennék a legboldogabb, ha ki tudnám bogarászni a Mykita gyári honlapjáról, hogy mi a rendszer, a feles lemezből készült fémvázas szemüvegek képezik-e a derékhadat, és az acetát modelleket különleges sorozatoknak tekintik-e, vagy nem, de sajnos kudarcot vallottam. Nézegessék önök is, hátha meglesz a rendszer. Ezeket a szemüvegeket mindenesetre a budapesti Ráday Optikában fotóztam, ahol elég bevállalós mennyiséget tartanak a márkából. (Én nem mernék, de nagyon drukkolok.)

ornella.jpgOrnella

jovi.jpgJovi, az ultrakönnyű aviator

elektra2.jpgElektra fehérben

franz.jpgFranz

flint.jpgFlint

DSC_0489.jpgA szerző a Mykita kiállításokra készített reklám-hülyeségében, amit sajnos csak hordanak, de nem osztogatnak, mert drága.

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr405202978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr.Treeger 2013.05.24. 15:08:59

Egy ideje szemezek velük, de véletlenül botlottam a márkába. II. világháború előtti stílusú keretet keresek. A Damir Doma kerek darabjai nem rosszak. Szeretem az ilyen egyszerű, de mégis megfogó vonalakat. A többi viszont már annyira nem vonzó. Ez is jó példa arra, hogy egy ifjú divattervező ötlete mennyit segíthet egy szemüvegen is.
És ahogy szörfözök a gyártók között egyre több példa is van rá. Pl Illesteva Soullanddal közös darabja.

doncarlos 2013.05.25. 10:26:27

Damir Doma minden pénzt megér. A legjobb kerek forma amit valaha láttam. Kár, hogy sehogyse állna. De majd kap egyet az asszony és otthon titokban...
süti beállítások módosítása