napszemüveg

Hamisítványok Sanghajban

2014. május 31. - Winkler Róbert

DSC01326.jpg

A kínai hamisítványok elárasztják a világot, bár az is tény, hogy tavalypéldául már azzal promóztak nekem Kambodzsában egy színarany Rolexet, hogy ez nem szar kínai, hanem minőségi, szingapúri hamisítvány. Thaiföldről is alap vásárfia a hamis óra és napszemüveg, úgyhogy kíváncsi voltam, mint tud 2014-ben a hamisítvány-őshaza, azon belül is Sanghaj.

 DSC01220.jpg

A Sanghajba vetődő turista amúgy sem tudja kihagyni a Nanjing utat, ami Sanghaj Váci utcája. A központi része ugyanúgy sétáló, mint nálunk. Tiszta, rendezett, bár általában az egész, 24 milliós Sanghaj jóval tisztább és rendezettebb, mint akár Bangkok, akár mondjuk Budapest. Szóval a Nanjing (ez egyébként Nanking, kínaiul) úton van a legtöbb nyugati üzlet Gaptől New Balance-on át az Apple Store-ig.

DSC01177.jpg

Minden tök legális. Viszont a főutca forgatagában felhajtók vadásznak a turustákra, hogy a sikátorokba csábítsák őket. Parázni nem kell, Kínában olyan a közbiztonság, amilyet mi el sem tudunk képzelni, az egyetlen törvénytelenség, ami egy sikátorban veszélyeztethet minket, a hamisított termékek özöne. Időnként olyasmi is megtörténhet, hogy napszállta után, még mindig a belvárosban, bár nem a sétálóutcán, kipakolnak egy teherautónyi hamis New Balance, Nike és Adidas sportcipőt. Na, ezek már nem hamisítványok, inkább valamiféle lopási konstrukció lehet, mert például a Nike Free Run 4-est ismerem, és ez nem olyan volt, hanem az. Valamennyi cipő 100 jüenbe, azaz kb. 3500 forintba került. Ugyanezek Sanghajban egy rendes boltban 6-700 jüenről indulnak.

DSC01134.jpg

Na de nézzük a napszemüvegeket.  Az első kamuoptikus, akit felkerestem, elképesztően nyomorúságos portékát kínált, alkudozni nem is mertem, mert általában is nehézséget okozott komolyságom megőrzése.

DSC01215.jpg

DSC01216.jpg

 Ezt a Ray-Bant például óvatosan kellett megfogni, nehogy elvágja a kezemet.

DSC01217.jpg

BMW napszemüvegből láttam korábban legálisat, ami azt illeti, az sem sokkal jobb. Ez viszont még úgyis nevetségesen béna, hogy a polikarbonát lencsébe belegravírozták a bajor cégért. A BMW egyébként kínaiul Baoma.

DSC01218.jpg

Van az a távolság, ahonnan ez a Prada hitelesnek tűnik, de ezekben a kis boltokban lehetetlen olyan messzire eltávolodni a terméktől. Az emblémát egész ügyesen megcsinálták, egyébként ez is csak poén-vásárfiának alkalmas.

DSC01219.jpg

Ez itt az igazi humor, kis híján a kamera is kiesett a kezemből. A szárára ugye azt írták, hogy RB 3016, ami a Clubmaster cikkszáma. Viszont utána az jön, hogy Jackie Ohh, ami a Ray-Ban kevés női fazonjainak egyike. Aztán azt írja a szár, hogy Aviator, amit ugye mindenki ismer. Ezek után tegyék meg tétjeiket, melyik nyer: igen, ez egy Clubmaster-hamisítvány. Elképzelhető, hogy a hamisító nem ismeri a latin betűket. És hogy amúgy milyen a minőség? Rettenetes, nyilván. A Clubmasternek elég rosszul áll a hamisítás, mert épp a szép kidolgozottságról, és a minőségi anyagokról szól. Mármint az eredeti.

 

DSC01223.jpg

 A főnök cirkuszigazgatónak öltözött. Itt még örült, később már mérges volt, mert 100 jüenért akartam elhozni két tükrös Aviatort, amik egyébként egész tűrhető minőségűek voltak. 110-nél még utánam szalajtotta az emberét, de ahogy tartottam a 100-at, a fullajtár elmaradt. Vagy alacsonyabbról kellett volna indítani az alsó licitet, vagy tényleg 55 jüen a határ, ami alatt már nem olyan jó nekik az üzlet. Egyébként ezeket a színes tükrös Aviatorokat rendes emblémával, cikkszámmal a száron 240-280 jüenről indítják.

DSC01222.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr36240078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

viva.la.revolucion 2014.05.31. 16:39:32

1st: ez a blog q.jó
2nd: a nike cípők nem lopási konstrukció, vagy legalábbis nem a hagyományos értelemben, a magyarázat roppant egyszerű: a nike rendel 150millió db-ot, ezt 20-25 gyár tolja le x idő alatt, a nem tökéletes minőség (ragasztó valahol megfolyt) elvileg megy a darálóba, gyakorlatilag meg ugye nem, illetve egyes gyárak a szükséges x millió darab után is még egy jó darabig gyártják a cipőt saját szakállra, amit aztán eladnak nike logóval vagy anélkül, szóval ezek gyakorlatilag eredetiek, de vannak gyárak akik úgy gyártanak ilyen cipőket hogy sose gyártottak a nike-nak semmit (technológiai ismeret hiánya), tőlük jönnek a rossz minőségű darabok
3rd: annyira jó minőségű hamisitvány 3025/3026-ok léteznek már, hogy van olyan nagy optikai cég itthon, aki belekeveri a kamu 20 euros szemüveget az eredeti közé és eladja 50ezerért

Winkler Róbert 2014.05.31. 22:29:28

@viva.la.revolucion: így értettem, hogy lopási konstrukció.

viva.la.revolucion 2014.05.31. 23:02:08

egyébként mindig az a kérdés merül fel bennem, hogy ha eljutottak arra a szintre, hogy kb tökéletes iridium lencséket gyártanak és a keret matt aranyozott bevonata is sikerült, akkor miért épp a kis ray-ban feliratot nem tudják pontosan a megfelelő helyre szitázni a lencsén?

sok modell hivatalosan kínában készül, a 3025 pont nem

Pollen · http://indafoto.hu/pollen 2014.06.01. 12:02:24

@Winkler Róbert:Üdvözlet! A cipők hol voltak kipakolva? Pont Sanghajban vagyok, vennék pár darabot.

lobster thermidor 2014.06.01. 12:42:39

Hehe...!
Dél-Ázsia egyik igen kedves szigetországában a fehér műanyagkeretes retro fazonú kamu Ray - Ban - t hosszas győzködés után sem akarta 1300 forintnak megfelelő rúpiánál olcsóbban odaadni a konok árus. Váltig kötötte az ebet a karóhoz, hogy nem adhatja oda kevesebbért a szemüveget, mert az valódi Ray - Ban.
Két sarokkal távolabb 500 magyar pénznek megfelelő összegért boldog tulajdonosa lettem az előbbivel tökre azonos portékának. :)))

Winkler Róbert 2014.06.01. 12:44:43

@Pollen: Valahol a People's Sq-től délre. Nem írtam fel a címet, de az amúgy is elég nomád műfaj.

midnight coder 2014.06.01. 13:07:37

Kíváncsi vagyok, vajon a "nagy márkák" meddig tudják a kínai cuccokra rátett márkajelzést 3-4x annyiért eladni mint amennyibe maga a termék kerül ?

monddazigazatmar 2014.06.01. 13:53:35

" az egész, 24 milliós Sanghaj jóval tisztább és rendezettebb, mint akár Bangkok, akár mondjuk Budapest."

Na ne röhögtess. Értem én, hogy messziről jött ember azt mond amit akar, de azért ekkorát ne linkelj már.

monddazigazatmar 2014.06.01. 13:57:06

@midnight coder: A nagy márka csinál olyan dolgokat, hogy minőség-ellenőrzés, garancia, adót fizet, meg vámot. Alkalmazottaik vannak, sőt, még olyan is akad, aki boltban árul, nem a leterített gyékényről.

Áron Gergely Hamvas · http://tudunkelni.hu 2014.06.01. 14:05:09

Hehe. :) Engem a görkoris, arcomba mászó villógógagyit áruló emberkék idegesítettek nagyon. Meg a "massage-massage" csávók.

Lehet, hogy jó a közbiztonság, de azért nagyon-nagyon be lehet mászni a csőbe, ha naiv turista az ember. A teaházas, angolul gyakorolni vágyó diákos, hamis-százast-adtál trükkök, illetve a magyaroktól sem idegen hiéna taxisok nem kevés nyugati embert rövidítenek meg évente. Persze, ahogy az angol nyelvű utazós blogok is írják, a "common sense", vagyis józan paraszti ész meg tudja menteni az utazót, de aki hajlamos a "de kedves, vendégszerető népek ezek" hozzáállásra, az nagyon rá...fázik.

Amúgy, akinek van okostelefonja, és fake marketot keres, van rá egy tök jó app, ami elnavigál (Fake, vagy Fake Shanghai a neve) oda, ahol a helyiek is vásárolnak. A Nanjing Lu szerintem főleg a turistáknak van.

Anyádlóháton 2014.06.01. 14:05:18

Akkor most bevásároltál Robi!? :-)
A fene a jó dógod... hová el nem jutsz!?
Mi újság férfi a karóra piacon? Mennyiért megy az "eredeti" Breitling?
Én kaptam egyet ajándékba Kínából... örültem, mint "majom a f..nak!" .... azután nézem az itteni márkaszaküzlet kirakatában, ugyan ez 6-10 ezer font/darab!
Ez enyém tuti nem eredeti... pedig számozott, jó minőségű hamisítvány! :-)
Ajándék lónak ugye ne nézd a .....

Áron Gergely Hamvas · http://tudunkelni.hu 2014.06.01. 14:09:53

@monddazigazatmar: Nem is beszélve arról, hogy a tervezőket is meg kell fizetni. Kicsit olyan ez mint a gyógyszeripar. Az első pirula kerül 600 millióba, a második már csak 15 fillér... Lemásolni már nem akkora meló, mint kitalálni, bemutatni, piackutatni, átrajzolni, jóváhagyni, stb...

monddazigazatmar 2014.06.01. 14:26:10

@Anyádlóháton: Meséld már el, hogy abban mi a jó. Komolyan.
Az óra eredeti funkcióját -az idő mutatását- a 300 forintos termék is tudja hozni. Egy prémiummárka inkább státuszszimbólum, vagy ékszer kategória. Azzal villant az ember.
Na, ha hozzá nem értők között vagy, azok se az igazit nem értékelik, se a hamisat. Magyarul pont leszarják. Viszont, ha egyszer odakeveredik valaki, aki ért hozzá, akkor egy pillanat alatt közröhej tárgya leszel.

sanyix 2014.06.01. 15:57:26

@monddazigazatmar: Csinál minőségellenőrzést? Hú, eddig nem is tűnt fel, főleg amikor a márkás cipőim feleannyi idő alatt esnek szét mint a kínai :D . Vámot csak ők fizetnek? Nocsak a kínaiak föld alatti alagúton hozzák át a határon a cuccokat?
Alkalmazottaik vannak? Ejj tehát a kínai cuccokat teljesen automatizált gyártósoron rakják össze emberi beavatkozás nélkül? A kínai cuccokat is boltokban árulják ha valaki árusítja, de olcsóbb online rendelni... bár az is bolt.
Na meg ott van a probléma is, hogy a márkás cuccokat is ugyanott gyártják ;)

sanyix 2014.06.01. 15:58:03

@sanyix: arról nem is beszélve hogy a kínaiak leszokóban vannak a másolásról

monddazigazatmar 2014.06.01. 17:32:06

@sanyix: Fingod nincs semmiről ugye?
Szétesett a cipőd? Vissza is viheted, nem? Van garancia rá? Van. A kínai árusnál van? Nincs.
Igen, a kínai piac dugig van csempészett cuccal, senki nem ad számlát semmiről. Meglep? Te máshogy tapasztaltad?
Alkalmazottak nem csak a gyárakban vannak, hanem mondjuk a boltban. Tudod, ruhabolt. Bejelentett alkalmazottak, fehér emberek. Adóznak. TB-t fizetnek. A boltot bérlik, fenntartják. A piacon meg ott van egy asztalka.

Arról ment a beszélgetés, hogy a nike cipőt miért 3-4 szeres áron adja a nike mint amibe kerül. Amennyiért a piacon adják a hamisat. Többek között azért, mert legálisan csinálja, fenntart egy csomó mindent, reklámoz, fejleszt. Ne hasonlítgasd egy másolt, más nevével visszaélő féllegális valamihez.

Meridian74 2014.06.01. 17:53:26

@sanyix: osztom a véleményed, én sem veszek pl napszemüveget 40ezerért. Hülyeség.
Mikor most túrtam az Auchanban egy egész faintosat, meglepően olcsón, 1780-ért. Annyira jól néz ki, hogy mindenki kérdezi milyen márka, mondom, ez egy noname, csak rendesen meg van csinálva. Egy dolog hiányzik róla, csak UV szűrős (mellette tükröződős), de nem polár szűrős. De olyan Ray-banben sem volt ott, mellesleg izlésficamaik vannak manapság a szemüvegtervezőknek... (legyen az noname vagy márkás, tökmindegy)

Meridian74 2014.06.01. 17:59:43

@monddazigazatmar: az a helyzet hoyg márkás Adidas cipőm rohadt szét 4 hónap alatt, csere után a csere is szétszakadt. Ez volt 2005-ben.
Azért választottam ADIDAS-t, mert korábban (1991-ben) apám hozott haza Németországból (az volt NSZK terültéről, Münchenből) 50 DM áron egy adidas cipőt, az 10 évig bírta... pedig azt nemcsak utcán hazsnáltam ám...! Mivel erdész suliba jártam akkoriban, a soproni hegyvidék sziklás, sáros, bozótos terepviszonyait is rendszeresen megjárta, több ezer km-t legyalogoltam benne, és csak rendkívül koszos lett, de nem szakadt szét... ehhez képest, az utcai körülmények kéjutazás, és a mostani cipők légbetétes sarkai pillanatok alatt beroppannak, vagy ha az nem akkor előbb nyikorgni kezd, majd a sarka leválik a cipőknek.

Úgyhogy manapság inkább veszek valami olcsó (4-6ezerFT), de strapabírónak tűnő márkátlan valamit, az sokkal jobban bírja.

monddazigazatmar 2014.06.01. 18:33:18

@Meridian74: Szerintem te kevered a szezont a fazonnal.
Az eredeti kérdés ez volt:
"Kíváncsi vagyok, vajon a "nagy márkák" meddig tudják a kínai cuccokra rátett márkajelzést 3-4x annyiért eladni mint amennyibe maga a termék kerül ?"

Nos, a nagy márkák fejlesztenek, terveznek, reklámoznak, szponzorálnak. Garanciát adnak. Legálisak. Üzleteket tartanak fent alkalmazottakkal, adót fizetnek. Aki lemásolja és becsempészi az egy másik pályán játszik. Többek között bűnöző.
Ennek semmi köze ahhoz, hogy te gagyi cuccokat veszel. A te dolgod. Funkcióját ellátja, ott van a lábadon. Ha holnaptól mindenki olyat vesz, akkor bezár az adidas és nem fog fejleszteni.

sanyix 2014.06.01. 19:09:49

@monddazigazatmar: nekem van, ellentétben veled.
Nem vihetem vissza, lejárt az 1 éves garancia De nyilván akkor is a 4x annyi ideig tartó kínai cipőt fogom megvenni, mint a negyedannyi ideig tartó márkásat amivel garanciáztatni kell szaladgálni, mert szar.
Kínai cuccokra is van garancia, a most kínából rendelt telefonomra is van, csak mivel helyi képviselet nincs, eltartana egy ideig a gariztatás a csomagküldés lassúsága miatt. De szerencsére nem volt még gond a kínai cuccaimmal :) Sőt számlát is kaptam róluk.
A legtöbb cuccnak nincs márkaboltja, így pont olyan lesz mint a kínai. Másrészt aminek van márkaboltja nem is érdemes ott venni mert jóval drágábban adják mint a mondjuk mellette lévő vegyesebb boltban, ahol akkora esély van rá hogy az ott dolgozók adóznak, mint amekkora a márkaboltban...
Tudod a kínai cuccokat nem csak a sikátorba berángatva adják már elég rég óta, és nem is másolatok, még is sokkal olcsóbbak, és gyakran sokkal jobbak. Éppen azért mert nem költenek marketingre, meg hasonló értelmetlen faszságokra. Megnézik mi kell az embernek, megtervezik, összerakják, legyártják, majd az olcsó online üzleteikben szórják a világban, közösségi médiára alapozva.

A nike cípőt azért adják 3-4x áron, mert van olyan hülye aki képes fizetni egy névért.

monddazigazatmar 2014.06.01. 20:40:36

@sanyix: Jaja. A kínai cuccok pont négyszer annyi ideig tartanak. Vegyél sokat belőlük.
"a most kínából rendelt telefonomra is van, csak mivel helyi képviselet nincs, eltartana egy ideig a gariztatás a csomagküldés lassúsága miatt."
Igen, persze. Repesni fognak a boldogságtól, hogy garanciába cseréljenek bármit. Mesélj, fizetted a vámot, meg az áfát? Mert az úgy van, hogy x forint a termék, y a dhl. Amit fizetni kell az (x+y)*1,045*1.27.

Istenítsed csak a sok gagyit, jobb úgysem lesz neked.

Meridian74 2014.06.01. 22:36:02

@monddazigazatmar: "Nos, a nagy márkák fejlesztenek, terveznek, reklámoznak, szponzorálnak"

EZ valami mantra nálad? Mivel ezeket senki nem vonta kétségbe.
De ezt kell tennie mindenkinek aki valamit gyártani akar és eladni, azaz fejleszteni, tervezni, marketingolni, és eladni, majd újratervezni, fejleszteni stb. Mindenkinek. Kicsiben is és nagyban is.

Meridian74 2014.06.01. 22:40:39

@monddazigazatmar: Az a tapaszatlatom, hogy vagy veszek 40ezerért márkást, ami szerencsés esetben 2 évig elmegy. Aztán újabb 40rugó.
Vagy veszek 5-6ezerért, ami kibír 6-10hónapot, és 2 év alatt lesz így 3-4x megújuló és különböző (azaz nem mindig ugyanazt hordom) cipőm, ami ugyanúgy koszolódik, ugyanúgy használódik, talán kicsit hamarabb nyűvődik el, de funkcióját ugyanúgy ellátó holmim.
viszont 3x5=15 ezer legrosszabb esetben 4x6=24 ezer Ft kiadásom lesz szemben a 1x40ezerrel. Ez utóbbi esetben ráadásul úgy, hogy 1 évig már jelentősen kopott és használt kinézetű cipőt hordok... hiába márkás, a márkajelzés ugyanúgy kopik.

monddazigazatmar 2014.06.02. 00:03:46

@Meridian74: Te tényleg nem tudsz olvasni, vagy mi van?
Igen, mantra, hogy nagy cég fejleszt, a kínai hamisító meg ráteszi az emblémát. Ahogy fentebb írta valaki, a gyógyszernél sem gyógyszer előállítása kerül sokba, hanem a kifejlesztése.
Szóval, egy cég, mint adidas kifejleszt egy cipőt, dolgozik rajta 100 ortopéd szakember, orvos, tervező, designer, meg a tököm tudja még hányan. Tesztelik sportolókkal. Reklámozzák, boltokat tartanak fent. Maga a cipő előállítása már nem rettenetes összeg, de annak a nyomorult cipőnek ki kell termelnie ezt az egész költséget. Erre jön egy hülye, és közli, hogy itt a bekerülési ár háromszorosáért adják, rohadjanak meg.

Taxi Érden mi? Hát te mit képzelsz, hogy 280 Ft-ot elkérsz egy kilométerért, amikor az 28.000 Ft/ 100 km? A kocsid meg eszik 8 litert, szóval neked max 3.000 Ft-ban van. Szarrá rabolod a népet, igaz? Ja, vannak egyéb költségeid, mint alkatrész, meg az autónak is ki kell, hogy termelje magát? Meg takarítás? Meg adó, meg járulékok, meg áfa? Ha én holnap egy szakadt ladára felírom, hogy taxiérden, és feketén fuvarozgatok vele féláron számla, meg minden nélkül, az hogy fog tetszeni?

Meridian74 2014.06.02. 00:23:08

@monddazigazatmar: csakhogy én nem kínai hamisítványt veszek cipőnek (reebook és tsai), hanem nevenincs cipőgyártók termékeit. Nekik ugyanúgy kell tervezni, fejleszteni, stb.

Az meg hogy sötét vagy mint a szénbányában a ki nem termelt szén, az alábbi irományod bizonyítja:
"Taxi Érden mi? Hát te mit képzelsz, hogy 280 Ft-ot elkérsz egy kilométerért, amikor az 28.000 Ft/ 100 km?"
Utánanézhettél volna annak, hogy nem én taxizok. Kérdezd meg őt erről, ha valami nem tetszik, vagy közelebbi taxis ismerősödet. Ráadásul ha tájékozódtál is volna volna, akkor pl hosszabb távokra engedményt ad mint pl a reptéri transzfer. (ha kiszámolod 44km x 560 //ez vidéki tarifa, nem 280 helyi// = 24640 Ft lenne, de ezt elvállalja 9-10ezer Ft-ért is, úgy, hogy ebből adózik is.
Amúgy a kocsija meg nem eszik 8litert, csak 6-ot, mivel nem benzines, hanem dízel motoros, és EUR4-es.

monddazigazatmar 2014.06.02. 00:33:52

@Meridian74: Te tényleg nem tudsz olvasni.
Az eredeti kérdés ez volt:
"Kíváncsi vagyok, vajon a "nagy márkák" meddig tudják a kínai cuccokra rátett márkajelzést 3-4x annyiért eladni mint amennyibe maga a termék kerül ?"
Akkor mit jössz azzal, hogy te mit vásárolsz?
Az meg abszolút nevetséges, hogy magyarázol arról, hogy mennyit eszik az eur4 es dízel. Ennyire hülye vagy, hogy nem fogod fel, hogy mit írtam? A taxizásban nem csak az a költség, hogy mennyi a benzin, mint ahogy a cipőgyártásban sem csak a cipő előállítási árát kell kell számolni. Mert a hamisító azzal számol. Az a cipő nem annyiba kerül, és nem csak a pipa miatt adják 3-4x annyiért.

Pollen · http://indafoto.hu/pollen 2014.06.09. 15:20:45

@Winkler Róbert: Köszi megtaláltam egyből az 5-ös kijáratnál volt, vettem hármat ajándékba, de sajnos ez csak olyan és nem az. A büdös kínai cipő szag lebuktatta és a talpa is keményebb mint az eredetinek, a dobozon és a cipőben lévő feliratok sem stimmelnek, a ragasztó kicsit összefogta itt-ott. Egy két sör után simán benézhető, reggel örültem is, hogy csak hármat vettem:)
süti beállítások módosítása