napszemüveg

A 12 legfontosabb Ray-Ban

2014. szeptember 08. - Winkler Róbert

Tézis: a Ray-Ban találta fel a mai napszemüvegfazonok 99 százalékát. A legtöbb Ray-Ban típusnév mára termékkategóriává vált: minden komoly gyártónak kell, hogy legyen aviatora és wayfarere, még a sportos, vagy elegáns napszemüvegeket gyártóknak is.

untitled-4.jpg

 

1. Mielőtt a Ray-Ban bármit is feltalálhatott volna, előbb magát a Ray-Bant kellett feltalálni. A Bausch&Lomb igazi haditechnika-specialista: más az amerikai polgárháborúban nagyot szakítottak azzal, hogy amikor a déliek blokádja miatt az arany és az európai szaru ára az egekbe szökött, továbbra is tudták szállítani a hadseregnek vulkanizált gumi tokozású távcsöveiket. Az 1930-as évekre a harci gépek egyre magasabban tudtak repülni, a pilótáknak pedig hol a szemük fájt az éles kék és fehér fénytől, hol a fejük. 1936-ra a Bausch&Lomb megszülte a sugárblokkolót, a Ray-Ban Aviatort. A napszemüvegek még évtizedekig az eredeti Ray-Ban ma is kapható zöld G15-ös lencséjét utánozták, ami kellemes viselet, de távol a sztratoszférától azért más is lehet jó. Az Aviator azon kevés fazonok egyike, melyek soha nem kerülnek múzeumba, folyamatosan gyártják. És az Armanitól a Zeal Optics-ig minden komoly cégnek kötelező csatasorban tartania valami Aviator-félét.

DSC_0555_1.JPG

2. Az Aviator annyira alap, hogy  még a spinoff-filmjei is legendák. Az 1939-es Outdoorsman onnan kapta nevét, hogy a keret feletti fehér acetát díszléc elvileg a verejték szembe csorgását volt hivatott megakadályozni. 75 éve ez volt a drága outdoor cucc. Vicces, hogy az egyik leghíresebb filmes Outdoorsman nem termékelhelyezés révén került filmfőhősre - furcsa is lett volna, ha a Ray-Ban pont egy elsőfilmes spanyol punk rendezőt (Santiago Segura) támogat. Így viszont José Luís Torrente a leghíresebb Outdoorsman-viselő. 

 outdoorsman.jpg

3.  A Shooter az Aviator kettes számú alváltozata. Annyi a nagy találmány, hogy a verejtékfogó alá raktak még egy aranykarikát, melybe a kötelező legenda szerint a pilóta (mesterlövész, vadász) pont be tudott rakni egy szál cigit. Hogy mi az a szituáció, amiben ez jól jöhet, nem tudom, hiszen a nikotinéhségbe még senki sem halt bele. A Ray-Ban mai honlapján csak annyit írnak, hogy a karika neve vanity bullet hole. Ennek szerintem még a ciginél is kevesebb értelme van, rosszabbul is hangzik. Viszont a modellt igazán híressé Johnny Depp tette a Félelem és reszketésben.

shooter.jpg

Tehát a Ray-Ban nem csak az Aviatort találta fel, hanem az Aviator-variálást is ő kezdte, manapság pedig egyszerűen nincs komoly napszemüveg-márka aviator-fazon nélkül. Még olyan avantgard cégeknél sem, mint a berlini Mykita. Az Outdoorsmant és a Shootert egyelőre spájzolja a Ray-Ban, de kizárt, hogy néhány éven belül ne hoznák ki valamelyiket limitált szériában, egy friss lencsevariációval. 2014-ben a házi reciklálópályázatot a 3332-es Cockpit nyerte, abba rakták az új, színes tükröket, különös tekintettel a 2014-es friss tükörszínre (pink).

untitled-41.jpg

Ray-Ban Cockpit - ezt a klasszikust most hozták vissza

4. 1952-ben találták fel a második leghíresebb Ray-Bant. Hogy akkoriban amúgy is ez volt-e már a divat, vagy épp a Bausch&Lomb diktálta, ma már igen nehéz lenne kibogarászni, de a Wayfarer brutálisan sok filmben szerepelt. Érdekesség, hogy Tarantino, aki épp a filmes közhelyek átértelmezésében olyan zseniális, az első filmjében gyakorlatilag Ray-Ban termékbemutatót tart. A saját karaktere, Mr. Barna egy Ray-Ban Baloramát visel (lásd kicsit később), a két főszereplő, Harvey Keitel és Tim Roth viszont Wayfarert és Clubmastert. (A híres fimes Wayfarereket lehetetlen felsorolni, bár magam is próbálkoztam már.)

large_reservoir_dogswayfarer_1.jpg

5. Mellékesen a wayfarer-fazont is elég hamar elkezdték variálni, de furcsa módon a Clubmasterből egyáltalán nem lett olyan mindent eluraló legenda. Tim Roth egy Ray-Ban Clubmasterben - a filmekben valamiért le szokták szedni a márkajelzést a napszemüvegekről. A fegyverekről kevésbé - a Reservoir Dogs két főhőse egyaránt Smith&Wessont használ, 659 és 639-es típust.

Reservoir-Dogsclubmaster.jpg

 6. A 60-as évek nem csak Wayfarerből és Clubmasterből állt, hiszen ekkor dobta piacra a cég az Olympiant, ami ma sem igazán néz ki retrónak. Ugyanakkor a formája már a 70-es évekbe mutat, hiszen a fekete, vastagabb keretes Balorama nagyon hasonlít rá.

peterfondaeasyrider69.jpg

 Egy halvány lencsés Olympian Peter Fondán az 1965-ös Easy Rider-ben

7. 1968 - egy Balorama A Magnum ereje című filmben (Magnum Force) Clint Eastwoodon. A Ray-Ban annyira komolyan beszponzorálta a filmet, hogy a rendőröket ölő gyilkos motoros rendőr is Ray-Bant hordott, igaz, Aviatort.  A Balorama-fazon továbbfejlesztése, a Predator később gyakorlatilag felváltotta az Aviatort az alapértelmezett motoros napszemüveg szerepében, de erről kicsit később. 

baloramamagnum-force-1973-review-495x.jpg

8. Közben a Ray-Ban azért a téglalapot, illetve a téglalapnak látszó trapézt is feltalálta. Persze egy hollywoodi filmbe is berakta: Robert De Niro ilyenben lövöldözött a Taxisofőrben. És onnan tudjuk, hogy De Niro feje kicsi, hogy a Ray-Ban Caravan sajnos már átlagos fejmérettel is nehezen hordható, és tudtommal az Aviatorral ellentétben nincsen belőle large változat.

taxi-driver-robert-de-niro.jpg

  

predator1.jpg

9. Predator

Az Aviator elég motoros volt a 60-as években, de 1980 után már készültek annál sokkal motorosabbak is. Arnold Schwarzernegger az 1991-es Terminator 2-ben sem újdonságként viselte, egyszerűen lehúzta a szettel együtt egy közhelyes motorosnak öltözött közhelyes motorosról. A Ray-Ban termékelhelyező ügyosztálya 1997-ben csavart egyet a dolgon, és öltöny-nyakkendős összeállításba vásárolták bele a Men in black-ben. A Predatornak óhatatlanul szuperereje volt, hiszen az ügynökökre nem hatott a stroboszkóp. És az is jól látszik, mekkora baromság, amikor valaki megpróbálja megmondani, milyen fejformához és öltözékhez milyen napszemüveg illik. Hiszen igazából a rosseb tudja: fel kell próbálni, aztán vagy kiadja, vagy nem. Mintha nem is ugyanaz a napszemüveg lenne, mint Schwarzeneggeren, pedig ugye...

 predator.jpg

il_fullxfull.354230689_4q20.jpg

10. A Prophecy nem lett filmsztár, viszont egyfelől igen inspirálóan hatott az Oakley tervezőire, másfelől Richard Walkerre, aki a Matrix trilógia napszemüvegeit tervezte, és ma már a Maui Jim új modelljeinek külalakjáért felel. A Prophecy maga a 90-es évek, e forma alapján nem is nagyon sajnáljuk, hogy vége van. De annyira, hogy a neten még kép is alig van róla, az is ilyen szar. Prophecy már régóta csak veterán napszemüvegeket árusító helyeken kapható, és még egy jó évtized is eltelhet, mire a Ray-Ban visszahozza, de ez az ő érdemeiket nem kisebbíti: az Oakley korai fazonjai nagyrészt ezt koppintották.

gatsby.JPG

11. A Gatsby az egyáltalán-nem-rocker napszemüvegek prototípusa, a legalapabb értelmiségi alapmodell. Gyakorlatilag ezt a formát csócsálja a legtöbb kisszériás luxuscég a Cutler and Grosstól az Etnia Barcelonáig. Ami megint csak felfogás kérdése, hogy lopás-e, hiszen a Gatsby is már majdnem annyira egy fazon neve, mint egy Ray-Ban-modellé. És persze akik gatsbyt, mármint nem hamisítványt, hanem fazont gyártanak, igyekeznek valamivel feldobni, alapértelmezésben még a Ray-Ban-nél is jobb kidolgozással, különleges színekkel és anyagokkal. Ez az említett két cégre maximálisan vonatkozik.

rb2046_Cutters.jpg

12. Végezetül még egy Ray-Ban, ami jelenleg nincs gyártásban, és ugyancsak nagy hatással volt a sportos Oakleykra: a Cutters. Ez a fazon persze már annyira időszerűtlen, hogy az Oakley is rég leállt az ilyesmikkel, és vagy sokkal brutálisabb dolgokat csinál a Monster Dog-vonal mentén, vagy finomabbakat, mint a Garage Rock. Igen: wayfarer-fazonban.

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr136648997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fingerbangs 2014.09.08. 09:56:15

annyira ikonikus a rayban, hogy nem is értem hogy tud más cég akár csak létezni is a piacon
a formatervezés csúcsa és mindig elképedek milyen történelme van
számomra csak a rayban létezik, van is vagy 8db-om tőlük

a legtöbb gyártó azt se tudja megugrani hogy ne torzítson a lencse, pff

Apollo1988 2014.09.08. 10:55:11

Schwarzenegger nem egy Persol 58230 Ratti-t hordott a T2-ben?

papo77 2014.09.08. 16:02:32

Robi,
szerintem Robert De Niro itt Randolph Engineeringet visel és nem Ray Ban Caravant. A bajonettes szárból gondolom. Gondoltam American Opticalra is, de nem látok a lencsén lógót.

Winkler Róbert 2014.09.08. 16:13:49

@papo77: Mindenhol azt írják, Caravan, de neked van igazad, tényleg piskóta a szár. Eddig sosem figyeltem. Mindegy, most már benne hagyom, mert végül is egy fontos Ray-Ban. :)

The Pervert SpiderMan 2014.09.08. 18:38:07

Azért kicsit fáj, hogy az aviator 3030 Outdoorsman kimaradt. Abból van egy fekete verzióm (Stallone Cobra) és egy arany is. Most a hétköznapi szemcsim éppen oakley keretes zeiss lencsés, de van egy ray-ban keretes is, de azt csak öltönyhöz hordom :)

papo77 2014.09.08. 19:20:45

@Winkler Róbert: Amúgy elég sokan gyártják ezt a fazont. Most rendeltem az Ebay-ről az AO mellé, Humwee néven fut és 20 USD alatt van az ára. A Randolphokat bőven 100 USD felett lehet megvenni.

klootzak 2014.09.09. 01:18:56

Ray Ban, Oakley, Persol, stb. már csak brand-ek. Luxottica a tulajdonos, ők is tervezik a modelleket és árulják különböző márkajelzésekkel.....

www.forbes.com/sites/agoodman/2014/07/16/theres-more-to-ray-ban-and-oakley-than-meets-the-eye/

Winkler Róbert 2014.09.09. 07:52:41

@klootzak: Láttad a poszt alatt a címkéket?

DirtyHarry 2014.09.09. 12:54:43

@klootzak: A Ray-Ban-t nem a 90-s évek végén vették meg? Szóval amik előtte készültek azok még a Ray-Ban-től kerültek ki, nem? Szóval semmi gond a poszttal...

MEB 2014.09.09. 18:41:27

Az egyik ray ban szemuvegemen szeretnek lencset cserelni - tukros van benne, de sajnos homalyos lett az idok folyaman, pont a latoterben. Viszont nem tudom beazonositani. Kod van az egyik szaraban, ja es meg a b&l eraban gyartottak. Valaki tudna segiteni?
Napi hasznalatban egy kb. 92-es gyartasu aviator outdoorsmant nyuzok, 62-es g15 zold lencsevel. Imadom!
Nagy vagyam meg egy ambermatic lencses aviator shooter kivitelben mondjuk...

Winkler Róbert 2014.09.10. 08:39:20

@MEB: Optikában próbálkoztál már? Illetve tehát 62 millis tükrös G15-ösből kéne egy pár?

MEB 2014.09.12. 07:49:23

Probalkoztam, de keves sikerrel. Ket szemuvegem van, egyik a 62-es aviator, ez rendben van, a masikhoz kellene a lencse. Viszont ezt a tipust nem tudom beazonositani. Szerintem caravan lehet, jobb lenne ha szakerto is latna.

papo77 2014.09.12. 15:59:38

Még futok egy utolsó kört:) Ezt írja a Randolph: "In the late 1970′s Randolph Engineering started manufacturing Mil-Spec Aviator sunglasses for the United States Air Force as a subcontractor producing in excess of 200,000 sunglasses annually. Led by Jan’s sons, Randolph won the government bid to become the prime contractor in 1982. By the late 1980′s Randolph had expanded into the commercial sunglass market after civilians learned about the quality of its sunglasses and prescription frames through military channels."
A Taxisoför 1976-os így lehet, hogy mégis csak AO lesz az, mert állítólag ezt a szögletes formát ők gyártották először 1958-ban.
Mindegy a film jó, De Niro is jó és a Caravan is.

zupa 2014.09.16. 11:14:36

Es akkor egy kis zene:
www.youtube.com/watch?v=F7RzYCHYIts

Ray-Ben-t egyebkent nem veszek, mert ket labbal rugna s@ggbe a fonokom ;P

zupa 2014.09.16. 11:15:42

@zupa: vazz, meg le se tudom irni helyesen hogy Ray-Ban...

trollsalab 2014.09.29. 23:05:43

Íme a kamu Ray-Ban napszemüvegek legnagyobb tárháza:

www.glasses-evip.com/ray-ban-aviator-c-1_7/

2014.10.02. 08:23:56

@MEB: nekem is aviator az egyik, nagyon szeretem ha nincs erős napsütés, a másik ez az üsszecsukható fajta, jó, de éppen az összecsukhatóság nem kellene bele (sajnos még igy is 120 volt akciósan) elhagytam a tokját.
Egy a kettő közötti kellene valami, de nem nagyon találok, remélem most majd szezonon kívül belefutok valami akcióba.
süti beállítások módosítása