napszemüveg

Retró, karbon, szuperszettek - Ray-Ban 2011-12.

2011. december 05. - Winkler Róbert

Folytatódik a retró, a Ray-Ban egyre mélyebbre túr a zsákba, ami a 60-as évek legendáit tartalmazza. Emellett 8-assal kezdődő cikkszámmal egyre több lesz a karbonkeretes ultrakönnyű modell. Az árdrágítást pedig úgy csinálják, hogy bizonyos modelleket csak tartalék lencsékkel vehetünk meg.

 

2012-re úgy tűnik, nem egyetlen gyártó, a TAG Heuer technó különcködése lesz a karbon keret és szár, de a Ray-Ban is egyre nagyobb erővel nyomja az ilyen szuperkönnyű konstrukciókat. Nem teljesen új az anyag a márkánál, másfél éve kísérleteznek karbonnal, de én most vehettem először kézbe egy 8310-est. Tényleg jó könnyű, legközelebb viszek mérleget is, mert néhány gramm többet mond ezer szónál.

RB 8310

 

 

Inkább mutatok egy idei, illetve 2011-12-es karbon Ray-Ban, a 8305-öst. Kicsit neós, kicsit morfeuszos, viszont kényelmes és rettenetesen könnyű. Nem akarom rontani a TAG Heuer boltját, de kapaszkodniuk kell, ha erre a témára kicsit jobban ráfekszik a Ray-Ban. Ha valakit bővebben érdekel a téma, a 8-assal kezdődő cikkszámokat nézze, az a Ray-Bannél a karbon.

Ha kíváncsi a technikai részletekre, kérem tekintse meg a következő agymosó videót a Ray-Ban Youtube-csatornájáról:

 

 

 


Ennyit a modernitásról, most nézzünk egy klasszikust.

Visszatér a Meteor - ősi Ray-Ban szokás, hogy az ikonikus modelleknek van rendes neve is. Elsőre a Meteor engem legszörnyűbb rémálmomra, a Wayfarerre emlékeztet, de ez kicsit retróbb. Amatőr napgép-szpotterek a felső vonalról különböztethetik meg a kettőt: a Meteoron az orrnyeregnél valóságos szakadék van, a Wayfarer felső vonala sokkal egyenesebb. Ezzel a világos cirmos acetát kerettel tulajdonképpen tetszik is.

 

RB 4168, alias Meteor

 

 Egy kis jó női retró, szintén a 60-as évek stílusában, de az átlátszó kék keretnek köszönhetően talán kevésbé szájbarágósan.

 

  
RB 4167 finom formával, visszafogott szép részletekkel

 

És egy 4167-es feketében, csak a miheztartás végett

 

A 4167-es természetesen nem egy ikon, csak szép, de a Ray-Ban azért nem csak az uniszex mezőnyben (Aviator, Wayfarer) kínál ikonokat, hanem szigorúan nőknek is. 2012-ben, ha nem tévednek az ágazati jósok, menni fog a rockabillys-pin up girlös Laramie is, az amerikai postáskisasszonyok kedvelt kiegészítője a 60-as években.

 

RB 4169, más néven, illetve egyáltalán, néven: Laramie

Ikonokat általában acetátból készítenek, kivéve persze a New Wayfarert. A Laramie szép darab, kíváncsian várom, milyen szetthez veszik majd fel a lyányok. További szezonális újdonság, hogy valamiért nagyon le akarják tolni a torkunkon a cserélhető lencsés napszemüvegeket. Én vagyok hülye, hogy nem értem ebben a lényeget, vagy a Ray-ban akar túl sokat keresni egy-egy kereten? Esetleg mindkettő?

Egy 4173-as cirmosban

 

És ugyanaz a cserélhető lencsés félkeret feketében

 

 

Lazításnak mutatok még egy nagy visszatérőt: újra itt a Shooter. A Shooter úgy jön létre, hogy először nincs semmi, csak Isten szelleme lebeg a vizek felett. Aztán lőn fényesség, hozzá napszemüveg, megszületik az Aviator: egy száraz légy-keret. Ha az Aviator fölé egy gyöngyház fényű műanyag pálcikát raknak, az már nem Aviator, hanem a Torrente felügyelő által is favorizált Outdoorsman. És ha az Outdoorsman orrnyerge fölé kerül egy karika is, megkapjuk a Shootert. Klasszikus: ilyen volt például Johnny Deppen a Félelem és reszketésben, szóval igazi 70-es évek eleji retró.

RB 3138, a Shooter, állítólag a karikába rakták a cigit a pilóták

 

Mit is hagytam ki? Ja igen, még egy női klasszikust, a Vagabondot, ami ezerszer finomabban kapja el a 60-as éveket, mint a Laramie vagy a Meteor, de persze úgy is nézhetjük, hogy hozzájuk képest egyszerűen szürke. És ha az ember ennyi pénzt napszemüvegre költ, szeretne valamilyen hatást tenni az emberiségre, amire nem feltétlenül a Vagabond a legalkalmasabb.

RB 4152, a Vagabond

 

Elég azonban a mellébeszélésből. A felsorolt új Ray-Ban modellekkel úgy vagyok, hogy tisztelem, becsülöm, de szívem nem értük eped. Hanem megmondom mindjárt, melyikért. Illetve mutatom, ezért itt, alant:

 

Az új D&G-kollekcióból az átmenetes piros tükrös volt a kedvencem. az új Ray-Banek közül viszont ez váltott ki belőlem eszelős birtoklási vágyat. 2012-ben ugyebár divat lesz a kék lencse. A Persol behozta a 714-esből a Steve McQueen-kiadást, ami ugyanolyan kék üveges, amilyet a színész hordott, de a legtöbb nagy cégnek lesz kék üveges modellje. Még a Vogue Men-nek is, szmájli. A Ray-Ban viszont ezt összekötötte azzal, hogy az átmenetes lencse is hódítani fog, így rögtön egy átmenetes kékkel támadnak. De hogy ne legyen se éjjelem, se nappalom, azt találták ki, hogy a kék lencse nem színtelenbe megy át, ahogy egy normális, jól nevelt átmenetes lencsétől várná az ember, hanem CITROMSÁRGÁBA! Bocsánat az ordibálásért, lelkes vagyok.

RB 3460 - más színű lencsegarnitúrákkal is kapható

Hogy mégse legyünk túl lelkesek, egy elég aljas húzást találtak ki hozzá. Egy Ray-Ban ugyebár szinte mindenhol 30 ezer forint körüli összegbe kerül, ettől ritkán térnek el. Ez a 3460-as könnyű, hiszen vékony a szára, ráadásul ha jól emlékszem, titán, a lencse polikarbonát, mert keret nélküli szemüvegbe üveget rakni tilos, tehát a dögös külső mellett nagyon könnyű is. Az aljasság lényege, hogy csak két garnitúra tartalék lencsével vehetjük meg, ötvenezer forintért.

A teljes lencse-szett. Az eljárást inkább nem kommentálom.

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr623394376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mizie 2011.12.05. 10:00:23

A kék női nagyon szép, a többi viszont ha fizetnének sem kéne.

Mr.Treeger 2011.12.05. 15:09:00

Az acetátok szépek. A Meteor feketében szép lehet.
A karbon nagyon Mátrixos nekem. A Shooter kék üveggel érdekes lenne. Anno volt egy Diesel Aviatorom kék üveggel, bár a világos kék lencse hordva annyira nem jó, mindent szürkének lát az ember benne.:(

Winkler Róbert 2011.12.05. 15:16:24

@Mr.Treeger: Ez az! Tényleg ez vele a baj. Most hordtam a hétvégén, és a barna üvegtől minden szép lesz, ez meg a szürkét is tovább szürkíti. Igaz, nyári tapasztalatom még nincs kék lencsével.

s4tch 2011.12.05. 15:22:03

Robi, és az mi volt, amit a tegnapi totalcarban viseltél az astra gtc bemutató alatt?

Mr.Treeger 2011.12.05. 15:29:43

@Winkler Róbert:
nyáron még rosszabb, mert halott lesz a környezet. Másrészt polárszűrő és többet nem kell más. A tenger kékje pl polárszűrővel lesz igazán élettel teli.

Winkler Róbert 2011.12.05. 15:36:38

@s4tch: Persol 714, az például jó képet ad, meg szép, csak nehéz, mint a dög.

kisaaa 2011.12.05. 19:46:19

@Winkler Róbert: Robi! Milyen persol volt rajtad a msotani totalcarban, az opel teszt alatt?

Winkler Róbert 2011.12.05. 20:40:35

@kisaaa: Tisztelettel, 714, mint már említettem volt. Csinálok is róla a héten egy szép posztot.

kisaaa 2011.12.05. 20:45:25

@Winkler Róbert: hibátlanul állt és nézett ki

lpprtgbr 2011.12.05. 23:17:14

@Winkler Róbert: akkor jól látom, nem vagyok evvel egyedül, a polaroidos postodban kérdeztem

kisaaa 2011.12.07. 12:17:52

tudom h nem illik ilyen hirdetni, de van egy eladó Ray-ban RB3293-mas szemüvegem, 002/8G színjelzés, több, mint egy éves, de egyáltalán nem használt, nulla karc, doboz, tok, kendő jár hozzá. érd.: arn.kis@gmail.com

Ya Basta! 2011.12.07. 16:15:55

Jo lenne olvasni a nem hagyomanyos formavilagu szemuvegekrol is.
Szerintem egy ilyen blogon ez igazan jo lenne. Itt van peldaul a Chloe 89s, ami Ian Brown altal lett ismert.

solarisvintage.files.wordpress.com/2010/03/ian-brown-sunglasses-pic.

img361.imageshack.us/img361/4213/chlo89sasymetricalsunglassescl.jpg

kisaaa 2011.12.08. 21:34:14

@Winkler Róbert: @Mr.Treeger: van kettő ray-banem, egyik barna másik kékesszürke lencsével. a barna a boldogság szemüveg, felrakom és mindenki mosolyog, vidámak az emberek, sehol egy probléma, a kék viszont tiszta izland, mindneki depressziós
süti beállítások módosítása