napszemüveg

Valahol Amerikában

2012. február 21. - Winkler Róbert

Újabb fordítói bravúr a magyar filmforgalmazásban: Sofia Coppola 2010-es filmje, amit eredetileg Somewere-nek hívnak, magyarul a Made in Hollywood címet nyerte a keresztségben.

 

 

Az egy dolog, hogy szerintem borzalmas, és hirtelenjében nem is tudnék olyan másfél órás tevékenységet mondani, ami kevésbé volna időpocsékolás, mint a Made in Hollywood megtekintése, ebbe most nem mennék bele,hiszen itt volt például a Drive (Gázt!), amiről majdnem ugyanez volt a véleményem, ugyanakkor más, számomra filmben mértékadó ismerőseimnek tetszett (és Ryan Gosling Selima Optique napszemüveget hordott benne). A Made in Hollywood annyival fájt jobban, hogy itt már a sztori is szar, és annyi akció sincs.

Johnny, akit egyébként Stephen Dorff igen jól játszik, filmsztár, aki vagy ki van égve, vagy szét van drogozva. Nem derül ki, a kettő közül melyik, és hogy egyébként miért. Inni csak ritkán látjuk, drogozni egyáltalán nem, múltbeli traumáiról nem tudunk. A lényeg, hogy a szállodai szobájába rendelget egyforma szőke rúdtáncos csajokat, de elalszik az előadásukon. Aztán lelkibeteg exneje, vagy legalábbis gyermeke anyja, akit csak a telefonban hallunk, rálőcsöli 11 éves kislányukat. Ettől pedig fokozatosan magához tér, és egyre normálisabbnak tűnik, hogy eljussunk a végkifejlethez, melyben nem történik semmi. Mellesleg a kislányt alakító Elle Fanning, Dakota húga is teljesen jó, csak úgy látszik, a rendezőnek sem ártott volna jó napot kifognia.

Attól még nem lesz művészi egy film, hogy az első tizenkét percében csak két rövid mondatot vakkantanak el. Sofia Coppola csinált már jó filmeket, mint például az Elveszett jelentés, és az Öngyilkos szüzek se lehetett rossz, mert bár nem láttam, de Jeffrey Euginides regényét olvastam, és Sofia Coppola alkalmas személynek tűnik a filmre vitelre. Szóval Sofia biztos jó, csak vagy nem mertek neki szólni, hogy ez a film nem az. 

 

 

A lényeg persze, hogy Stephen Dorff egy Persol 2932S-t hord a filmben a fekete Ferrari F430 mellé. Tanulság? Tom Cruise után tovább fiatalít a Persol? Vagy a Somewhere-be olcsón be lehetett kerülni, nem lehetett kihagyni, és a Luxottica a Ray-Ban és az Oakley mellett azért a klasszikusokat is tolná egy kicsit?

A keret létezik áttetsző szürkében, feketében és áttetsző bézsben, de acetát Persolból valahogy szerintem mindig a náluk Havana színnek nevezett barna cirmos a legszebb.

Spekulánsok rendelhetik Amerikából 150 dollárért, Franciaországból akciósan 156 euróért, nálunk még nem láttam, de csak mert nem néztem. Ezért is lenne jó, ha a Persol rákapna egy kicsit a cikkszámok helyett a rendes nevekre, mert ki a rosseb jegyzi meg, hogy 2932S, arra az esetre, ha véletlenül belebotlik egy jobb optikába?

Jóféle cucc ez. Kevésbé kerek, mint a 714-es, nem lehet összetéveszteni egy Wayfarerrel, mással sem nagyon, és Stephen Dorffnak legalábbis igen jól áll. Már csak azt kell megnézni, Dorff hozzánk képest mekkora. Ő 1,71, neki tökéletesen áll a feje úgy ránézésre se nagy, se kicsi. Steve McQueen ellenben 1,75 volt, de az ő feje kifejezetten kicsi lehetett, mert a 714-es a fél arcát eltakarta - egyszóval nem tudom. Lehet, hogy mégis inkább boltban kell megnézni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr844155163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr.Treeger 2012.02.21. 15:31:27

Filmet nem láttam. De a szemüvegre mit lehet mondani?
Szép, és bár egyszerű klasszikus vonalak, mégsem fogják összetéveszteni egy Wayfarerrel.
A vicces az, hogy Wayfarer után jön újra az Aviator, de a háttérben lassan minden Hollywood-i film cool csávójának a Persol adja a szemüveget.
Ez azért ügyes marketing húzás, nincs erőltetve, csak éreztetve, hogy ott vannak.
Attól viszont nem félek, hogy a Ray Ban tesók sorsára jut, mert a stílus annyira nem tolakodó és ez a tömegnek már annyira nem jön be. Nem uralja az arcot, hanem csak finomítja.
Én már megjegyzem a számokat, múltkor is a számot magolva mentem keretet nézni.
Anno, ha jól tudom a 649-est a technika miatt Victorflexnek is hívták, de akkor még nem ennyi típusuk.

doncarlos 2012.02.22. 10:31:20

Valójában lebeszélnék mindenkit arról, hogy Persolt próba nélkül vásároljon. A 714-est a nagyobb méretben felpróbáltam, rendbe volt, majd rendeltem egy méretben elvileg nagyobb Roadster GT-t. Kicsi lett. Szerencsére az asszonynak pont jó.
Szóval mindegy, hogy mekkora Stephen Dorff feje.

Mr.Treeger 2012.02.22. 12:32:22

Tegnap láttam, hogy a New York-i helyszínelőkben Hill Harper (dr Hawkes) is Persolt hord. 2737-est.

agentjr 2012.02.23. 15:03:57

Hali!
Van egy vadi új Persol 2761/S.
Sajnos nagy lett nekem! :(
30e! Bp-en.

Ui. Király a blog! Grat. hozzá!

rbalint88 2012.03.01. 21:45:54

@Mr.Treeger: hordott. pár évaddal ezelőttig. és sokkal jobban állt neki, mint az új szemüvege.
süti beállítások módosítása