napszemüveg

Ismeretlenül járta meg a Holdat

2012. június 13. - Winkler Róbert

Igen, a képen Edwin Aldrint látják, a második embert, aki Holdra szállt (vagy nem, de ez reklámérték szempontjából majdnem ugyanaz). Edwin, vagy ahogy kortársai becézték, Buzz Aldrin 1969-ben hagyta el az Apollo 11-et, hogy a holdkompról Neil Armstrong nyomán kilépjen a felszínre. Bennünket természetesen kizárólag az érdekel, miféle napszemüvegneműt tesz éppen a zsebébe, és főleg, hogy a termék hogy a fenébe tud a mai napig teljesen ismeretlen maradni.

aldrin.jpg

 

A Napszemüveg Blog régi, és egyben autizmusba hajlóan jó memóriájú olvasói emlékezhetnek, hogy írtam én már A.O.Eyewear-ről, de túl azon, hogy Bárány nevű kedves brünni olvasónknak azt ajánlottam, vegye meg bátran, sok egyebet nem meséltem róla. Mentségemre szóljon, hogy az A.O. Eyewear hiába tartozik a legrégebbi napszemüveggyártók közé, a marketingje többszörösen is elhibázott. Vagy talán inkább mondjuk azt, hogy halott.

original_pilot.jpg

Originál USA Pilotky

Az A.O. Eyewear amerikai honlapja szerint tradicionálisan ez a márka a legnépszerűbb választás az amerikai hadseregben, legalábbis a légierőnél. El tudom képzelni, hogy igen, hiszen annak idején az űrhajósokat azokból a vadászpilótákból válogatták, akik a legjobbak voltak: akik fel- és leszállhattak repülőgép-anyahajóról, éjszaka is. És tessék, a legjobbak legjobbja is épp itt gyömködi a zsebébe a cuccot. De az A.O. Eyewear ezt nem bírta kihasználni. A pilótaszemüveg végérvényesen és visszavonhatatlanul a Ray-Ban Aviator lett, hiszen a Ray-Ban kötötte meg annak idején Hollywooddal azt az évi ötvenezer dolláros termékelhelyezési szerződést. És hordhatnak bármit az igazi pilóták, ha Tom Cruise a Top Gunban Ray-Bant visel.

ltdgeneral_1.jpg

A.O. General, igazából ez az aviator-fazon

És ez csak az A.O. Eyewear általános nyomorának egyik faktora. A másik, hogy oké, reklámra egy centet se, de attól még lehetne egy tisztességes honlapjuk. És van? Nincs, mert ezt én nem nevezném annak. Ez még a modemes internet idejében se ment volna el, most meg már egyenesen úgy néz ki, mint valami múzeumi tabló. Ez nagyon nem kelt olyan benyomást, mint egy bármilyen webáruház.

honlap.jpg

 

Annyira gyenge a marketing, hogy még úgy összességében, a nagy interneten is lehetetlen az A.O. Eyewear termékeiről normális felbontású és méretű képet találni. (A forgalmazótól most kaptam néhányat, remélem, ezek bekerülnek a nemzetközi körforgásba.) Lehet, hogy kéne is tennem egy szívességet az emberiségnek, és elmennem egy military shopba, hogy végigfotózzam a modellpalettát. Ami egyébként nem lesz egy egész napos program, de erről kicsit később.

ltdpilot_1.jpg

 Original Pilot Special Edition - ez az átmenetes lencsét jelenti, és árban nem különbözik a többitől.

Mert bizony, az A.O. Eyeweart nálunk nem árulják optikák, min ahogy a nemzetközi, általános optikai webáruházak kínálatában is csak elvétve tűnik fel. Magyarországon én a Pólus Center egyik katonai boltjában botlottam vele, de jellemző, hogy Bárány is egy military shopban talált rá Brnóban. A tájékozott, és sznobságban kevésbé járatos fogyasztónak persze előny, hogy az A.O. Eyeweart nem terheli marketingköltség, így aztán 20-25 ezer forint között van Magyarországon, Amerikában pedig 80 dollár felé jár. Ha igaz a gyári honlap állítása, ennyiért üveg lencsével is kapható, amit mindenképpen megfontolnék - nagy találmány a polikarbonát, de a jó üveg optikai tulajdonságait azért ritkán sikerül vele reprodukálni.

 

opplanet-ao-beta-sunglasses.jpg

 

AO Eyewear Beta

És akkor térjünk a modellpalettára. Van az Original Pilot, a trapéz alakú, ami a Ray-Ban Caravan-re hasonlít, csak a szára egyenes, és a végén nagy, átlátszó műanyag piskóták tartják a fejünkön. Hivatalosan ezt hívják egyébként spatula-szárnak.

aooriginal_pilot_350.jpg

Spatulaszáras Original Pilot netről vadászott, rossz felbontású képen.

Az Original Piloton kívül létezik még a General, mindkettő legalább ötven éve. Ezekhez jöttek nemrég a Beta és a Delta nevű modellek, amik a régi AO-khoz képest modernek, de aki nem maradt a Holdon 1969-ben, az már vagy húsz éve unja ezt az alapvetően az Oakley által híressé tett fazont. Ráadásul az AO Beta és Delta nagyjából kétszer annyiba kerül, mint a Pilot és a General, ötvenezer forint körül jár. Ami nem sok ahhoz képest, mennyiért adnak egy fémszáras Oakleyt, csak AO Eyewearban igen kevés filmsztárt fotóznak le (én legalábbis még egyet sem láttam). És ennyi. Érti ezt valaki? Tény, hogy a hétvégén találkoztam a Red Bull Röpnapon Szabó Topi Zoltán magyar sztárpilótával és MiG 29-es világbajnokkal, akin AO Original Pilot volt, de kötve hiszem, hogy ez bárki másnak feltűnt volna.

 

opplanet-ao-delta-sunglasses-3.jpg

AO Delta

Vannak viszont előnyei is az AO-nak. Az egyik, hogy lényegesen olcsóbb, mint egy, tradícióban és minőségben hasonló Ray-Ban. Egy üveg (!) lencsés General az AO Eyewear Online-on 60 dollár, ami olyan 15 ezer forint, de egy magyar military shopban is megkapjuk 25-ért. Más kérdés, hogy ki mer katonai boltban napszemüveget venni, amikor ott rendszerint egy kedves, náci relikvia-szakértő bőrfejű szolgálja ki a vásárlókat, aki nagy valószínűséggel nincs tisztában a szemüveges méretjelzések mibenlétével. Ezzel együtt lehet, hogy egy 57 milliméteres, üveglencsés Original Pilotra egyszer benevezek.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr244580771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skip22 2012.06.13. 11:03:18

Jó cikk, érdekelne egy a munkavédelmi márkákról is!
Azok még ennyire sem sznoboknak valók, de szerintem jó alternatívát nyújtanak azoknak azoknak, akik szeretnek mosolyogva gondolni arra, hány szemüveget ejtettek le, hagytak ott valahol, tettek be az aprópénz közé a zsebükbe stb...:)

Pepibubó 2012.06.13. 11:33:01

"aki Holdra szállt (vagy nem, de ez reklámérték szempontjából majdnem ugyanaz)"

Ezért kár volt. Már amennyiben tényleg a Hold meghódítását kérdőjelezed meg az Amerika-utálat jegyében.

Winkler Róbert 2012.06.13. 11:52:44

@Pepibubó: De azt ugye nem kérdőjelezed meg, hogy számosan vannak, akik megkérdőjelezik?

Göndör 2012.06.13. 12:03:08

Ehhez csak egy kérdésem lenne, nem tudod véletlenül melyik brünni army-shopban található meg ez a szemüveg? Megnézném, ha már egyszer úgyis itt lakok, kissé kezdem unni a "leesett a kamionról" Wayfareremet.

Pepibubó 2012.06.13. 12:16:13

@Winkler Róbert: Azt ugye nem kérdőjelezed meg, te eretnek Giordano Bruno, hogy számosan vannak, akik megkérdőjelezik, hogy a Föld kering a Nap körül?

Kb. ezt kérdezték tőle, mielőtt meggyújtották alatta a máglyát.
Pedig a szerencsétlennek "egy kicsivel" kevesebb bizonyítéka volt csillagászati igazságaira, mint a mai normálisaknak az amerikaiak Holdutazására.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.06.13. 12:40:22

"ott rendszerint egy kedves, náci relikvia-szakértő bőrfejű szolgálja ki a vásárlókat"

Ebbol a mondatbol sut az eloitelet.

Winkler Róbert 2012.06.13. 12:42:20

@Pepibubó: Örülök, hogy ráéreztél a blog lényegére. Vitatkozzunk még egy kicsit a semmiről!

Pepibubó 2012.06.13. 12:48:45

@Winkler Róbert: Jaj, dehogy vitatkozom veled! Ilyen "meggyőző érv" előtt, amivel inszinuációdat megvédted, kénytelen vagyok meghajolni.
Egyébként ne légy ilyen szigorú magaddal szemben! Szerintem nem "semmi", amit írtál!

2012.06.13. 13:19:21

"Más kérdés, hogy ki mer katonai boltban napszemüveget venni, amikor ott rendszerint egy kedves, náci relikvia-szakértő bőrfejű szolgálja ki a vásárlókat, aki nagy valószínűséggel nincs tisztában a szemüveges méretjelzések mibenlétével."

Mondja egy pösti liberós

grufftipunk (törölt) 2012.06.13. 13:44:56

@Pepibubó:
Te meg elhiszed mindent, amit a tévében mondanak!

Nézz utána állítólag arra is van számos bizonyíték, hogy az USA már régen csinált emberes Mars utazást.

Úgyhogy szerintem nem kéne ilyen gyökeresen kiállni egy szánalmas kis Hold utazás mellett..

Szalacsi_Dezső 2012.06.13. 13:58:54

Hát Robi, bevallom régi blog.hu olvasó vagyok és biztos voltál már nem egyszer címlapos, de valahogy mindig "csak" a totalcarral azonosítottalak. Tetszett a poszt és most már tudom, miért nézett rám furcsán helikopter pilóta barátom, amikor le kínai Ray Ban-eztem a szemüvegét. :-)

fátum 2012.06.13. 14:39:42

@Pepibubó: Giordano Bruno... "Bizonyos forrás szerint azzal a kijelentésével haragította fel leginkább az egyházat (több száz évvel megelőzve korát), hogy a kor kezdetleges optikai eszközeivel is jól látható csillagok tulajdonképpen távoli Napok, körülöttük ugyanígy bolygók keringhetnek, s azokon a földihez hasonló élet lehetséges." (Wikipédia)
A "Mégis rozoga Föld" az a Galilei. :-)

lakit 2012.06.13. 14:39:50

Nagyon jó szemüvegek. Nekem és édesapámnak is van. Mi közvetlenül USA-ból vettük, üveg lencse/polarizált, asszem 60-70 dollár környékén volt.
Nekem nagyon bejött. Ebay-n lehet venni, nem kell boltokat keresgélni.

fátum 2012.06.13. 14:44:13

@grufftipunk: Szerintem inkább te nézz utána. A holdutazást kétségbevonó elméletek minden felvetése tételesen cáfolható. A legvadabbakról, pl. holdi városokról, idegen űrhajóról készült fénykép, meg kiderült, hogy hamisítvány.

fátum 2012.06.13. 14:45:09

Ja, a napszemcsik egyébként jók. :-)

lakit 2012.06.13. 14:53:02

Ezt hordják a USAF Thunderbirds pilótái is: www.youtube.com/watch?v=nO_20CpKBFA

balf.sz 2012.06.13. 15:32:35

mondjuk a náci relikvia szakértő nem biztos , hogy náci, de lehet, hogy kevésbé félnék tőle napszemüveget venni, mint a szerzőtől

Talpas Varjú 2012.06.13. 15:52:16

Amerikai pilótaszemüvegről nehéz úgy beszélni, hogy a Randolph-ot ne említenénk meg. Egy rakat filmben is feltűnik...

www.randolphusa.com

Itthon is hozzá lehet jutni... természetesen jobbára üveg lencsével.

Passionata 2012.06.14. 06:51:16

Veszek beloluk ,ha nem jo a Bakosnak adom.

Göndör 2012.06.14. 09:40:31

<OFF>

@HUN_Sector: Errefelé a cseheknél azért kissé más a helyzet, az army shoppokban elég ritkán találkozni bőrfejű eladóval. Valamilyen módon a terepnadrág-túrabakancs kombó modern kori népviselet lett, tisztesen megöszült öregurak hordják kerti munkára az otthon divatos rövidnadrág-atlétatrikó szett helyett.

Az army shoppok közönségének másik része az elmúlt korok csatáit nagyon is most újrajátszó fiatalok, akiket inkább az übergeek kategóriába sorolhatunk mintsemhogy neonácik lennének. Nem meglepő egy osztagnyi első világháborús tüzérrel találkozni az utcán pl.

Ennek függvényében az eladók ezekben a boltokban általában ugyanolyan nénik mint akitől a kiflit veszed. Nem hiszem, hogy jobban értenének a napszemüvegekhez, mint az említett nyolcadikkkerületi szkinhead, de legalább kevésbé ijesztőek.

</OFF>

Amúgy azt hiszem megtaláltam. Ez az ugye?
www.army-store.net/vybaveni/bryle-slunecni-ao-bayo-pilot-cerne

Gaboro · http://goo.gl/MULS 2012.06.14. 16:08:54

Mily' módon a legpraktikusabb levenni az ember fejéről a méretet házilag?

Őszintén nem érzem, hogy lenne kedvem bemenni egy üzletbe próbálgatni, csak úgy csinálni, mintha vennék valamit. Nem beszélve arról, hogy nincs is a környéken bolt, ahol ezeket árulnák.

mangalor 2012.06.15. 19:01:03

@Gaboro: tegyél a füled mellé 1-1 cerkát, hogy párhuzamosak legyenek, és mérd le a kettő közti távolságot, az megadja, milyen széles szemüveg kell (kábé). Jobb online boltokban megadják az orrnyereg távolságot is, a lencseméretet is (főleg optikai kereteknél jellemző egyébként), de sztem még így is lutri, hogy jól fog-e állni. Érdemes lenne legalább egyszer bemenni egy ilyen boltba, és nem kell úgy tenned, mintha vásárolni akarnál, mondd meg, hogy egyelőre csak próbálgatni szeretnél, hogy melyik áll jól igazán. Egyébként, ha bemész egy teszkóba, rengeteg típusú gagyi keret van, amelyik jól áll, leméred, és aszerint rendelhetsz.

Winkler Róbert 2012.06.19. 17:53:45

@Göndör: Szerintem az, bár kicsit furcsa, hogy airsofthoz árulják.

Gaboro · http://goo.gl/MULS 2012.07.01. 10:36:58

@mangalor: Szégyen, de ceruzám az nincs. Viszont minap kaptam egy készletre való kínai evőpálcikát, amit szerintem alkalmazhatok.

Köszönet a tippet!

GrG 2012.07.11. 11:27:48

@mangalor: Én próbáltam rendelni, sőt bementem egy boltba és felpróbáltam a Rayban Aviatort (58mm)-es volt jó belőle. A végeredmény az lett, hogy vagy az 55 vagy az 57es a jó. Tudom, hogy a kettő közt teljes szélességben mérve 4mm az eltérés, de rohadtul nem szeretem sem azt a ha lötyög egy szemüveg, sem azt ha nagyon feszül. Tud valaki olyan boltot Magyarországon Budapesten vagy attól nyugatra, de a Balatonnál nem délebre ahol fel tudom próbálni? Egy szürke vagy zöld üveges, arany keretes Original Pilot érdekelne.
Meg is venném adott esetben (ha nem sokkal drágább mint a szállítással a netről).

mangalor 2012.07.11. 21:29:05

@GrG: ahol próbáltál, ott nem tudnak rendelni belőle kisebbet is? vagy csak akkor, ha megveszed biztosan? Meg tudlak érteni, mert nekem sem mindegy, milyen széles, és sztem senki sem szereti, ha szorít vagy lötyög, főleg, ha kiad egy raklap pénzt. Egyébként én az Europarkban láttam az Optiris-ben, illetve jobb optikákban mindenhol van RayBan választék. Talán naiv vagyok, de egy magára valamit is adó optika tart ebből a típusból több méretet is. Ha igazán elszánt vagy, szépen kinézed az üzleteket, felhívod őket, van-e, ha igen, mennyi?

Usul74 2013.03.19. 17:10:40

Megtudná mondani valaki, hogy hol lehet ilyet venni Budapesten? (élőben is meg szeretném nézni)
süti beállítások módosítása