napszemüveg

Mi az az Oliver Peoples?

2011. szeptember 02. - Winkler Róbert

Világszinten a napszemüveg-alapfogalom, nálunk gyakorlatilag ismeretlen. Forgalmazó lenne, hiszen az Oliver Peoples is a Luxotticához tartozik, de mivel az emberek nem zaklatják a magyar optikusokat Oliver Peoples-ért, az optikusok sem rágják a magyar Luxottica fülét.

 

Az Oliver Peoples egyik kedvenc irodalmi idézetemben is szerepel: az Amerikai psychóban a főhős, Pat Bateman emlegeti gyakran. Persze Bret Easton Ellisnél gyakori jellemábrázolási eszköz a márkanevek sorolgatása, meg hogy vajon ki tud asztalt foglalni a Dorsiában. A vonatkozó idézetet magyarul sajnos nem találtam, de arról van benne szó, hogy hősünket, akit a kiváló filmfeldolgozásban Christian Bale alakított, összekeverik azzal a faszfej Halberstram-mel, mert mindketten Oliver Peoples-ben járnak, ugyanaz a fodrászuk, csak Bateman sérója jobb.

 

Paul Allen has mistaken me for this dickhead Marcus Halberstram. It seems logical because Marcus also works at P&P and in fact does the same exact thing I do and he also has a penchant for Valentino suits and Oliver Peoples glasses. Marcus and I even go to the same barber, although I have a slightly better haircut.

 

Ennyi irodalom után jöjjön egy kis napszemüveg-történelem. A céget Kaliforniában 1986-ban, vagy más adatok szerint 87-ben alapította Larry és Dennis Leight, de az biztos, hogy 1987-ben már a német Vogue címlapjára kerültek. Kicsiben kezdték régi keretek értékesítésével, de a milliomosok sztorijaiban szinte mindig az első millió megszerzése a leghomályosabb történet.

 

Andy Warhol Oliver Peoples-ben a német Vogue címlapján
 

A céges honlap mindenesetre 1986-ot ír. 1989 mérföldkő volt az Oliver Peoples életében – ja, hogy miért hívják a céget pont így, sajnos nem sikerült kiderítenem. 89-ben tehát az OP bekerült Neiman Marcus luxusáruház katalógusába. A Style 505 méltó is volt egy ilyen alkalomhoz, antikolt fémmel és kézzel megmunkált teknőckerettel, az Oliver Peoples nyolc év múlva saját üzletet nyit a Neiman Marcus-ben.

 

Style 505
 

1989-ben már külön cikket szentelt a márka sikerének a Time magazin, a legmenőbb New Yorki optikusokkal készítve interjút. Egyikük, Richard Morgenthal például azt mondta, ilyen jelenséggel a szakmában ő még nem találkozott: az emberek név szerint kérik az üzletekben az egyes Oliver Peoples-modelleket. Az Oliver Peoples időközben két fontos brandet alapított.

 

Egy idei modell, a Basel
 

Az egyikben a napszemüvegek csak apró részlet: ez Paul Smith brit dizájner napszemüveg-részlege. A másik a Mosley Tribes piacra dobása, ami nálunk annak ellenére sem ismert, hogy a Másnaposok című vígjáték mindkét részében voltak Mosley Tribes szemüvegek, de ennek a témának inkább majd külön posztot szentelünk. 2006-ban az Oakley 56 millió dollárért meg is vette az Oliver Peoples-t, mi pedig hamarosan bemutatjuk az idei Oliver Peoples-öket.

 

Allen a Másnaposok 2-ben egy szép Mosley Tribes Bromley-ban


 

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr993195578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mizie 2011.09.02. 11:39:05

Először én is az Amerikai pszichóban olvastam róla és amikor két hete az utolsó idei napszemüveget böngésztem magamnak az ebayen, akkor benne volt a kalapban egy OP is, de végül egy RayBan lett, mert piszok jó áron volt.

acsoves 2011.09.02. 13:10:34

kb 3 hete láttam a Másnaposok 2-t, és azóta akarok ide írni róla, ami véleményem szerint nagyon gyenge folytatás lett, mint film borzalmas viszont nagyon jó szemüvegek voltak benne így leginkább azt néztem.
Több OP is volt benne pl.
Phil (Bradley Cooper), egy Oliver Peoples Benedict-ben feszít végig (OP Aviator ? :)
www.celebrity-sunglasses-finder.com/image-files/bradley_cooper-1.gif

Igazából ami itt Alan-en van az Chow szemüvege. Ha jól láttam az elején egy blublocker demi tortoise nylon hord mint az első részben. www.imdb.com/media/rm1250801920/tt1411697 jobb képet nem találtam.

Egyébként Robert Downey Jr. is OP Benedictben van a "Due Date"-ben , mint ahogy a mindkét filmet rendező Todd Phillips is ebben rendez :) screencrave.frsucrave.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2010/04/todd-phillips-project-x-20-4-10-kc.jpg

GGG77 2011.09.02. 13:50:50

"vajon ki tud asztalt foglalni a Dorsiában"

Az öccse, Sean. Bántja is az egoját. :)

odamondó 2011.09.02. 14:50:58

most ezekért a szemüvegekért magyaroknak a falat kéne kaparniuk? szerintem nincs azzal semmi baj, ha nem ismerik otthon.

2011.09.02. 14:53:42

A magyar fordítás (Bart István) nem éppen szó szerinti:
"Owen összetévesztett Marcus Halberstammal (noha Marcus se Marciával, hanem Cecelia Wagnerrel jár), ez azonban tulajdonképpen nem sokat számít, és szinte még logikus tévedés is, hiszen Marcus is a P&P alkalmazottja, és szó szerint ugyanazzal foglalkozik, amivel én, szintén Valentino öltönyöket hord a legszívesebben, szintén szemüveges, ugyanahhoz a fodrászhoz járunk a Pierre Hotelbe, vagyis teljesen érthető a félreértés; engem egyáltalában nem zavar." (Harry's)
De azért az O.P. neve hét alkalommal előfordul a magyar szövegben is.

acsoves 2011.09.02. 15:41:49

@odamondó: Ezt a következtetést miből vontad le ?

hozzaszolo 2011.09.02. 15:45:41

Halberstam nevében nincs r betű.

hozzaszolo 2011.09.02. 15:53:33

aztán lehet hogy mégis pedig vagy két éve megnéztem imdbn akkor nem volt most van :D

amúgy kedvenc film kedvenc jelenet luis ahogy odanyúl valentino couture :))

daemonwhisper 2011.09.02. 15:56:31

"Oliver Peoples started in 1986 when opticians Larry and Dennis Leight fulfilled their dream and opened their first optical boutique on legendary Sunset Boulevard in West Hollywood, California. Earlier that year, they purchased an estate collection of vintage American-made eyewear. The assortment included thousands of beautifully filigreed rimless and metal frames, including clip-on metal sunglasses produced by iconic American companies, such as by Bausch & Lomb and American Optical. All the frames were unworn, in mint condition and in their original packaging. It was a goldmine for the Leight’s, given their love for 1940s -1960s eyewear.

The brothers purchased the entire lot, which included a receipt signed with the name “Oliver Peoples,” who they reasoned was the original owner or distributor. When they decided to sell the estate collection in their retail store, it only seemed fitting they use the name in his honor." -oliverpeoples.com

is 2011.09.02. 16:05:41

@nemorino: a kulcsszo (dickhead - pöcsfej, faszfej) nincs benne a forditasban, igy viszont kuka.

Rigghead 2011.09.02. 17:08:06

@is: ja elég píszi a fordítás, mint a régi 80-90-es évek filmszinkronjai hjaaaj, pl. a Kobra stallonéval "Te piszok zsaru!"

rewtenator 2012.08.29. 22:16:52

nekem van egy Mosley Tribes Enforcer-em, csodálatos darab. Az új verziót Bronsonnak hvják, az sem szar...

www.luxurysunglasses.org/bolle-goggles-c-3.html
süti beállítások módosítása